STILL RX 60: Succesul se măsoară în secunde

Deși secolul trecut a fost supranumit „al vitezei”, astăzi, lumea se grăbește mai mult decât oricând. Vrem totul și îl vrem, dacă se poate, ieri. Am comandat o pereche de pantofi acum? Diseară vrem să o și încălțăm. Am comandat un autoturism cu opționale personalizate? Mâine vrem să ne așezăm la volan.

Toată această viteză se transpune, bineînțeles, în operațiunile tuturor celor implicați în producția sau transferul produsului solicitat. Iar sintagma „timpul înseamnă bani” devine, din ce în ce mai mult, un mod de viață. Pentru a veni în sprijinul acestor ope ratori, STILL a lansat, recent, la Hamburg, gama de stivuitoare electrice RX 60-25/35.

Cu o accelerație record și cu o viteză de până la 21 km/oră, precum și viteze îmbunătățite de ridicare și de coborâre, RX 60 stabilește standarde noi în clasa de greutate de 2,5 până la 3,5 tone. Noul concept de acționare, cu două motoare puternice, care sunt oferite în două clase de performanță, precum și răcire activă și curse scurte pentru transferul puterii, asigură o durată scurtă de reacție și oferă o putere maximă de tracțiune deja de la prima rotație.

RX 60 oferă multiple posibilități de utilizare, printre care se numără încărcarea/descărcarea laterală a camioanelor, transportul orizontal al sarcinilor și stivuirea cu înălțimi de ridicare de până la 7.390 mm.

Potrivit în interior și în exterior

„Cu noua gamă de stivuitoare electrice RX 60-25/35, STILL stabilește noi standarde pentru mobilitatea electrică din domeniul stivuitoarelor. Am reușit, prin intermediul tehnologiilor cu înaltă eficiență energetică, să dezvoltăm un stivuitor electric pentru utilizare atât la interior, cât și la exterior, pentru sarcini de până la 3,5 tone, cu o performanță și o agilitate extrem de ridicate. Astfel, încurajăm utilizarea stivuitoarelor electrice fără emisii și ne susținem clienții în imple men tarea «logisticii verzi» și înîndeplinirea obiectivelor de sustenabilitate. Datorită valorilor noi de performanță ale gamei RX 60-25/35, pe care o producem în Hamburg, nu mai există niciun motiv să nu conduci un stivuitor electric”, explică Thomas A. Fischer, CSO STILL.

Thomas A. Fischer, CSO STILL.

În cadrul gamei, clienții pot alege dintre șapte modele cu versiunile cadru standard sau lung, precum și cu catarg de ridicare tip Tele/NiHo sau triplu. Există și o variantă cu o capacitate portantă mai ridicată, pe care STILL o oferă pentru transportul paleților pe direcție longitudinală, precum și pentru greutăți mari, sau pentru utilizarea cu echipament suplimentar.

Thomas A. Fischer, CSO STILL: „Volumul pieței globale de echipamente de manipulare a mărfurilor a scăzut cu 3%, în primul trimestru al anului 2019, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Cererea în China, care a fost semnificativ mai crescută decât în anul anterior, nu a putut compensa scăderea puternică din America de Nord și căderea volumelor din Europa. În 2019, Europa s-a orientat cel mai mult către automatizarea industrială, investițiile în revoluția industrială 4.0 crescând.”

Pur și simplu… eficient

RX 60-25/35 impresionează prin performanța ridicată a manipulării, inclusiv la o viteză maximă de 21 km/h. Iar cine alege tehnologia litiu-ion, poate lucra în trei ture fără a în locui bateriile. Noul design al axei frontale are la bază două motoare trifazice fără întreținere, utilizând tehnologia de 80 de volți. În versiunea standard, ambele motoare au o performanță de 8,5 kW, opțional existând și o versiune de axă motoare High Performance cu puterea 2×10,5 kW.

Astfel, STILL a crescut performan ța de deplasare cu 40 de pro cente. Datorită sistemului activ de răcire cu ventilatoare rezistente și fără întreținere, se garantează o stabilitate termică ridicată și în cazul unei performanțe ridicate de manipulare, la o utilizare de durată în modul Sprint.

RX 60 obține performanțe foarte ridicate, similare cu acelea ale unui stivuitor diesel sau pe gaz.

Plăcerea de a conduce un stivuitor electric este oferită de accelerația sportivă, de agilitatea și com portamentul dinamic, precum și de frânarea electrică precisă sau de schimbarea rapidă a direcției de mers. Și vitezele de ridicare cu sarcină pot fi crescute considerabil, cu peste 20 de procente, în varianta High Performance. Modulul de pornire rapidă, care pregătește echipamentul de utilizare imediat ce șoferul s-a așezat, alături de frâna de parcare automată, asigură o economie suplimentară de timp. Șoferul obține un plus de productivitate prin acționarea paralelă a direcției, ridicării și înclinării, cu sau fără încărcătură.

Confort…

Indiferent că lucrează pentru furnizorii de servicii logistice, pentru indus tria alimentară sau cea constructoa re de mașini – RX 60 nu lasă aproape nicio dorință a șoferului neîndeplinită.

