Page 75 - Revista ZiuaCargo ianuarie 2019
P. 75

pentru că, o dată ce l-ai construit, primul risc este acela că nu te mai poți muta în locații cu potențial mai bun.
Închirierea, mai potrivită, în unele cazuri
 Îți construiești depozitul sau închiriezi?
În multe cazuri, varianta închirierii depozitului oferă mai multă flexibilitate. În această situație, trebuie să fim atenți la schema de tarifare a dezvoltatorului, care poate fi open book, fără elemente fixe în afară de renting, sau all inclusive, fixă, incluzând atât renting-ul cât și celelalte elemente de costuri. Lucrurile sunt dependente de modul în care este făcut contractul. În funcție de cât de clar este contractul, pot fi simple sau complicate. Și în contractele încheiate cu dezvoltatorii pot fi clauze ambigue, din punctul de vedere al formulării, care pot ridica mari probleme, în timp.
Tradițional, distribuitorii au propria rețea de depozite. De ce să nu îți în- chiriezi depozitul central? De ce să blochezi banii? Este adevărat că sunt logisticieni care au abordarea propriilor active. Dar și aceștia mai au, pe lângă depozitele proprii, alți 10 – 30.000 mp închiriați în aceeași zonă, pentru că au nevoie de spațiu suplimentar.
Aceasta înseamnă că, atunci când închei contractul, nu e bine să te bucuri că ai ajuns direct la dezvoltator. Este indicat să apelezi la un consultant, care să te sfătuiască în legătură cu contractul respectiv și, mai mult, să cunoască foarte bine piața, ca să te informeze dacă este vorba despre un depozit mai vechi, construit după standarde diferite.
În privința distribuitorilor, teoretic, localizarea depozitului central repre- zintă cel mai important element... iar aceasta este determinată de distribuția vânzărilor. În marea majoritate a cazu- rilor, locația se alege după sediul so- cial. Cum este să ai depozitul central la Timișoara și să ai bazinul principal de vânzare la Bacău? Trebuie luate
în calcul toate elementele menționate anterior, precum și aspecte legate de concentrările volumice de vânzări.
Bacău. Dar sunt depozite de Clasa A în Bacău? În plus, Bacăul a început, de asemenea, să sufere la capitolul forță de muncă. Atunci, ce altă variantă poți lua în calcul? Te poți gândi la Roman. Acolo, nu ai, însă, personal calificat. Te întrebi, atunci: câte luni trebuie să plătesc un angajat, ca să îl pot califica?
Atunci când construiți, luați în calcul și loc pentru parcări civilizate pentru camioane, cu toate serviciile necesare șoferilor. Nu îi mai lăsați să stea în stradă.
Exemple...
În multe industrii, Bucureștiul înghi- te 45 – 50% din volumele de vânzări, si- tuație în care, potrivit teoriei, zona limi- trofă a Capitalei ar trebui să găzduiască depozitul central. Dar îți găsești oameni? În plus, îți permiți rata de închiriere practicată, aici, la ora actuală? Iar în aceeași categorie intră și Clujul, care, astăzi, este chiar mai scump. Să luăm un alt exemplu. Unul dintre centrele de bază de distribuție în Moldova este în
Există o familie de soluții cu plusuri și minusuri. Fiecare în parte ține de profilul activității și al produselor de- pozitate. Iar frecvența livrărilor este extrem de importantă.
  Concluzia: în localizarea depozi- tului, trebuie să identificăm CEL MAI
BUN COMPROMIS.
PUBLICITATE
   


















































































   73   74   75   76   77