Securitatea reciclării e-deșeurilor (I)

Cu ce periodicitate ne schimbăm telefoanele mobile? Dar laptopurile sau tabletele? Ce facem cu televizoarele după ce se strică? Le aruncăm, le reciclăm sau ne încărcăm debaralele cu aparatură defectă, pentru că nu știm ce să facem cu ea? Iată câteva probleme cu care ne confruntăm și noi, ca utilizatori, dar și… producătorii acestor produse și operatorii lor de reciclare.

Tony Lugg, președinte al TAPA APAC, și Roger Lee, director al Institutului de Management al Materialelor din Singapore și membru în consiliul TAPA APAC, au realizat un studiu de caz pentru un standard industrial în domeniul reciclării produselor electronice, pentru a crește flexibilitatea supply chain-ului din acest sector.

Prezentat în detaliu în ediția din luna septembrie a buletinului informativ al TAPA EMEA, Vigilant, acest studiu aduce în prim plan și o serie de aspecte importante privind securitatea în lanțul de reciclare al electronicelor.

Un raport realizat de către Reuters în domeniu arată că piața reciclării „e-deșeurilor” se situează în jurul valorii de 1,19 miliarde de dolari americani și previzionează că va crește la valoarea de 1,92 miliarde, până la sfârșitul anului 2025 (+7,1%).

Pe măsură ce industria electronicelor se dezvoltă rapid la nivel mondial, volumul echipamentelor crește de la an la an, precum și, în consecință, și cel al deșeurilor electronice. Aceste e-deșeuri conțin materiale toxice și periculoase, inclusiv mercur, plumb, cadmiu, beriliu, crom și substanțe chimice ignifuge, care au potențialul de a polua solul sau apa.

În prezent, volumul de e-deșeuri care pot fi reciclate este mai mic de 20% din totalul e-deșeurilor generate anual. Încă este nevoie de multă muncă pentru a promova dezvoltarea unei industrii de reciclare adevărate.

Tot mai multe guverne încep adoptarea unei legislații în domeniu sau a unor măsuri pentru restricționarea incinerării deșeurilor sau pentru interzicerea „atelierelor” nelicențiate de reciclare a e-deșeurilor. Pe măsură ce se dezvoltă reciclarea și procesarea tehnologică a deșeurilor electronice, acestea sunt refolosite mai corect și mai complet. Costul reciclării și procesării acestora este în scădere, iar nivelul profitului companiilor autorizate crește.

Produs nereciclat, viitor produs falsificat

Conform unui articol al jurnalistului Tim Culpan, scris pentru Bloomberg în urmă cu trei ani, punctul de referință este să încerci să colectezi și să reciclezi 70% din dispozitivele produse în urmă cu șapte ani. Apple a depășit acest standard, ajungând la 85%, reciclând chiar și unele produse non-Apple, aduse de clienți.

Reportajul Bloomberg a subliniat faptul că Apple ar fi trebui să colecteze și să distrugă echivalentul a peste 9 milioane unități iPhone 3Gs produse în 2009, într-un an, din toată lumea. Cu vânzările iPhone crescând la 217 milioane de unități anul trecut, reciclarea devine o afacere cu o creștere semnificativă.

Deci, ce se întâmplă cu tehnologia reciclată, rebranduită și revândută? Raportul „Impactul Economic al Contrafacerii și Pirateriei”, publicat în 2017, avertiza că valoarea globală a acestor fenomene poate ajunge la 2,3 trilioane de dolari, până în 2022.

Companii precum Apple au cerințe stringente de securitate pentru furnizorii lor de servicii de reciclare (RSP). Aceste standarde sunt foarte înalte, iar pentru operatorii RSP acestea reprezintă o adevărată provocare. Creșterea explozivă în industria electronicelor a condus la o escaladare rapidă a problemelor legate de către produsele aflate la sfârșitul vieții sau e-deșeuri. Dacă eforturile de reciclare nu sunt realizate corect, dispozitivele electronice vechi pot emana materii toxice. În același timp, unii producători lansează produse noi, ieftine, cu actualizări anuale, care să stimuleze clienții să își upgradeze echipamentele, accelerând, astfel, cantitatea de e-deșeuri.

Ne îngropăm în aparatură defectă?

