Cale ferata la licitatie

 

CFR SA va organiza joi, la Bursa Romana de Marfuri (BRM), o licitatie cu strigare pentru inchirierea pe 4 ani a 10 sectii de cale ferata din infrastructura feroviara neinteroperabila aflate pe raza regionalelor Bucuresti, Brasov si Iasi.

Sectiile au fost impartite in patru grupe, pentru care operatorii interesati pot depune oferte astfel:

  • grupa I Bucuresti – cu sectiile Bucuresti Sud Calatori -Titan Sud, Bucuresti Sud Calatori – Oltenita, Caciulati – Snagov Plaje
  • grupa II Bucuresti – pe relatiile Buda – Slanic, Ploiesti Nord – Maneciu
  • grupa Brasov – pentru liniile Sebes Alba – Petrestii de Padure
  • grupa Iasi –  pentru traseele Dornesti – Gura Putnei – Putna, Dornisoara – Floreni, Gura Humorului – Darmanesti si Crasna – Husi.

Termenul limita pentru depunerea ofertelor este 22 decembrie, deschiderea acestora urmand sa aiba loc in aceeasi zi la sediul BRM. Criteriul de atribuire va fi pretul cel mai mare. Operatorii economici desemnati castigatori sunt obligati sa preia si personalul CFR existent pe sectia respectiva.

In luna noiembrie, CFR SA a atribuit trei contracte, aferente sucursalelor Timisoara, Cluj si Galati. Castigatorii licitatiilor sunt operatorii RC-CF Trans, Via Terra Spedition si Grup Feroviar Roman (GFR), parte a grupului Grampet.

Guvernul a decis in iunie inchirierea a circa 1.000 km de linii de cale ferata si inchiderea altor aproximativ 1.000 km de tronsoane feroviare, pentru a economisi 109 milioane lei la bugetele companiilor CFR. Executivul s-a angajat in urma negocierilor cu Fondul Monetar International (FMI) sa inchida 20% din liniile de cale ferata din administrarea CFR SA, reprezentand aproximativ 4.000 km.

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PALSU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.