Page 59 - Revista ZiuaCargo ianuarie 2019
P. 59

Instrumente telematice
Constructorul francez de vehicule comerciale Renault Trucks propune clienților săi o gamă actualizată de servicii telematice și de conectivitate, de natură să îi ajute în eficientizarea activității lor: Optifleet – sistem de gestionare a flotei, Optivision – sistem predictiv de Cruise Control, și Roadpad – nou sistem de infotainment pentru șoferi.
dOe la Renault Tucks
ptifleet, sistemul de manage- ment al flotelor oferit de Renault Trucks, propune utili-
 zatorilor mai multe module:
MAP – localizarea geogra- fică a flotei:
 – localizarea autovehiculelor în timp real: viteza autovehiculului, locul, direcția, numele conducătorului auto și starea cardului acestuia;
– analizarea istoricului de parcurs al autovehiculelor;
– optimizarea traseelor pentru evitarea kilometrilor suplimentari.
CHECK – monitorizarea consumului autovehiculelor:
 – monitorizarea de la distanță a datelor tehnice ale fiecărui vehicul și ale fiecărui șofer: consumul de car- burant, consumul în zona verde, pro- centul de timp la ralanti, numărul de acționări ale pedalei de frână etc;
tarea unei trepte de viteze, a unei accelerații și a unei viteze cores- punzătoare traseului urmat.
TomTom, care include mai multe ele- mente, cum ar fi opțiunea de a vizua- liza ruta în 2D sau 3D și de a obține informații în timp real despre condițiile de trafic.
– alertă cu privire la variațiile im- portante ale nivelului de combustibil din rezervor;
În timpul fiecărei călătorii, sis- temul înregistrează traseul, nu numai pentru camionul respectiv, ci și pentru toate celelalte camioane echipate cu Optivision care au urmat un itinerariu similar.
 – editarea bilanțului de mediu (dioxid de carbon, NOx etc.).
Opțiunea de a asocia două telefoane în același timp. Acest lucru înseamnă că șoferii se pot bucura de acces hands-free atât la telefonul de serviciu, cât și la cel personal. Deși trebuie să aleagă un telefon prioritar pentru consultarea listelor de contacte sau pentru efectuarea de apeluri, pri- mirea de apeluri sau de mesaje text se realizează pe ambele telefoane. Prioritatea între telefoane poate fi schimbată cu ușurință, prin intermediul unui meniu simplu de utilizat.
 DRIVE – respectarea regle- mentărilor:
 – monitorizarea în timp real a tim- pului de conducere și de odihnă, con- form reglementărilor (reglementarea europeană 561/2006);
NOU: sistemul stochează da- tele direct în vehicul. Conexiunea nu se va pierde, chiar și în zone în care sistemul GPS nu oferă nicio informa- ție, cum ar fi în cazul tunelurilor rutiere.
 – programarea și descărcarea la distanță a datelor din memoria taho- grafului și a cardului șoferului.
NOU: informațiile despre rută sunt mai exacte, permițându-le șofe- rilor să își planifice mai bine cursele.
LINK – contactul permanent cu șoferii:
  – comunicare prin e-mail;
Roadpad – navigație și muzică
Acces la platforma Deezer. De asemenea, șoferii își pot asculta posturile favorite de radio în DAB+ (Digital Audio Broadcasting), benefi- ciind de o calitate optimă a sunetului.
– consultarea timpilor de activitate și a jurnalului autovehiculului din cabină. De asemenea, acum, este disponi- bilă o aplicație Optifleet, versiunea mo- bilă a instrumentului de gestionare a flotei Renault Trucks. Aceasta poate fi descărcată de pe App Store și Google Play, dar poate fi utilizată numai în ca- drul abonamentului la serviciile Optifleet.
Modelele Renault Trucks T, C și K sunt dotate cu un ecran digital secun- dar de 7 inch, de înaltă rezoluție, cu sis- tem „drag-and-drop”, prevăzut cu Roadpad, noul sistem audio, de en- tertainment și de navigație al construc- torului. Acesta include un navigator HGV, streaming de muzică, hands-free pentru telefon și camere de luat vederi, toate într-un singur dispozitiv.
Acces la aplicații meteo. Acces la Google Maps. Asigură o vizibilitate perfectă
    Optivision actualizat
în toate situațiile, fiind pre-echipat pentru instalarea a patru camere de luat vederi. Camerele laterale oferă o vizibilitate optimă, în timp ce cele posterioare cresc confortul, în special la cuplarea trailerelor.
Sistemul predictiv de cruise control Optivision, conectat la GPS, a fost, acum, actualizat.
Facilități disponibile prin Roadpad: Aplicație HGV GPS precisă, cu ajutorul unui sistem de navigație
Cum funcționează:
Sistemul face posibilă adop-
Raluca MIHĂILESCU
 raluca.mihailescu@ziuacargo.ro
 ianuarie2019................................................................................................................................................ 57
  IT&C




























































   57   58   59   60   61