Page 18 - Revista ZIUA Cargo aprilie 2019
P. 18

SECURITATE
Creștere uriașă a incidentelor,
  Tla începutul anului
Deși trecuseră doar două luni din acest an, organizația TAPA EMEA preconiza, deja, la începutul lunii martie, că 2019 va fi un nou an record pentru activitatea infracțională din domeniul transporturilor în Europa, Orientul Mijlociu și Africa.
APA precizează, în cadrul buletinului său informativ, Vigilant, că aceste previziuni
3,4 milioane de euro
 se bazează pe numărul în creștere de acorduri de informare încheiate cu alți jucători din domeniul securității supply chain-ului și al aplicării legii, precum și pe creșterea semnificativă a incidentelor raportate către Serviciul de Informații privind Incidentele (IIS) al TAPA, în ianuarie și februarie.
Pe 11 februarie, a fost înregistrat furtul unui vehicul de transport bani în Aubervilliers, Île-de-France. Camio- nul a oprit într-o locație nesecurizată, iar cei doi agenți de securitate de la bord au părăsit vehiculul. Când s-au întors, au constatat că vehiculul și șo- ferul au dispărut, cu tot cu bani. Ca- mionul a fost găsit în apropiere, cu ușile larg deschise, dar banii și șoferul au dispărut fără urmă.
ACTUALITATE
În 2018, nivelul mai scăzut al inci- dentelor din primele luni ale anului sugera că fenomenul infracțional pare a se calma puțin. Dar escaladarea rapidă a pagubelor din a doua jumă- tate a anului a dat peste cap teoria op- timistă. Datele de la începutul lui 2019 arată o accelerare substanțială a acestui fenomen.
de procente (față de 161 incidente, în februarie 2018).
700.000 de euro
Februarie, lună record
Valoarea totală a pagubelor, în lu- na februarie, s-a cifrat la peste 9 mi- lioane de euro – în condițiile în care numai pentru 210 (73,6%) incidente s-a raportat o valoare. Aceasta mar- chează o creștere cu 38% față de ace- eași lună a anului trecut (6,5 milioane de euro). Patru infracțiuni au fost con- siderate incidente majore, generând pagube cumulate de 4,5 milioane de euro. Valoarea medie a pagubelor, în februarie, s-a cifrat la 43.277 de euro.
Despre acest incident, nu au fost înregistrate prea multe detalii. Se cu- noaște doar că este vorba despre dispariția de parfumuri, în Burgerveen, Olanda de Nord, pe 28 februarie, inci- dentul fiind catalogat drept fraudă.
După o creștere de 68,7% a inci- dentelor raportate către IIS în ianuarie, comparativ cu aceeași lună a anului trecut, luna februarie a sărit și de această valoare, cu 285 de incidente raportate, marcând o creștere de 77
327.000 de euro
Bandă poloneză, arestată
Haideți să descoperim mai multe detalii despre cele patru incidente majore.
Hoții au folosit un cap tractor, pen- tru a fura un container situat într-o par- care nepăzită dintr-o incintă industrială din Ipswich, Suffolk, Marea Britanie, pe 23 februarie. Gama de produse din interior includea farfurii, cosmetice pen- tru baie, mături, pixuri, panglici, îmbră- căminte și încălțăminte, echipamente maritime și detectoare de metale.
 Project Cargo a asistat recent poliția poloneză în investigarea și arestarea a 10 suspecți bănuiți că în ultimii doi ani au fost implicați în mai mult de 40 de furturi din camioane în Austria, Republica Cehă, Danemarca, Italia, Germania, Polonia și Slovacia.
150.000 de euro
Conform rapoartelor care au urmat arestărilor, în cadrul grupului infracțional rolurile erau foarte clar definite. Erau membri care aveau sarcina de a identifica bunurile, prin tăierea prelatelor semiremorcilor în timpul nopții, în timp ce șoferii se aflau în parcări pentru pauza de odihnă. O dată confirmat interesul pentru marfă, intrau în scenă cei care asigurau transportul bunurilor furate în dube având numere falsificate. Marfa substituită era depozitată în Polonia, de unde era vândută ulterior. Cu puțin timp înaintea arestării, membrii bandei au fost identificați ca fiind activi în sudul Germaniei.
Infractorii au făcut trei tăieturi în prelata unui trailer, în incinta unei ben- zinării din Liége, pe 15 februarie, după care au spart sigiliul de securitate al ușilor din spate și au fugit cu cinci paleți de jucării și jocuri.
Project Cargo reprezintă o nouă inițiativă finanțată de către Uniunea Europeană care are ca obiectiv anihilarea grupurilor infracționale, specializate în furturi de marfă. Organizația reunește specialiști din cadrul Europol, Eurojust, precum și din cadrul instituțiilor naționale de profil din state UE, precum Germania, Franța, Cehia, Suedia, Olanda, Danemarca sau Austria.
Alte 17 incidente, pagube totale de peste 1 milion
18 .................................................................................................................................................... aprilie 2019
IIS a înregistrat alte 17 furturi de marfă cu valori cuprinse între 50.000







































































   16   17   18   19   20