Page 41 - Revista ZiuaCargo ianuarie 2019
P. 41

Importanța contractului
dAe asigurare în afaceri
Când conduceți o afacere, vă asumați responsabilitatea pentru integritatea bunăstării și conservarea patrimoniului unei game largi de persoane, de la angajați, la clienți.
ctivitățile dumneavoastră au te de asigurare întâlnite printre instru- potențialul de a afecta aceste mentele de protecție pe care companiile persoane în mod grav și foar- de transport le utilizează. Ce reprezintă
Alin Dicu
 te costisitor, iar, printr-un contract de fiecare și cât de importante sunt pentru
asigurare, vă puteți proteja de unele dintre aceste consecințe.
compania asigurată? Acest lucru îl vom putea cunoaște doar după o analiză atentă și informare pe care consultantul (brokerul de asigurare) le oferă în mod profesionist.
De ce ar trebui să aveți activitatea asigurată?
CMR – este contractul de asigu- rare prin care ne asigurăm răspunde- rea din contractul de transport. Mai exact, vom beneficia de acoperire pentru daunele provocate mărfurilor pe durata transportului, daune înca- drate în răspunderea ce decurge din contractul de transport.
 Este foarte important să cunoașteți și să alegeți cel mai bun produs de asigurare pentru activitatea de trans- port, deoarece consecințele financiare ale unei eventuale daune ar putea șterge, cu ușurință, activele unei afa- ceri, provocând, chiar, și un faliment.
CASCO – este contractul prin care ne asigurăm flota. Așa cum spuneam, instrumentele de protecție sunt esen- țiale pentru a ne putea conserva patri- moniul, astfel încât, împreună cu asi- gurarea Property, ne vom asigura activele companiei în cazul unor cir- cumstanțe prin care ne-ar putea fi afec- tate, fie că vorbim de flotă sau de clădiri.
Asigurarea este un instrument de protecție financiară. Putem alege un grad mic de protecție, sau putem alege o protecție completă, atunci când ne pasă de afacerea noastră și de partenerii noștri.
proprii și care, în unele situații, să atra- gă chiar și falimentul asiguratului.
  CMR, CASCO, PROPERTY, RCA, GTPL sunt printre principalele contrac-
Posesia unei polițe RCA nu exo- nerează de răspunderea faptei, în consecință, suntem direct interesați ca asigurătorul nostru să fie o com- panie solidă, cu o bună reputație, ast- fel încât, atunci când provocăm o pagubă mare unui terț, să nu ne trezim cu un faliment al asiguratorului RCA, ca ulterior, diferența ce apare prin de- pășirea plafonului suportat de Fondul de Garantare să o plătim din fonduri
GTPL – este, probabil, contractul cel mai puțin cunoscut, însă, cu sigu- ranță, cel mai important. Prin „general liability”, ne acoperim răspunderea civilă a companiei, decurgând din activitatea desfășurată, pentru preju- diciile produse din culpa asiguratului sau a prepușilor săi. Fie că vorbim de daune materiale, daune provocate mediului sau vătămări corporale aduse terților, toate acestea fac obiectul ris- cului asigurat prin GTPL.
   ianuarie2019................................................................................................................................................ 39
În domeniul transporturilor, costul asigurării este unul semnificativ și impactează, în mod vizibil, bugetul companiei. Modalitatea prin care ale- gem contractul de asigurare este di- rect proporțională cu atenția pe care o acordăm propriei afaceri, iar, dacă prețul este tot ceea ce știm despre contractele de asigurare, este cu adevărat trist și îngrijorător. Brokerul este responsabil de calitatea consul- tanței, iar decizia în alegerea broke- rului și evaluarea consultanței îi revine întotdeauna asiguratului.
 Nimic nu se schimbă dacă nimic
nu se schimbă!
Alin DICU
Branch Manager Asko International Insurance Broker alin.dicu@asko24.com
  SIGURANȚĂ ȘI SECURITATE











































































   39   40   41   42   43