Aceste deșeuri fiind în creștere, apare necesitatea unor programe de reciclare eficiente. Conform unui raport din ianuarie 2019 al Forumului Economic Mondial, e-deșeurile reprezintă fluxul de deșeuri cu creșterea cea mai rapidă din lume, estimările fiind de aproximativ 48,5 milioane de tone în 2018.

Este de așteptat o creștere explozivă a industriei de reciclare tehnologică, tot mai mulți oameni căutând informații despre reciclarea televizoarelor, a computerelor și despre alte programe care îi va ajuta să „scape” în mod responsabil de echipamentele pe care nu le mai folosesc, minimizând, în același timp, riscurile de furt de date sau de identitate. Reciclarea în siguranță a dispozitivelor electronice primește tot mai multă atenție din partea factorilor de decizie politică, a reprezentanților industriei, dar și din partea consumatorilor. Există multe oportunități pentru furnizorii de servicii de reciclare de a ajuta numeroșii clienți care încă nu știu sigur cum să se debaraseze în siguranță de computere, telefoane inteligente sau de alte dispozitive electronice vechi. S-a raportat că 75% dintre produsele electronice vechi rămân prin gospodării pentru că nu sunt disponibile opțiuni convenabile de reciclare.

Multe companii importante se străduie din greu să încurajeze și să faciliteze reciclarea. Ca exemplu, în Tabelul prezentate în acest material, este ilustrată lista Fuji Xerox pentru furnizorii săi de servicii de reciclare, care conține parametri de protecție a mediului și de siguranță. Acesta subliniază necesitatea de a avea în vedere și astfel de parametri, dar și măsuri de securitate specifice reciclării.

Beneficiile aplicării unui standard de securitate recunoscut la nivel global pentru reciclarea produselor electronice sunt reprezentate de crearea unui reper singular pentru supply chain. Provocările pe care le întâmpină industria reciclării sunt generate de necesitatea de a te asigura că dispozitivele respective nu vor deveni produse contrafăcute, care să fie apoi vândute pe piața secundară.

În același timp, mărcile globale sunt îngrijorate de potențiala contaminare toxică generată de produsele lor și de coșmarul PR care s-ar putea produce din această cauză. Astfel, nu este surprinzător faptul că aproape toate mărcile globale, cum ar fi HP, Huawei, Amazon sau Micrsoft au pus la punct protocoale pentru reciclare.

În numărul următor, vă vom prezenta propunerile concrete ale celor doi semnatari ai studiului pentru un eventual standard în domeniul securității reciclării e-deșeurilor.

Repere de control Fuji Xerox pentru partenerii de reciclare

  1. Sistemul de management al protecției mediului este disponibil și funcționează. Certificat de o terță parte.

Este emis un raport anual.

  1. Sunt adoptate suficiente măsuri de medicina și protecția muncii. Certificate de către o terță parte.

Suficiente măsuri sunt luate pentru angajați.

Sunt suficiente măsuri adoptate pentru minimizarea impactului asupra vecinilor.

  1. Există un program de monitorizare, înregistrare și raportare pentru protecția mediului și pentru siguranță. Impactul asupra mediului (apă reziduală, emisii poluante, zgomot etc) este monitorizat în permanență, în conformitate cu prevederile legale.

Sunt înregistrate accidentele angajaților.

Dacă deșeurile nu pot fi tratate de către companie, trebuie colectate și tratate printr-o metodă prietenoasă cu mediul.

  1. Există un program de educare a angajaților. Există un program educațional pentru identificarea și manipularea substanțelor periculoase, iar administratorul acestora este antrenat să evite pericolele și să ia măsuri de intervenție de urgență.

Sunt documentate responsabilitatea, autoritatea și relațiile dintre angajații care administrează performanțele și monitorizarea elementelor cu impact asupra mediului.

  1. Există un plan de măsuri în caz de urgență. Există un plan de măsuri de urgență.

Se realizează training-uri de prevenire a dezastrelor.

 

Peste 150 de milioane de telefoane mobile sunt aruncate în fiecare an.

La nivel mondial, în prezent sunt mai multe telefoane decât oameni.

Durata medie de viață a unui telefon mobil este de 18 luni, deși durata de viață constructivă este de 7 ani.

(Va urma)

Sursa: Vigilant, septembrie

Traducerea și adaptarea: Raluca MIHĂILESCU

raluca.mihailescu@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.