Page 55 - Revista ZIUA CARGO
P. 55

    Cifre COVID-19
• 218 țări au confirmat cazuri
• Peste 60 de milioane de oameni infectate
• 1,4 milioane de oameni și-au pierdut viața
• Se estimează producția a până la 19 miliarde de doze de vaccin
• Este nevoie de imunizarea a 60- 70% din populația globului pentru a opri răspândirea virusului
merge vaccinurile vor avea din start configurațiile potrivite pentru a menține vaccinurile în gama de temperatură necesară. Acest lucru implică modifi- cări ale infrastructurii existente, iar acest lucru este posibil să nu se ali- nieze cu programele de securitate deja implementate la aceste locații.
Rogier Wils adaugă: „Controlul temperaturii va fi esențial pentru cali- tatea vaccinului. Primele vaccinuri dis- ponibile vor avea o temperatură de transport și de stocare de -70 grade Celsius. Dacă se deschid congelatoa- rele și temperaturile trec dincolo de specificațiile cerute, se vor pierde loturi întregi. Transportul se va realiza în containere și cutii cu gheață uscată. Dacă acestea sunt deschide de către infractori, vaccinurile vor fi inutile. La containerele cu gheață uscată, timpul de tranzit este important, orice întâr- ziere putând cauza pierderea pro- dusului.”
Securitatea cibernetică
Vor trebui implementate, de ase- menea, măsuri foarte stricte de secu- ritate cibernetică, nu numai pentru a asigura faptul că tranzacțiile de expe- diție a vaccinului se realizează sub cele mai înalte standarde, ci și pentru a asigura faptul că fiecare partener din aceste supply chainuri se supun acelorași protocoale.
Primul val al vaccinurilor va fi su- pus celei mai atente supravegheri. Companiile pharma și logistice recu- nosc faptul că vaccinurile vor atrage o cantitate considerabilă de atenție, în special în etapele inițiale ale lansării. Pe măsură de numărul vaccinurilor diseminate va crește, este rezonabil să credem că nu va mai fi nevoie de o atenție atât de intensă. „Acest lucru fiind spus”, a adăugat Forsaith, „acest produs (precum multe medicamente sensibile la temperatură, cum ar fi insulina, medicamentele pentru hepa- tita C etc.) va continua să primească același nivel de atenție în supply chain, indiferent de perioada în care se află pe ciclul de viață.”
Rapoartele anterioare privind „costul total al pierderilor” din domeniu
pharma au arătat perturbările pe termen lung cauzate supply chainurilor din domeniu de către furturi.
Pierderea parțială a unui produs fabricat într-un anumit lot poate genera reținerea sau retragerea tuturor produselor din lotul respectiv, până când cantitatea sustrasă este recuperată, sau se realizează o demarcare, în cazul nerecuperării.
„Produsele rămase din lotul res- pectiv vor trebui eliminate, pentru a reduce riscul confuziei în supply chain între cu produsele manipulate cores- punzător pentru distribuție și produsele în legătură cu care nu există nicio ga- ranție a manipulării corecte (cele furate sau deturnate). În special atunci când este vorba despre produse consuma- bile, produsele în legătură cu care nu se poate demonstra o monitorizare exactă a căii parcurse în supply chain pot rezulta direct în probleme de si- guranță a pacienților – iar pentru aces- tea industria pharma manifestă to- leranță zero.”
Aceste cazuri atrag după ele și alte probleme, cum ar fi o mai mare mo- nitorizare din partea agențiilor gu- vernamentale, scăderea încrederii con- sumatorilor în produsele respective, încurajarea acestora să se îndrepte către alte mărci, costuri adiționale cu producția unui stoc de înlocuire, direcționare de resurse pentru inves-
tigații, creșterea costurilor cu asigu- rările etc.
În mod normal, aceste probleme vi- zează un singur producător, nu întreaga gamă de produse similare fabricate de mai multe companii. Ceea ce este unic, în acest caz, este gradul înalt de scep- ticism, din anumite medii, în legătură cu validitatea vaccinurilor, în general. Expu- nerea pe care ar crea-o furtul vaccinurilor din supply chain va fi de natură să erode- ze și încrederea în vaccinurile în sine.
Rogier Wils are încredere că preparativele pe care le realizează sectorul logistic – inclusiv prevederea unor spații adecvate de depozitare, vehicule sub temperatură controlată, personal calificat, protocoale de se- curitate etc. – vor face ca industria să fie gata pentru cea mai mare provo- care pe care o anticipează. Securita- tea și calitatea vor reprezenta investiții serioase pentru companiile pharma, dar, așa cum a subliniat-o, „atunci când va apărea un deficit în disponi- bilitatea vaccinului, securitatea va avea cea mai mare importanță.”
Nu va trebui să așteptăm prea mult pentru a vedea cum vor face față supply chainurile farmaceutice la a- ceastă situație fără precedent. Sperăm că vor fi capabile să își mențină la o înălțime exemplară standardele de excelență care le sunt caracteristice.
sursa: Vigilant, noiembrie traducerea și adaptarea: Raluca MIHĂILESCU raluca.mihailescu@ziuacargo.ro
decembrie 2020 .......................................................................................................................................... 55
 LOGISTICĂ












































































   53   54   55   56   57