Page 43 - Revista ZIUA Cargo octombrie 2019
P. 43

 Ritmul inovațiilor pare să fi rede- venit alert. Numai în anul 2019, Volvo Trucks a punctat semnificativ în două rânduri la capitolul consum – lansarea Euro 6 Step D și reduceri de 3, până la 5% și I-Save, cu o reducere adițio- nală de 7%, sau chiar mai mult.
Inovații
care lucrează împreună
La prima vedere, I-Save reușește să reducă atât de mult consumul, pla- sând o a doua turbină pe fluxul de evacuare. Însă, reamintim că este mai mult decât atât, iar I-Save presupune utilizarea (împreună) a celor mai re- cente tehnologii, având ca țintă prin- cipală optimizarea consumului.
La baza Volvo FH cu I-Save se află un nou motor D13TC, ce repre- zintă îmbunătățirea până în cele mai mici amănunte a motorului de 13 l.
Sigur, principala noutate o reprezin- tă sistemul turbo – energia asigurată de gazele de eșapament, pe lângă sistemul clasic, antrenează o a doua turbină plasată în fluxul de evacuare, denumită „unitate Turbo Compound”. Aceasta
transmite energia către arborele cotit al motorului, printr-o legătură mecanică.
Astfel, motorul D13TC produce un cuplu suplimentar de până la 300 Nm. Avantajele sunt importante, fiind da- torate, în principal, cuplului maxim disponibil de la turații mai mici și pe o plajă mai largă.
Astfel, este necesară o accelerație redusă și mai puțin combustibil, pentru a menține o viteză constantă.
Printre aspectele noi, se numără și pistoanele cu interior ondulat, care asi- gură o ardere îmbunătățită, conducând căldura și energia către centrul cilindrilor.
De asemenea, pachetul I-Save oferă noile axe spate eficiente din punct de vedere al consumului de combustibil, un sistem I-See actualizat, bazat pe hărți, care analizează înclinația drumului ce urmează să fie parcurs și se adap- tează la aceasta, incluzând un software de schimbare a treptelor de viteză op- timizat pentru aplicații pentru transport de cursă lungă.
Pe lângă varianta de 460 CP tes- tată, motorul D13TC este disponibil și cu 500 CP.
Radu BORCESCU
radu.borcescu@ziuacargo.ro
   octombrie 2019 ............................................................................................................................................ 43
 CAMIOANE ȘI SERVICII
PUBLICITATE


















































































   41   42   43   44   45