Codul fiscal, revizuit. Acciza şi taxa pe stâlp, valabile până în 2017

Camera Deputaţilor, for decizional, a aprobat astăzi cu 279 voturi “pentru”, 8 “împotrivă” şi 5 abţineri Codul fiscal revizuit, amânând până în 2017 eliminarea supraaccizei la carburanţi şi a taxei pe stâlp – decizii asupra cărora au fost de acord şi liberalii, după ce timp de un an s-au declarat adversari înveşunaţi ai acestor biruri impuse de Guvernul Ponta.

Noul şef al PSD, Liviu Dragnea, a declarat: “Eu sunt foarte mulţumit, pentru că Codul fiscal a fost votat în aceeaşi formă ca anterior, fără orgolii politice”.

Culmea este că supraacciza şi taxa pe stâlp rămân în ciuda anunţului premierului Victor Ponta că “avem creştere economică de 3-4 ani consecutiv (…) şi un surplus de încasări de 250 milioane euro din luna august, de către ANAF”. 

Iată modificările votate astăzi la Codul fiscal aprobat în 24 iunie, după ce legea a fost retrimisă spre reexaminare în Parlament, de către preşedintele Klaus Iohannis:

– reducerea cotei TVA de la 24% la 20% începând de la 1 ianuarie 2016 şi de la 20% la 19% începând de la 1 ianuarie 2017

– eliminarea impozitului pe construcţiile speciale (taxa pe stâlp) începând de la 1 ianuarie 2017, cu excepţia construcţiilor agricole – în acest caz eliminarea impozitului se aplică din 2016

– eliminarea supraaccizei la carburanţi de la 1 ianuarie 2017

– reintroducerea posibilităţii consiliilor locale de a majora la 500% impozitul pe clădirile şi terenurile neîngrijite – de la 1 ianuarie 2016.

Cât priveşte supraacciza, parlamentarii puterii şi ai opoziţiei au ignorat total solicitarea UNTRRvotând împotriva variantei anterioare a Codului fiscal, pe care au susţinut-o cu mare tamtam în plenul Parlamentului.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.