MAN Lion’s Coach 14 E va avea premiera mondială în luna octombrie, la expoziția Busworld Europe 2025 din Bruxelles. Producția de serie va începe în 2026, la fabrica MAN din Ankara (Turcia).
Autocarul electric va folosi tehnologie împrumutată de la camionul electric MAN, precum și baterii NMC produse în serie la uzina din Nürnberg. Bateriile vor avea o capacitate cuprinsă între 356 și 534 kWh, pentru o autonomie de până la 650 de kilometri.
Conceptul de design reduce coeficientul de rezistență aerodinamică (valoarea Cd) la 0,31. În plus, autocarul electric nu va avea limitări în ce privește spațiul pentru bagaje sau numărul de călători.
Înainte de lansarea producției de serie, o flotă de test va fi livrată anul viitor către clienți selectați din piețele-cheie europene, pentru teste în operațiuni reale.
În prima fază a dezvoltării vehiculului și a infrastructurii publice de încărcare, domeniile preferate de utilizare pentru MAN Lion’s Coach E vor fi distanțele scurte și medii, cu o autonomie de până la 650 de kilometri. Acestea includ servicii de transfer, transportul angajaților și excursii urbane.
Cu încărcări intermediare la puteri de până la 375 kW, în pauzele legale ale șoferilor, este deja posibil un profil de utilizare similar cu cel al unui autocar diesel. Aplicațiile pentru autocarele electrice vor fi extinse în viitor și către călătoriile pe distanțe lungi, odată cu introducerea standardului de încărcare Megawatt.
Autocarul electric se bazează pe modelul Lion’s Coach lansat în 2017. În prima etapă, el va fi disponibil într-o versiune compactă, cu trei axe, de 13,9 metri lungime și cu o masă totală tehnic admisă de 27,3 tone. MAN Lion’s Coach 14 E va putea transporta confortabil până la 61 de pasageri, iar spațiul pentru bagaje variază între 11 și 13 metri cubi.
Până la sfârșitul deceniului, MAN va extinde treptat gama de modele electrice din segmentul autocarelor.
Ionuț PĂDURARU
ionut.paduraru@ziuacargo.ro