Cercetători de la Universitatea Fudan din China au dezvoltat o metodă pentru a prelungi durata de viață a bateriilor litiu-ion.
O echipă de chimiști, ingineri moleculari și oameni de știința materialelor au lucrat împreună pentru a crește numărul mediu de cicluri de încărcare a unei baterii de la 1.500, la 12.000.
Problema cu bateriile litiu-ion este că se degradează în timp, ceea ce duce la o pierdere a performanței pe măsură ce se depun mai mulți ioni de litiu, formând ceea ce oamenii de știință numesc „litiu mort”. Aceste depuneri reduc concentrația ionilor de litiu din electrolit, ceea ce reduce treptat capacitatea bateriei. De îndată ce capacitatea scade sub 80% din valoarea inițială, bateria este considerată inutilizabilă pentru propulsia vehiculelor.
Oamenii de știință au dezvoltat apoi materiale speciale concepute pentru a restaura ionii de litiu pierduți și, astfel, extinde în mod eficient durata de viață și performanța bateriilor. În căutarea lor, au dat peste LiSO₂CF₃, o moleculă care nu numai că îndeplinea toate cerințele de compatibilitate, dar putea fi produsă și relativ ieftin și era potrivită pentru aproape toate bateriile disponibile comercial.
Procesul de întinerire în sine este simplu: respecivele molecule sunt injectate în zona în care se află ionii de litiu activi ai bateriei. În timpul acestui proces, se eliberează o cantitate mică de gaz, după care bateria poate fi reîncărcată. Cu toate acestea, procesul are un mare neajuns, nu poate fi utilizat încă pentru orice baterii litiu-ion.
Pentru ca metoda să funcționeze, bateriile trebuie proiectate corespunzător încă de la început, astfel încât subprodusele chimice să poată fi elimnate, mai exact gazele suplimentare produse în procesul de întinerire.
Dan ATHANASIU
dan.athanasiu@ziuacargo.ro