Page 16 - Revista ZiuaCargo ianuarie 2019
P. 16

FINANȚARE
Informații de care
  Ptrebuie să ții cont
Credit, linie de credit, factoring, factoring cu asigurare, leasing financiar sau leasing operațional... O plajă destul de largă din care poți alege. Care este, însă, cea mai potrivită variantă de finanțare pentru afacerea ta?
entru a primi un credit, un busi- lor reale și modul în care vor ness trebuie să poată demon- folosi banii respectivi.
Elena Radu
buie încheiat pe o anumită perioadă de timp, însă în general, se încheie pe 1 an, cu prelungire.
De obicei, Factorul finanțează aproximativ 80% din valoarea facturii, urmând ca, după ce încasează factura, să vă vireze și suma rămasă, din care se scad cheltuielile ocazionale.
 stra un profit operațional, având
în vedere că o instituție bancară co- Dacă nevoia pe care dorește să o
finanțează o afacere, nu o capitalizează.
acopere antreprenorul este temporară sau punctuală (de exemplu, achiziția unui echipament, achiziția unui nou sediu) atunci se va lua un credit, mo- ment în care va primi de la bancă toată suma solicitată, care va fi folosită într-o perioadă scurtă, pentru acoperirea ne- voilor, pentru ca, apoi, să se rambur- seze lunar, până la scadență.
Cum te califici pentru a obține creditul?
STRATEGIE
În primul rând, un antreprenor tre- buie să demonstreze angajamentul său în business-ul pe care l-a gândit. O bancă va evalua modul în care acesta își gestionează furnizorii și cli- enții, pentru că acest comportament îl va defini ca viitor partener. De ase- menea, o bancă va urmări strategia pe termen mediu (cel puțin), pe care un antreprenor o va manifesta.
Dacă, în schimb, se dorește aco- perirea unui decalaj între încasările și plățile companiei, ori deținerea unei sume tampon pentru nevoile neprevă- zute din activitatea de zi cu zi, atunci se recomandă accesarea unei linii de credit. Aceasta va fi pusă la dispoziția companiei, dar va fi folosită doar în cazul în care apare nevoia și nu ime- diat, ca în cazul creditelor de afaceri.
Un alt element foarte important de care depinde primirea unui împrumut bancar este planul de afaceri, care trebuie să fie realist și detaliat, nu doar pe termen scurt, ci și pe termen mediu. Unele dintre componentele esențiale ale planului de afaceri sunt cunoaș- terea în detaliu a pieței (condiții și competiție), precum și existența resur- selor și a componentelor necesare derulării afacerii.
Factoringul, sau cum să obții bani din cesionarea facturilor
În plus, contează foarte mult și experiența întreprinzătorului pe piața pe care o atacă prin proiectul respec- tiv; calitatea managementului și cali- tatea situațiilor financiare.
Prin factoring, puteți transforma, rapid, în lichidități facturile pe care le-ați emis, având în vedere că, de obicei, termenele variază de la 15 până la 120 de zile. În felul acesta, nu mai trebuie să așteptați scadența pentru a încasa banii. Pentru finanțarea prin servicii de factoring, nu este nevoie de garanții materiale, iar costurile sunt reprezentate de dobândă pentru suma acordată ca finanțare și un comision, care variază în funcție de banca sau IFN-ul cu care ați ales să colaborați.
Totuși, trebuie să știți că, în cazul în care Factorul nu reușește să colec- teze întreaga sumă de la debitor, veți suporta diferența rămasă de recupe- rare, în cazul în care ați ales un produs de factoring cu regres.
Credit sau linie de credit?
Pe piață, există și un alt produs, factoring cu asigurare, care protejează împotriva riscului de neplată al debito- rilor. Practic, se încheie o poliță de asi- gurare de credit la o societate de asi- gurări, iar dacă debitorul nu-și achită obligațiile de plată, conform facturilor existente și recunoscute, asigurătorul va suporta suma care trebuie recuperată. Din perspectiva costurilor, serviciile de factoring presupun două tipuri de chel- tuieli: o dobândă și un comision. Astfel, dobânda se percepe pentru perioada de finanțare, adică din momentul în care beneficiarul serviciilor de factoring primește avansul din factură și până în momentul în care factura se încasează de debitor. Dobânzile se calculează în funcție de riscul pe care Factorul și-l
Deși mulți antreprenori pun semn de egalitate între un credit și o linie de credit, produsele sunt, în sine, fun- damental diferite. În timp ce un îm- prumut se acordă pentru o perioadă mai lungă de timp, de câțiva ani, pen- tru a finanța un proiect clar și bine definit, linia de credit se accesează mai ales pe termen scurt, putând fi folosită în mai multe scopuri.
Factoringul este o operațiune fi- nanciară care presupune să cesionați creanțele rezultate din contracte de vânzare bunuri sau prestări servicii către Factor, o companie specializată de factoring – poate fi o divizie a unei bănci sau un IFN. Factorul va finanța, prin plata în avans a creanțelor ce- sionate, și se ocupă, ulterior, în nume propriu, de colectarea și administrarea creanțelor. Totul se face în baza unui contract, pe care îl veți semna cu com- pania de factoring. Contractul nu tre-
Pentru a alege între cele două tipuri de finanțări, antreprenorii trebuie să țină cont de nevoile
16 ................................................................................................................................................ ianuarie 2019








































































   14   15   16   17   18