Page 54 - revista ZIUA CARGO
P. 54

ANTICORUPȚIE
„RIȘTI?”
Weekend-ul trecut, mă deplasam în trafic, traficul acela anevoios și aglomerat din capitală, căutând o soluție mai rapidă de a ieși din București spre Autostrada A3. Știu, veți spune că sunt optimistă, de unde trafic fluent în Capitală? Unde mai este un astfel de trafic în țară? Se merge bară la bară și în marile orașe din provincie, și pe Valea Oltului, și pe autostrăzi. Și, dacă circuli în condiții meteo nefavorabile, să conduci este, deja, un risc.
  N u ai de ales, pentru că trebuie să ajungi la destinație, fie că e vorba de a ajunge la fami- lie, fie că este vorba de jobul tău zilnic! Văzând autostrada plină de TIR-uri, m-am gândit dacă șoferii acestora nu-și doresc să fie alături de cei dragi, în zilele de weekend, mai ales pe o ploaie torențială, ce bătea asfaltul cu o ritmicitate nemaivăzută. Dar, ce să faci? Este un job care are și bune, și rele. Poate că vremea nu este cel mai
mare risc.
Spre exemplu, un conducător auto
a riscat, la un moment dat, și a circulat fără RCA valabilă, nu a oprit la sem- nalul polițistului și a fugit, pentru a nu fi sancționat legal. Pentru a-și scăpa fiul de o eventuală sancțiune, tatăl a- cestuia, care se afla în mașină, a ofe- rit, în repetate rânduri, sume de bani agentului de poliție. Fapta a fost sur- prinsă în flagrant, în timp ce inculpatul, tatăl conducătorului auto, oferea suma de 200 de euro agentului de poliție, procurorul de caz dispunând trimiterea sa în judecată, pentru dare de mită.
Mă întreb până unde merge in- conștiența unora, să ne pună în pericol viețile în trafic, mergând pe drumurile publice fără a deține RCA valabilă sau fără a avea ITP făcută. Cum, oare, unii nu gândesc că, transportând per- soane, combustibil sau alte produse, „riscă” viața lor și a altora, fiind, astfel, victime sigure? Viața are preț: 200 de euro sau 12.000 de euro? În cazul de mai sus, polițistul a refuzat mita cu demnitate, acționând cu profesiona- lism.
Un alt caz
Tot cu demnitate și corectitudine a reacționat și un coleg, agent din cadrul Biroului de Poliție al Autostrăzii A1 Râmnicu-Vâlcea-Deva, care a re- fuzat 12.000 de euro mită, oferită de un conducător auto.
În fapt, inculpatul, față de care se desfășurau cercetări într-un dosar penal de furt (privind sustragerea unei sume de 100.000 de euro dintr-o lo- cuință de pe raza municipiului Arad),
a fost depistat și oprit în trafic de către un agent de poliție din cadrul Biroului Poliției Autostrăzi A1 Râmnicu Vâlcea- Deva.
În acest context, inculpatul i-ar fi oferit agentului de poliție suma de 12.000 de euro, pentru a-l lăsa să ple- ce și pentru a nu efectua nicio verifi- care.
Și în această situație, polițistul a raportat cazul, iar, ulterior, a formulat denunț la DNA – Serviciul Teritorial Alba Iulia, cercetările fiind continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de dare de mită.
A „riscat” să fie onest și „a câștigat” respect, aprecierea noastră, a tuturor, fie colegi sau manageri, fie simpli ce- tățeni. Poate în fața unora „a riscat să pară nebun”, pentru că o astfel de su- mă ar fi putut fi de nerefuzat pentru mulți.
Inculpatul, însă, „a sperat, riscând din disperare, a încercat... și a dat greș”. Merită, oare, să „riști”, conform art. 290 C.p., închisoare între doi și șapte ani pentru dare de mită? Unii ar spune, poate, că da, având în vede- re că suma sustrasă era de 100.000 de euro, alții ar spune, cu siguranță nu, pentru că pedeapsa este drastică și în plus „riști”... LIBERTATEA, liber- tate fără de care „nu ai nimic, nu ești nimic.”
Inculpatul, poate, s-a crezut cine- va, știind, probabil, că dispune de o sumă atât de mare și, poate, „a riscat” cei 12.000 de euro, considerându-i ni- mic față de pedeapsa pe care o „ris- că”. Banii i-au conferit încredere, i-au conferit, poate, tupeu și l-au împins la... nimic.
Polițistul, însă, și-a făcut meseria cu dăruire, corectitudine, principialita- te, profesionalism, cu integritate și o- nestitate, transformând-o în misiune, o misiune zilnică, prin care ne prote- jează pe noi toți de participanți la trafic indisciplinați sau, mai grav, unii chiar certați cu legea și care ne pun, uneori, viețile în pericol. Este vocația lui!
„A riscat” să își vadă, la ieșirea din tură, familia, să se odihnească având conștiința alături, să fie fericit și con-
Loredana- Florentina Marin
 ACTUALITATE
54 .................................................................................................................................................... iunie 2021
știent că se bucură de tot ce este cu adevărat valoros pentru el.
Patrulă pentru încredere
Pe colegii polițiști i-am regăsit și pe autostradă, patrulau, se asigurau ca transportatorii și noi, ceilalți parti- cipanți la trafic, să fim în siguranță și ...ne confereau încredere. Vegheau ca viteza noastră să fie cea adaptată unui trafic pe carosabil umed, astfel încât fiecare să ajungem la destinație, fie că vorbim de o destinație aleasă, fie că vorbim de o destinație impusă de meserie.
Mă întreb... înțelegem oare că o greșeală costă și că prețul este mare? Poate că, așa cum spunea Gabriel Garcia Marquez, am „aprecia lucrurile nu prin ceea ce valorează, ci prin ceea ce semnifică.”
Ce riști? RIȘTI SĂ FII INTEGRU, SĂ FII DEMN, SĂ FII ONEST, SĂ FII PROFESIONIST, SĂ AI TOT CEEA CE TE FACE SĂ FII... FERICIT, iar „adevărata fericire este să urci panta, nu să trăiești pe culmea muntelui.”
Pentru toate acestea....RIȘTI?
Loredana-Florentina MARIN
comisar-șef de poliție Direcția Generală Anticorupție Serviciul Prevenire





































































   52   53   54   55   56