CONTINENTAL: Shuttle-uri autonome și roboței cu patru picioare

Din ce în ce mai mulți dintre noi ajung, în fiecare zi, să își facă online cumpărăturile. De la aparatură electronică, la pantofi, cadouri de Crăciun sau, chiar, până la lista de cumpărături pe care o luăm cu noi la supermarketul din colț, totul se poate rezolva, azi, online. Cum ar fi dacă, în locul unui curier, te-ai trezi la ușă cu un roboțel cu patru picioare, un „cățel” autonom, purtându-ți în spinare coletul? Pare un vis îndepărtat, nu-i așa?

Continental a demonstrat, la începutul acestui an, că acest vis este mai apropiat decât credem. Compania a prezentat, la târgul de tehnologie CES 2019, care a avut loc la Las Vegas, în perioada 8 – 11 ianuarie, un concept logistic care implică utilizarea unor vehicule autonome și a unor „cățeluși” robotizați, care livrează coletele către utilizatorul final.

Integrarea continuă a vehiculelor autonome – în acest caz, conceptul Continental Urban Mobility Experience (CUbE) – alături de un robot de livrare prezintă o variantă de distribuție a bunurilor mai eficientă. Vehiculele autonome, așa cum este CUbE, sunt, în general, considerate ca fiind soluții pentru „prima și ultima milă” a mobilității urbane. Acest tip de vehicul – care este, adesea, denumit „robo-taxi” sau „pod” – va fi parte a lanțului valoric de mobilitate.

Obiectivul vehiculelor va fi extins la livrarea de bunuri, pentru o utilizare optimă a capacității de transport și pentru reducerea timpilor morți. Estimările din partea pieței arată că necesitatea de transport mărfuri va depăși, chiar, nevoia de transport pasageri, în zonele dens populate.

Având experiență în tehnologii scalabile și soluții precum senzori, percepția asupra mediului și modelism, localizare, poziționare, analiză situațională, adoptarea deciziilor și servomotoare mecatronice, Continental deține soluțiile și know-how-ul pentru a răspunde acestei necesități.

Sinergii urbane

Livrarea de bunuri colete în zone rezidențiale implică o piață dinamică, aflată în creștere, propulsată de către vânzările din e-commerce, care avansează an de an. O dată cu creșterea acestui segment, costul orar al livrărilor capătă tot mai multă importanță. Iar acest lucru are ca diferențiator tocmai serviciile de livrare.

Ralph Lauxmann, șeful diviziei de sisteme, tehnologii, șasiuri și siguranță a Continental:

„Cu ajutorul livrărilor robotizate, viziunea Continental în ceea ce privește mobilitatea continuă se poate extinde până la pragul ușii tale. Viziunea noastră în legătură cu livrarea robotizată etapizată utilizează un vehicul autonom, care transportă roboți de livrare, creând, astfel, o echipă eficientă de transport. Ambii «actori» sunt electrificați, ambii sunt autonomi și, în principiu, ambii pot avea la bază același portofoliu scalabil de tehnologie. Aceste sinergii creează un potențial interesant pentru concepte integrate de livrare, folosind soluții similare pentru diferite platforme. Dincolo de fundația acestei tehnologii, este rezonabil să ne așteptăm la dezvoltarea unui întreg lanț valoric în această zonă.”

Conform mai multor studii, se preconizează că livrarea automată de bunuri va acoperi până la 80% din toate livrările de bunuri business-consumator.

Continental vede livrarea automată de bunuri ca parte integrantă a mobilității urbane a viitorului ca o completare a livrării de tip convențional. Vehiculele autonome, precum CUbE, pot transporta unul sau mai mulți roboți de livrare și îi pot lansa pentru a se ocupa de ultimii metri ai lanțului logistic de livrare de bunuri sau colete.

„Automatizarea livrării de bunuri necesită tehnologii fiabile, robuste, performante și eficiente din punct de vedere al costurilor – un mix perfect reflectat în echivalentul automatizării în industria auto. Iar chiar acest profil de experiență a făcut din Continental unul dintre liderii în furnizarea de sisteme de asistență avansată pentru șoferi și în automatizarea vehiculelor”, a afirmat Ralph Lauxmann, șeful diviziei de sisteme, tehnologii, șasiuri și siguranță a Continental.

Cu roboții de livrare existenți servind drept platformă, Continental este gata să transfere și să scaleze tehnologia auto pentru a îndeplini cerințele fabricanților de roboți. „Roboții de livrare vor necesita o tehnologie la fel de avansată și robustă ca soluțiile noastre din domeniul automotive”, a subliniat Jeremy McClain, Director de Sisteme & Tehnologie, Continental America de Nord.

În contextul creșterii popularității cumpărăturilor online și a mega-orașelor, vor fi necesare soluții unice de livrare a coletelor. Iar combinația dintre vehiculele autonome și roboții de livrare poate reprezenta soluția perfectă.

Mobilitate continuă pentru Orașe Inteligente

Vehiculele autonome vor reprezenta un element foarte important în Orașele Inteligente ale viitorului. Acestea sunt considerate de către mulți experți un element cheie al conceptelor de mobilitate ale viitorului, pentru rezolvarea provocărilor urbanizării. Un vehicul autonom poate fi utilizat aproape 24 h din 24, 7 zile din 7. Planificatorii orașelor văd aceste vehicule ca pe o completare valoroasă a transportului public de masă, prin eliminarea necesității de a folosi o mașină particulară pentru a ajunge la cel mai apropiat punct de acces la alte mijloace de transport.

„Vor exista vârfuri ale cererii zilnice pentru vehicule autonome. O soluție de a folosi aceste vehicule autonome în afara orelor de vârf este livrarea prin intermediul roboților”, a apreciat McClain. „Vedem un mare potențial al tehnologiilor noastre de a sprijini companiile de robotică în dezvoltarea unor roboți autonomi pentru aceste situații de livrare”.

Raluca MIHĂILESCU

raluca.mihailescu@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.