Page 27 - revista ZIUA CARGO
P. 27

  ridic și să merg mai departe. O voi fa- ce pentru fiica mea și voi lupta pentru ca alți șoferi profesioniști să nu îm- partă soarta lui Mihai.
Două săptămâni mai târziu, un atac similar, la doar câțiva kilometri distanță
S-a mai întâmplat un caz similar, în 6 iunie, dar șoferul a scăpat – tot român, tot din Brăila, ca și Mihai, la câțiva kilometri de parcarea unde am fost noi. La 4 dimineața, în timp ce ie- șise, împins de nevoile fiziologice, a observat mișcare lângă remorcă. A apucat să urce înapoi în cabină și i-a fost atacat capul tractor cu cuțite. În același timp, unui coleg din Belarus i-au introdus gaz în cabină, dar a apu- cat să facă fotografie mașinii folosite în atac. Nu este aceeași ca în cazul nostru, dar modul de operare a fost unul similar. Cred că este posibil să fie aceiași oameni, cu un alt vehicul. Din nou, autoritățile au venit după o oră și jumătate, iar polițiștii nu au fost deloc interesați de fotografia cu nu- mărul de înmatriculare al mașinii unde se urcaseră atacatorii.
Franța este cea mai periculoasă zonă.
Pe toate grupurile de șoferi sunt semnalate zilnic furturi pe Franța.
Din păcate, autoritățile franceze par să fie depășite de problemă, sau pur și simplu nu consideră siguranța șoferilor ca fiind o prioritate.
Sunt conștientă că trebuie să mă întorc la muncă, la un moment dat. Dar nu știu dacă o să mă mai pot sui vreodată într-un camion.
Acum trebuie să merg să îmi iau ce îmi aparține din cabină, când ma- șina o să vină din Franța, de la inves- tigații. Probabil, o să mă cheme la re- constituirea faptelor... Mai am de trecut doi pași foarte importanți, la care nu știu dacă pot să fac față.
Nu pot să fac altceva decât să merg înainte și să susțin această cauză. Nu pot să mă închid în cameră și să plâng, pentru că nu mi-l mai aduce nimeni înapoi pe Mihai.
Mulțumesc pentru că orice secun- dă petrecută lângă Mihai a fost o bine- cuvântare. Mulțumesc pentru toate momentele frumoase, dar nu înțeleg... De ce atât de puțin?
Singurul lucru care mă alină puțin este faptul că am putut să îl fac fericit. Împreună, am fost fericiți 100%!
După ce Mihai a murit, m-am com- portat așa cum am crezut că i-ar fi plăcut lui. I-am respectat memoria și imaginea pe care o avea. Nu am vrut să cer nimănui nimic. Aș vrea să fie mândru mine și de acum încolo, așa cum a fost și până acum.”
Opriți asasinatele în parcări!
Aceasta este povestea Lilianei Condurache și motivul pentru care a decis să se implice în campania Vo- luntari în Europa, care a deschis o pe- tiție pentru stoparea acestui fenomen inuman, care va fi transmisă Uniunii Europene.
„Chiar și o singură viață irosită este mult prea mult!” este sloganul de la care pornește motivarea petiției.
Până la urmă, de cine depinde să se facă dreptate, în mod real, tuturor celor căzuți în războiul necruțător al violenței de pe șoselele europene ale secolului 21? Pentru ca, în memoria lor și pentru viitorul nostru, să nu se mai întâmple niciodată așa ceva? Pentru ca anchetele să meargă până la pedepsirea exemplară a vinovaților? Pentru adoptarea unor măsuri REALE de protecție și de securitate pentru șoferii de camion, de orice naționali- tate, care ne transportă, zi de zi, pâi- nea și medicamentele?
Sunt întrebări pe care le ridică ini- țiatorii petiției, care susțin că depinde de fiecare dintre noi, să nu lăsăm, din nou, să se aștearnă tăcerea și pasi- vitatea autorităților europene asupra
Mihai Spătaru
unui fenomen tragic, care s-a acutizat, deja, de prea multă vreme.
Semnăm cu toții petiția!
Sunteți șoferi? Aveți un frate, o soră, o mamă sau un tată, fiul (fiica), un verișor sau un unchi, ori un prieten care lucrează în branșă? Semnați petiția!
Sunteți simpli cetățeni? Dacă, poate, vă gândiți că nu aveți nicio legătură cu această branșă... vă înșelați. Vă bucu- rați de fiecare dată când găsiți pe raf- tul magazinelor produsul dorit, sau când ajunge acasă pachetul pe care îl aș- teptați. În camionul condus de Mihai și Liliana, erau mărfuri destinate unor ast- fel de livrări. Oare putem rămâne liniștiți atunci când produsele ne-au fost livrate cu riscuri majore?... Cu prețul vieții?... Semnați petiția, pentru că fiecare sem- nătură contează!
Este extrem de simplu și reprezin- tă primul pas pentru o protecție reală. O puteți face direct pe Facebook,
pe pagina Voluntari în Europa.
„Șoferii sunt terorizați, familiile de acasă, la fel, și e inacceptabil să nu se poată lua măsuri. Suntem în secolul 21! Nu există nu se poate!”, a subli- niat Liliana, în încheierea discuției noastre.
#viata_mea_contează
Meda IORDAN
meda.iordan@ziuacargo.ro
iunie 2021 .................................................................................................................................................... 27
 ACTUALITATE





































































   25   26   27   28   29