Page 57 - revista ZIUA CARGO
P. 57

ACTE SEMNATE
Contract pentru
100 de tramvaie Astra,
în București
Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, și Adrian Criț,
noul director general al Societății de Transport București (STB),
au semnat, cu președintele uzinei Astra Vagoane Arad, Valer Blidar, contractul pentru furnizarea a 100 de tramvaie, în București.
  Astfel, epopeea licitației lansate de Primăria Capitalei, în de- cembrie 2018, a luat sfârșit. În cadrul procedurii, s-au înscris 20 de operatori economici și au fost de- puse două oferte, de la asocierea Astra Vagoane Arad, cu CRRC Sifang China, și Durmazlar Makine Sanayi Ve Ticaret. Inițial, fostul primar gene- ral, Gabriela Firea, a desemnat câști- gătoare oferta concernului turco-ger- man. A fost semnat și contractul, în luna mai 2020, cu obligația ca livrările să demareze după nouă luni, respectiv începând cu luna ianuarie 2021.
Însă ASTRA a contestat la Consi- liul Național de Soluționare a Contes- tațiilor (CNSC) rezultatul procedurii de achiziție și a avut câștig de cauză, parțial, iar instanța de judecată a fost chemată să se pronunțe. Însă Curtea de Apel București a respins definitiv, în 25 iunie 2020, atât plângerea Socie- tății Astra Arad, cât și apărările Primă- riei Capitalei, în acțiunea înaintată instanței de către această companie.
Câștigătorul inițial al licitației
a ratat omologarea
Între timp, însă, a intervenit proble- ma omologării tramvaiului cu caracte- risticile tehnice prevăzute în caietul de sarcini. Concret, producătorul a ob- ținut, în Germania, certificat de omo- logare, care a fost recunoscut de Re-
gistrul Auto Român (RAR). Primăria Municipiului București a solicitat o ex- tensie a omologării, înainte de livrarea primului tramvai.
Numai că furnizarea certificatului suplimentar a întârziat, pe motiv de pandemie. La 29 septembrie 2020, la două zile după alegerile locale câști- gate de Nicușor Dan, PMB a notificat rezilierea contractului, cu argumentul că certificatul suplimentar nu a fost li- vrat în termenul stabilit.
Primul tramvai, livrat în august 2022
Primul dintre cele 100 de tramvaie va fi livrat în luna august 2022, a anun- țat primarul Nicușor Dan. „Valoarea contractului este de aproximativ 200 de milioane de euro, bani europeni. Sunt bucuros, pentru că facem un pas înainte în modernizarea transportului public, segmentul de tramvaie este de departe cel mai rămas în urmă. Contractul prevede furnizarea primului tramvai peste 15 luni, adică în august 2022, urmând ca, începând de la acel moment al livrării prototipului, să fie furnizate patru tramvaie în fiecare
lună”, a declarat edilul, subliniind faptul că, dacă fosta administrație nu se în- căpățâna să dea acest contract, nele- gal, unei firme turcești, am fi avut pri- mul tramvai mai devreme.
Noile vehicule vor circula pe opt linii
Vehiculele vor circula pe opt linii, aferente a tot atâtea subcontracte. „Cele 100 de tramvaie vor putea fi folosite de bucureșteni pe liniile 1, 10, 21, 25, 32, 40, 41, 55”, a declarat Adrian Criț, directorul general al STB.
„Țin foarte mult la modernizarea parcului mijloacelor de transport în co- mun, deoarece mă interesează ca ser- viciile oferite cetățenilor Capitalei să fie de calitate. Trebuie să acordăm prioritate acelor mijloace de transport care contribuie la reducerea poluării în București. În mandatul meu, prin- cipalele priorități vor fi siguranța și confortul călătorilor. STB are un parc circulant de 297 de astfel de vehicule, cu probleme de calitate, de vizibilitate, de accesibilitate și de poluare fonică, care din păcate nu este cauzată doar de materialul rulant, ci și de infrastruc- tură. În condițiile în care municipali- tatea a semnat contractul de achiziție pentru cele 100 de tramvaie, este obli- gație prin POR să modernizeze 24 km de cale dublă de tramvai”, a arătat di- rectorul general al STB.
Magda SEVERIN
magda.severin@ziuacargo.ro
   iunie 2021 .................................................................................................................................................... 57
Tramvaiele vor avea 36 m, podeaua coborâtă integral și cinci uși duble. Contractul include piesele de schimb, consumabilele, serviciile
de punere în funcțiune, de întreținere, service și de remediere a defecțiunilor pe perioada garanției. Totodată, producătorul arădean
va asigura școlarizarea vatmanilor.
 ACTUALITATE








































































   55   56   57   58   59