TENDINȚE ȘI AȘTEPTĂRI. Autonomie mai mare, încărcare mai rapidă

În acest an, principalele noutăți pe piața de camioane electrice vor fi creșterea autonomiei, care va ajunge la 600 km, finalizarea standardului de încărcare Megawatt, precum și extinderea rețelei europene de încărcare.

De la an la an, tot mai multe aplicații de transport comercial pot fi realizate și cu ajutorul camioanelor electrice. Ultimul intrat în acest joc este segmentul de transport pe distanțe lungi. De la finalul anului trecut, Mercedes-Benz a început producția de serie a modelului eActros 600, cu autonomie de aproximativ 500 km cu o singură încărcare, iar primele unități au ajuns deja la clienți.

DAF, IVECO, Scania și MAN se laudă, și ele, cu performanțe asemănătoare, pentru anumite configurații. Iar, în acest an, Grupul Volvo se pregătește să ducă autonomia camioanelor electrice pentru distanțe lungi la un nivel superior. Atât Volvo, cât și Renault Trucks, vor prezenta, în 2025, modele cu autonomie de până la 600 km, fără încărcări intermediare.

Putem spune că este vorba de o generație complet nouă de camioane electrice, care renunță la transmisia cu ax cardanic, împrumutată de la modelele diesel, în favoarea unei soluții dedicate: axa electrică. Aceasta grupează motoarele electrice, cutia de viteze și diferențialul într-o singură unitate, montată pe axa motrică. Soluția are numeroase avantaje: greutate redusă, eficiență mai mare și mai mult spațiu disponibil pe șasiu pentru baterii.

Presupunem însă că această cursă a autonomiei camioanelor BEV se va încheia aici, cel puțin până la un salt semnificativ în ce privește tehnologia bateriilor. Până la urmă, bateriile sunt costisitoare și grele, iar un camion scump, cu sarcină utilă limitată, nu prea are sens economic. De aceea, modelele BEV pentru distanțe lungi se vor baza, în următorii ani, pe o autonomie de 400-600 km, combinată cu o încărcare rapidă, în timpul pauzelor obligatorii ale șoferilor. Astfel, modelele electrice vor putea parcurge și distanțe de peste 1.000 km pe zi, cu o încărcare intermediară.

Încărcare la peste 700 kW

Un ajutor, în acest sens, este finalizarea dezvoltării standardului de încărcare Megawatt (MCS), așteptată în acest an. Inițial, stațiile MCS vor avea puteri începând de la 700 kW, aproape dublu față de ce este posibil cu tehnologia actuală CCS. La această putere, într-o pauză de 45 de minute, bateriile camioanelor electrice pot recâștiga o autonomie de peste 400 km. Producătorii de camioane și de stații de încărcare au făcut, deja, teste cu încărcare MCS la peste 1.000 kW (1 MW), dar potențialul tehnologiei merge până la 3,75 MW.

Infrastructura, în expansiune 

Milence, un joint venture între Daimler Truck, TRATON GROUP și Volvo Group, își propune să construiască și opereze cea mai mare rețea de încărcare pentru vehicule comerciale din Europa. La finalul anului trecut, Milence avea operaționale 10 hub-uri în 5 țări europene, cu un total de 36 de puncte de încărcare de 400 kW. Până la finalul lui 2025, planurile includ 570 de astfel de puncte de încărcare, în 70 de hub-uri din 10 țări europene.

Hidrogenul, tot mai aproape

MAN a prezentat, deja, modelul hTGX. În 2025, va începe producția de serie mică, iar, până la finalul anului, se așteaptă ca 200 de unități să fie livrate unor clienți selectați. Volvo va folosi, de asemenea, această tehnologie și primele teste cu clienții vor începe în 2026, iar lansarea comercială este așteptată spre 2030.

În ce privește camioanele electrice cu hidrogen (FCEV), grupurile Daimler și Volvo pariază cel mai mult pe această tehnologie, pentru transporturile pe distanțe lungi. Cele două grupuri colaborează pentru producția de sisteme de pile de combustie, înființând compania independentă cellcentric. Prototipurile sunt, deja, testate pe drumurile publice.

Ionuț PĂDURARU
ionut.paduraru@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.