JOB-UL VIITORULUI: ROBOȚII sau OAMENII?

Dacă-ți place ceea ce faci, nu vei munci nicio singură zi din viață, spunea Confucius. Ce înseamnă, de fapt, acest lucru? Doar simplul fapt că, atunci când faci ceea ce îți place, nu simți acest lucru ca pe o condiționare, ca pe o sarcină de muncă în schimbul căreia primești o sumă de bani pentru valoarea pe care ai adus-o. Când faci ceea ce îți place simți libertate, siguranță, bucurie, ești mai creativ, găsești soluții rapid și rămâi tu însuți. Dar cum va arăta, oare, jobul viitorului?

Mihaela Ianole

Există, în lume, constante și variabile. Variabilele sunt cele care ne arată că lumea este în continuă mișcare, că lucrurile se schimbă că progresul nu poate fi oprit. Suntem asaltați, zilnic, de digitalizare, automatizare, care nu mai sunt viitorul așa cum sloganele trâmbițau ci sunt chiar prezentul însuși, dovada clară că lucrurile se derulează cu o viteză uimitoare în trend cu necesitățile directe ale oamenilor și ale industriilor.

Trendul…

Trendul global este de a standardiza operații, de a automatiza acțiunile repetitive, care pot înlocui, pe baza unor programe și roboti dotați cu inteligență artificială, oamenii. Sună amenințător: să înlocuiască oamenii! E o paradigmă uneori greșit înțeleasă pentru că, în mod real, aceste modele de automatizare, roboți industriali, au la bază o filozofie umanistă și holistică.

Constanta o reprezintă omul. Conceptul se bazează pe ideea centrală că oamenii prin natura lor sunt unici; caracterul, educația, gena, talentul și absorbțiile, de-a lungul timpului, în viață, fac din om o entitate unică și de neînlocuit prin energie, atitudine și puterea indestructibilă de a crea. „Mașinile” au fost create tot de om și scopul lor a fost gândit pentru a-i da acestuia timpul necesar să creeze nelimitat și să interacționeze cu alți oameni, pentru a realiza împreună lucruri magnifice pentru omenire.

Automatizarea…

Automatizarea are numeroase avantaje, dintre care cele mai importante sunt: productivitate mărită, efectuarea de lucrări cu precizie, siguranța sporită în timpul efectuării jobului. Dar cel mai mare dezavantaj este reprezentat de îngrijorarea oamenilor că jobul lor ar putea fi înlocuit de către o mașinărie, în următorii ani. De asemenea, există și o latură care este, adesea, uitată: automatizarea unor locuri de muncă va crea altele noi.

În anul 2016, a fost realizat un studiu care estimează că, până în anul 2020, aproximativ 5 milioane de joburi vor fi pierdute din cauza automatizării, toate ca urmare a faptului că abilitățile necesare unui job în 2015 sunt diferite față de cerințele din viitor.

Locurile de muncă ale viitorului vor fi mult mai interesante decât cele din trecut.

Munca oamenilor din fabrici dar si activitățile ce necesită forță fizică vor fi înlocuite, în mare parte, de mașini. În schimb, viitoarele locuri de muncă se vor baza mult mai mult pe creativitate și gândire critică. Mașinăriile ne fac, de fapt, o favoare.

Trebuie să avem în vedere avantajele directe pentru specialiști, pe care le aduce automatizarea: ne oferă oportunitatea de a fi „prezenți”, de a oferi clienților ceea ce înseamnă consultanță personalizată, atenția necesară la necesitățile reale ale afacerilor lor, colaborarea și deschiderea reale, pentru că tocmai acest lucru ne deosebește de roboți: gândirea selectivă, emoția, simțirea, ideea, soluția unică pentru fiecare client.

Marile companii apreciază „altfelul”

Marile companii care investesc în know-how, pentru care ideea, viziunea, inovația, sunt elemente de baza în a dezvolta pentru viitor produse, servicii, investesc în oameni, caută talente pe anumite segmente, apreciază „altfelul”, pentru că de acolo vin proiectele geniale care aduc valoarea adevărată. Meta competențele viitorului, așa cum specialiștii deja le-au creionat, includ gândirea de tip design, care constă în a dezvolta un alt mod de gândire, aceea în care ne închipuim probleme. Dacă definești probleme și moduri de rezolvare, creezi mai multă valoare decât dacă doar rezolvi problemele identificate de alții, autodisciplina, antreprenoriatul și autonomia.

Ar fi ideal să nu uităm, tot ce avem, ce creăm este pentru om și nevoile lui primare sau evaluate.

Oamenii nu vor fi înlocuiți. Din contră, ei vor fi stimulați sa fie unici, autentici, să vină cu talent, cu opinie personală, energie și schimbare din interior către lume.

Mihaela IANOLE

Responsabil Marketing, STILL Material Handling Romania

mihaela.ianole@still.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.