Beneficiile unei linii de ambalare flexibile pentru micii producători

Pentru scopuri ca înfoierea, ambalarea și paletizarea, tehnologia robotică poate accelera semnificativ execuția unor operațiuni manuale și repetitive de pe linia de producție. Angajații pot fi astfel eliberați de sarcinile obositoare și li se pot aloca alte responsabilități, primind astfel șansa de a se implica într-o varietate mai mare de activități și totodată, în cazul celor mai în vârstă, de a rămâne pentru mai multă vreme în rândurile forței de muncă active.

Halele de producție de dimensiuni mai mici sunt reconfigurate aproape constant pe parcursul proceselor de producție, toate echipamentele trebuind să fie adaptabile unor multiple utilizări și uneori chiar și portabile. Pentru majoritatea companiilor, a avea linii separate de asamblare și ambalare reprezintă un vis intangibil, multe dintre acestea fiind nevoite să desemneze prin rotație o parte dintre puținii lor angajați pentru a realiza operațiunile de ambalare.

Configurare flexibilă

Totuși, în ultimii câțiva ani o serie de mici producători au început să fie atrași de o nouă generație de roboți colaborativi ușori (coboți), care sunt portabili și durabili în exploatare. Aceștia pot lucra de regulă cu sarcini utile între 3 și 10 kilograme și pot fi dotați cu un număr din ce în ce mai mare de senzori, grippere și alte unelte.

Coboții sunt foarte versatili, fiind adaptabili la utilizări multiple în producție. De exemplu, o companie producătoare de mici dimensiuni ar putea folosi în primă instanță un cobot ușor pentru a alege produse de pe o bandă transportoare și a le stivui într-un palet, folosind senzori și grippere integrate pentru a umple paletul cu numărul corect de produse. În câteva minute robotul poate fi reprogramat, reamplasat pe altă poziție și echipat cu accesoriile necesare pentru a înfolia întregul palet.

Fără a implica niciunul din costurile în mod tradițional asociate cunoștințelor de programare a roboților, instalării și împrejmuirilor pentru zona de lucru, durata medie de recuperare a investiției pentru unii dintre coboții ușori de top poate fi, în unele cazuri, de mai puțin de șase luni.

Siguranța contează

Micii producători sunt adesea nevoiți să opereze în spații limitate sau strâmte. Sarcinile atribuite angajaților pot fi deseori periculoase ori repetitive, dând naștere riscului de suprasolicitare fizică și rănire accidentală.

Ținând cont de importanța îmbunătățirii calității și vitezei de lucru pentru companiile mici, faptul că micii producători pot reduce riscul de accidente asociat lucrului în proximitatea mașinilor grele reprezintă un element critic. În cazul tehnologiei Universal Robots, dacă un braț robotic întâmpină un obstacol de tipul unui obiect sau unei persoane, funcțiile sale de siguranță întrerup automat funcționarea robotului, fapt ce le permite oamenilor și coboților să lucreze împreună fără ca aceasta să mai reprezinte o problemă de sănătatea și securitatea muncii. Desigur, aceasta depinde de o evaluare de risc.

Programarea, ușor și simplu

Interfețele intuitive și simplu de programat fac din coboții ușori o alegere perfectă pentru producția de serii mici, ca și pentru execuția operațiunilor de tip repetitiv. Dacă apar modificări în fluxul de lucru, roboții pot fi repede și cu ușurință reprogramați și reamplasați, pentru a îndeplini alte sarcini.

În plus, aceste operațiuni pot fi realizate practic de către orice membru al personalului, chiar și de aceia fără experiență în domeniul roboticii.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.