În cabina spațioasă, ergonomică și care oferă un spațiu generos în zona capului și a picioarelor, șoferul își poate găsi cu ușurință cea mai potrivită poziție în conducere. Ușa cabinei, de dimensiuni mari, mânerul de sus ținere și treapta de urcare joasă, cu margini din oțel și covoraș anti-alunecare din cauciuc, oferă un acces facil și sigur.

… vizibilitate…

De pe scaunul său confortabil, operatorul are o vizibilitate foarte bună în sus, grație plafonului protector extrem de robust, cu panel vitrat suplimentar, ca dotare standard, sau o vizibilitate absolut neobstrucționată, prin intermediul acoperișului panoramic din sticlă, disponibil ca dotare opțională. O parte frontală joasă și o poziționare optimizată a comenzilor și display-urilor permite o și mai mare îmbunătățire a vizibilității frontale.

Multiplele spații de depozitare, un radio bluetooth DAB+, playere MP3 și CD, cu USB și mufă jack, alături de o priză de 12 V și o mufă USB pentru încărcarea telefoanelor mobile (sau chiar un suport special pentru telefon) vor fi, cu siguranță, în măsură să satisfacă necesitățile operatorilor. Opțional, cabina poate fi dotată cu echipamente suplimentare de încălzire sau cu aer condiționat.

„Diferențele dintre clienții est și vest-europeni nu sunt foarte mari. Schimbările demografice și criza de personal specializat generează necesitatea unor condiții de muncă mai atractive și mai confortabile decât înainte, în întreaga Europă. De asemenea, luând în considerare faptul că, în Industria 4.0, întreaga logistică va fi interconectată, astăzi și în viitorul apropiat stivuitoarele trebuie să asigure o conectivitate completă cu toate sistemele de management și de control de pe piață. Pe de altă parte, aspectele ecologice sunt mai importante pentru clienții din vest decât pentru cei din est, dar și acest lucru se va schimba în curând”, ne-a declarat Thomas A. Fischer.

STILL oferă o gamă largă de varian te de operare, de la o varietate de pe dale de picior și întrerupătoare plasate pe coloana de direcție, la patru opțiuni de control diferite pentru direcție și sisteme hidraulice: multi-lever (cu mai multe manete), mini-lever (manetă mini), 4Plus joystick și o unitate tactilă nou dezvoltată, pentru o manipulare precisă și sigură a încărcăturii și o schimbare rapidă a direcției de de plasare.

… siguranță

Toate informațiile sunt furnizate într-un mod simplu de înțeles, neutru, prin intermediul unității de control STILL Easy, și sunt prezentate pe un display color full-graphic. Pot fi activate funcțiuni individuale, prin intermediul a patru butoane „favorite”, care pot fi acționate chiar și cu mănuși de lucru. Un plus de siguranță și securitate este asigurat de către un sistem de control de siguranță Pre-Shift (înainte de începerea schimbului de lucru), în care ferestrele de dialog ghidat pe ecran asistă șoferul în verificarea echipamentului, înainte de a-și începe activitatea.

Nu în ultimul rând, pentru activitatea „în rețea”, RX 60 poate fi conectat, prin intermediul unei interfețe opționale, la STILL Fleet ManagerTM, pentru un acces rapid și facil la datele operaționale ale echipamentului, sau la portalul STILL neXXt, pentru un management inteligent și eficient al flotelor.

Thomas A. Fischer: „Clienții români au început să se alinieze, în ultimii ani, tendințelor de a lucra mai eficient, inclusiv în logistică și în fluidizarea proceselor acesteia. Ne concentrăm pe promovarea noii noastre generații RX, pentru că viitorul este electric și în România. Urmărim, în paralel, combinarea viitorului tehnologic și a digitalizării cu soluții adaptate necesităților clienților. Managementul flotelor este, de asemenea, foarte important, ca valoare adăugată pentru transparență și administrarea bugetelor. În ultimii ani, clienții români au aceleași așteptări de la noi în ceea ce privește calitatea echipamentelor și serviciilor. Și în România, închirierea pe termen lung sau scurt este recunoscută ca o bună soluție pentru aplicațiile normale și ușoare. Specialiștii din logistică apreciază performanțele și eficiența stivuitoarelor și sunt foarte atenți la costul total de operare al echipamentelor.”

Fără bătăi de cap cu bateria

Schimbările dese ale bateriilor pot fi evitate în cadrul multor activități în două schimburi, datorită unei mai mari eficiențe energetice, a capacității bateriei de până la 775 Ah (în cazul bateriilor cu plumb și acid) sau a folosirii tehnologiei litiu-ion. Pentru operatorii care au nevoie, totuși, să schimbe bateria, acest lucru se realizează pe par tea laterală, principiu deja testat și apre ciat de utilizatori. Schimbarea se poate face în doar câteva minute, cu ajutorul unui stivuitor pe baterii, nece si tând intervenția unei singure per soane.

Thomas A. Fischer: „Anticipăm că piața globală pentru echipamente de manipulare a mărfurilor va cunoaște o creștere mai lentă în 2019, dacă nu cumva o scădere ușoară față de 2018. În cel mai bun caz, va fi o creștere de o singură cifră.”

Raluca MIHĂILESCU

Hamburg, GERMANIA

raluca.mihailescu@ziuacargo.ro 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.