Autobuze electrice in probe in Bucuresti

Dupa testarea autobuzelor electrice in Timisoara, Suceava si Brasov, a venit randul Capitalei sa probeze astfel de mijloace de transport in comun nepoluante.

Primul vehicul de acest fel apartine unui furnizor din Cehia si a fost pus in circulatie de Regia Autonoma de Transport Bucuresti (RATB) pe linia 104, traseul „Cora Pantelimon” – „Piata Operei”, timp de doua saptamani. Urmeaza ca alte doua autobuze electrice, de data aceasta provenite de la o firma din China, sa fie testate luna aceasta pe trasee aglomerate ale RATB, iar decidentii – conducerea RATB si reprezentantii Primariei Capitalei – sa compare si sa ia hotararea cand si daca le vor cumpara. Pana atunci, calatoria este gratuita cu autobuzele aflate in probe. Vincentiu Daniel Antonescu, directorul general al RATB, vrea sa vada cum se comporta aceste vehicule ecologice in conditiile de trafic specifice Bucurestiului, dar si ce parere au calatorii despre ele. „In contextul economic actual, in care criza energetica se adanceste tot mai mult iar poluarea si incalzirea globala devin prioritatea numarul unu pentru noi toti, utilizarea vehiculelor cu tractiune electrica poate reprezenta o solutie viabila la aceste probleme, motiv pentru care Primaria Municipiului Bucuresti a considerat oportuna testarea unei noi solutii de transport public in Capitala. Astfel, RATB si PMB au lansat in 15 martie programul de testare a autobuzelor electrice, cu un prim vehicul: autobuzul SOR EBN 10.5, fabricat de compania SOR Libchavy, unul dintre cei mai mari producatori de autobuze, troleibuze si autocare din Cehia”, a argumentat dir. Antonescu decizia de a testa autobuze electrice.

Scump, dar nepoluant

Dotat cu un motor asincron racit cu lichid, Skoda Electric, instalatie electrica Cegelec si acumulatori Winston Battery/Lithium – ion, autobuzul SOR EBN 10.5 are o capacitate de 85 de locuri, un timp de incarcare a bateriilor de 7-8 ore si o autonomie energetica de 250 km. Pretul de peste 400.000 de euro al unui autobuz electric este dublu sau chiar triplu fata de al unuia obisnuit, iar acumulatorii mai costa si ei intre 50.000 si 60.000 de euro. Totusi, pentru centrul Capitalei, unde gradul de poluare este ridicat, directorul general al RATB ar dori sa achizitioneze cateva astfel de mijloace de transport ale viitorului. Insa accesarea de fonduri europene pentru aceste autobuze este conditionata de transformarea Regiei in societate comerciala. „Statutul de regie autonoma nu ne permite sa accesam fonduri europene si trebuie sa incepem anul acesta transformarea RATB in societate comerciala. Acum suntem in faza intocmirii drafturilor de statut si a celor privind contractele de servicii publice pe care va trebui sa le incheiem cu Primaria Capitalei, fara de care nu am putea sa asiguram transportul pasagerilor”, a precizat dir. Antonescu. Ion Dedu, director in Directia Transporturi din Primaria Capitalei a aratat ca „mai toate fondurile europene, chiar si cele de mediu, sustin astfel de achizitii”, insa, in momentul de fata, Primaria nu are bani pentru astfel de achizitii. „Un Mercedes Citaro a costat 215.000 euro, un autobuz electric la capacitate similara se ridica la 450.000 – 500.000 euro”, cantareste el. Argumentul pro este ca in zona superaglomerata de pe traseul liniei 104 – circa 12 km de la marginea de est a Bucurestiului pana in centru la Opera – masinile clasice consuma cu 20% mai multa motorina, in timp ce motorul care se incarca la priza ar aduce economii mari, chiar daca este mai scump. In plus, nu are cutie de viteza si nu ii schimbi uleiul, filtrele, curelele. Cu o baterie se fac 7-8 curse, apoi autobuzul trebuie pus la incarcat la Autobaza RATB Pipera, la o priza de 32 A si 380 V, timp de 7-8 ore. Trebuie operat atunci cand autonomia acumulatorului este la cel putin 10-15%. Durata de viata a acumulatorilor este estimata la 5 ani sau 3.000 de cicluri de incarcare completa.

Autobuz electric SOR EBN 10.5

– 85 de locuri

– 7-8 ore – timp de incarcare a bateriilor

– 250 km – autonomie energetica

SOR este reprezentat in tara noastra de Anadolu Automobil Rom.

Magda SEVERIN

magda.severin@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.