CONFERINTA “Transportatorii asteapta raspunsuri” 2013


conferinta-ziua-cargo_sighisoara2013
CONFERINTA TRANSPORT PERSOANE

28-29 martie 2013, Sighisoara

Mai multe teme de actualitate au fost abordate cu ocazia evenimentului dedicat transportului de calatori, desfasurat la Sighisoara. Astfel, au fost prezentate informatii legate de procesul de atribuire a curselor interjudetene.

Pe langa datele statistice, exista in continuare cazuri anchetate de autoritati legate de posibile fraude ce au avut loc. Printre cazurile anchetate de autoritati si/sau reclamate de participantii la eveniment se numara masini ce au participat la atribuire, dar nu exista in realitate ori se aflau in diferite stadii de productie la momentul atribuirii, autoturisme declarate ca microbuze sau autocare ori autovehicule avand o clasificare inferioara fata de cea declarata.

Un mare interes a fost legat de transportul judetean. Astfel, in cadrul conferintei a fost prezentat un proiect de ordonanta de urgenta ce prevede prelungirea valabilitatii licentelor de traseu judetene pana la 31 decembrie 2013.

Operatorii de transport prezenti la eveniment, precum si reprezentantii asociatiilor patronale au formulat o opinie comuna legata de ceea ce ar trebui sa se intample in continuare. Astfel, s-a decis ca reluarea in regim de urgenta a procesului de atribuire a traseelor judetene ar fi cea mai buna solutie, preluandu-se criteriile initiale de punctare, fiind eliminate doar punctele atacate in justitie. In acest sens, reprezentantii COTAR si FORT au semnat o adresa comuna.

Proiectul de ordonanta de urgenta elaborat de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice a fost trimis la Ministerul Transporturilor, unde cel mai probabil va fi completat. Este de asteptat ca si valabilitatea licentelor de traseu din zona metropolitana Bucuresti sa fie prelungita, la fel ca si pentru judetene, pana la sfasitul anului.

In cadrul conferintei au fost dezbatute si alte teme, precum controlul si siguranta rutiera, reprezentantii ISCTR si ai Politiei Rutiere avand interventii pe aceste subiecte.

De asemenea, s-a discutat despre licentierea vehiculeler de transport marfa de peste 2,4 t si a celor pentru transport calatori de 9 locuri, precum si despre transpunerea in legislatia nationala a Regulamentului (UE) 181/2011 privind drepturile pasagerilor.

Puteti accesa mai jos prezentarile realizate in cadrul conferintei. De asemenea, mai multe informatii legate despre discutiile care au avut loc puteti gasi in numarul din aprilie al revistei Ziua Cargo.

Prezentari (arhiva ZIP, 11 MB)

Parteneri_pasageriORGANIZATOR

 sigla-ziua-cargo-235