Page 42 - ZIUA CARGO
P. 42

VOLKSWAGEN
A cincea generație
de Caddy
Volkswagen Vehicule Comerciale a „adus pe lume” un nou membru al familiei, anume Caddy. Ajunsă la generația cu numărul cinci, utilitara ușoară a producătorului german a fost prezentată la jumătatea lunii octombrie, bucurându-se de o serie de caracteristici noi.
  Baza tehnică folosită este ino- vatoare, această generație de Caddy folosind platforma mo- dulară MQB, iar designul a fost creat ținând cont de funcționalitate, în primul rând. Germanii oferă noul Caddy ca o utilitară ușoară, dedicată livrărilor urbane, dar poate fi livrat la fel de bine și în versiuni Kombi, MPV compact sau camper. Spațiul disponibil este unul dintre avantajele sale majore, va- rianta Caddy Cargo Maxi putând să transporte 2 paleți euro.
După cum aminteam mai devre- me, platforma folosită este MQB, pre- zentă și pe modelul Golf 8. Odată cu această platformă, numeroase noi teh- nologii își fac intrarea în gama Caddy: sisteme de asistență, sisteme de in- fotainment conectate și comenzile di- gitalizate fac din Caddy un smart- phone pe roți, în timp ce tehologia Twin Dosing transformă emisiile de NOx în apă și azot inofensiv. Exteriorul are un design nou și carismatic, dar și interiorul a fost planificat inteligent până la ultimul detaliu.
Versiuni multiple
În „hainele” de Kombi sau de MPV, vor exista mai multe niveluri de echi- pare (Kombi, Caddy, Life, Style și Move), iar, în ceea ce privește seg- mentul utilitar, noul Caddy va putea fi livrat în variantele Cargo și Caddy Maxi (cu ampatament mărit). Din 2021, se va putea comanda și cam- perul Caddy California (pentru prima dată cu mini bucătărie, trapă panora- mică și cort, ca opțiuni). Tot de anul viitor o să fie disponibilă și o tracțiune integrală de tip 4MOTION. Din punct
de vedere vizual, trecerea la platforma MQB este evidentă, deja, de la ampa- tamentul mai lung (de la 2.682 la 2.755 mm), care oferă noilor proporții Caddy un aspect mai dinamic. Tot legat de aspect, trebuie să remarcăm prezența (opțională) a trapei panora- mice, ce oferă o suprafață transparen- tă de 1,4 mp, asemenea și posibilita- tea acționării electrice a ușilor glisante. Pentru prima dată este disponibil sis- temul de „Keyless Access”.
Transport marfă
Aici regăsim noi soluții de înaltă tehnologie și mai mult spațiu utilizabil. Caddy Cargo oferă 3,1 mc de volum util, iar fratele său mai mare, Cargo Maxi, ajunge la 3,7 mc. Folosirea unei punți spate complet reproiectate îmbu- nătățește spațiul oferit și face ca un palet euro să poată fi acum încărcat lateral, în spatele vehiculului. Datorită creșterii lățimii ușilor glisante la peste 840 mm (anterior 701 mm), noul Caddy Cargo Maxi poate transporta acum un al doilea palet euro. Lungi- mea maximă a spațiului de încărcare până la pereții etanși este de 1.797 mm (Cargo) și 2.150 mm (Cargo Maxi).
Transport persoane
În standard, vehiculele oferă 5 locuri dar, opțional, se poate comanda un al treilea rând de scaune, ce poate extinde capacitatea la 7 locuri în total. Scau- nele de pe al treilea rând pot fi înde- părtate individual, oferind, astfel, fle- xibilitate maximă. Și scaunele din rândul al doilea pot fi scoase, volumul pentru bagaje putând ajunge la 2.556 litri.
Digitalizare și siguranță
Planșa de bord a fost reconcepută, făcându-și loc fie instrumente analogi- ce, cu afișaj digital multifuncțional, fie (ca opțiune, dar standard în versiunea Style) noul Cockpit digital (instrumen- tar de bord complet digital). Standard sau opțional, în funcție de versiune, Caddy se bucură de sisteme de radio și de navigație cu ecrane tactile de 6,5, 8,25 sau 10 inch.
În materie de siguranță și asisten- ță, 5 din cele 19 sisteme de asistență sunt complet noi pe Caddy, iar celelalte au fost actualizate și extinse prin dife- rite funcții. Noua funcție Travel Assist și noua funcție de frânare a vehiculului care se apropie de viraj fac ca viața la bordul noului Caddy să fie mai ușoa- ră și mai sigură.
Motorizări
Propulsoarele TDI în 4 cilindri se bucură de tehnologia Twin Dosing (disponibilă atât pentru versiunea ma- nuală în șase trepte, cât și pentru transmisia automată) și oferă puteri cuprinse între 75 și 122 CP. Nu lipseș- te din portofoliu nici benzina, propul- sorul TSI de 114 CP fiind disponibil de asemenea.
Prețul de bază pentru varianta Cargo (75 CP) este de aproximativ 20.200 de euro, cu TVA. Mai multe tipuri de motoare vor fi dezvăluite anul viitor, asemenea mai multor variante de caroserie.
Alexandru STOIAN
alexandru.stoian@ziuacargo,ro
CAMIOANE ȘI SERVICII
 42 ............................................................................................................................................ noiembrie 2020












































































   40   41   42   43   44