Furturile de marfa in Germania

Infractiunile privind marfurile pe teritoriul Germaniei au crescut in ultima vreme intr-un ritm ingrijorator, conform informatiilor recoltate de catre Serviciul de Informatii privind Incidentele (IIS) al TAPA EMEA.

Anul trecut, Germania s-a aflat in mod regulat pe primul loc in topul tarilor care au raportat cele mai multe incidente si care au suferit pierderi de valori mari. Aceasta tendinta nu este noua si se pare ca se afla in ascensiune in ultimii 2-3 ani. In 2013, Germania a raportat catre IIS 200 de infractiuni, ceea ce reprezinta o crestere cu 61% fata de cele din 2012. Datele din 2014 arata inca o crestere, de data aceasta cu 27,5% fata de anul anterior, cu 255 furturi de marfa inregistrate, cifra care s-ar putea majora, o serie de incidente fiind inca in curs de a fi raportate catre IIS. In urmatoarele luni, TAPA EMEA va lucra in parteneriat cu Asociatia Germana a Asiguratorilor (GDV), cu Asociatia Germana de Logistica (DSLV) si alti factori de decizie, pentru a atrage atentia autoritatilor germane asupra acestei situatii si pentru identificarea unor masuri pentru a proteja transporturile cu valoare mare din Germania sau in tranzit prin aceasta tara.

Numarul din luna ianuarie al Vigilant, buletinul informativ al TAPA EMEA, a realizat o privire de ansamblu asupra criminalitatii legate de marfuri din Germania in 2014, asa cum se reflecta in statisticile IIS.

Cateva detalii

Din totalul de 255 incidente din Germania, 80 au avut loc in regiunea Nord Rin-Westphalia. Furturile din vehicule si-au adjudecat partea leului, cu 138 de incidente. Cele mai „populare” marfuri sustrase au facut parte din categoria produselor non-electronice, cu 98 de incidente in Germania anul trecut. Cel mai important incident singular raportat de catre Germania catre IIS anul trecut a coincis cu week-end-ul in care s-a desfasurat finala Cupei Mondiale la fotbal in iulie. In cadrul acestui incident, au fost furate dintr-un depozit din Krefeld 300.000 sticle si cutii de bere cu o valoare totala estimata la 2 milioane EUR. Partea buna este ca Politia a reusit sa recupereze intreaga prada in Rhineland-Palatinate.

Cele mai grave incidente

Unul dintre incidentele cu cele mai mari pierderi s-a inregistrat in aprilie, cand au fost furate trabucuri in valoare de 1 milion de euro dintr-un depozit din Bremen. In iunie, in apropiere de Leipzig, au fost furate dintr-un depozit profile prefabricate de aluminiu in valoare de 367.000 euro. In aceeasi luna, au fost sustrase tigari in valoare de 220.000 euro dintr-un camion parcat intr-o zona nesecurizata de pe autostrada A3/E35, in apropiere de Neustadt si der Wied. In octombrie, a fost furat un trailer intreg, incarcat cu 21 de paleti de parfumuri in valoare de 470.000 euro, in Hamm, in urma unei operatiuni de subcontractare. Catre sfarsitul lunii, au fost furati 13 paleti cu produse de ingrijire personala, in valoare de 300.000 euro. Se presupune ca incidentul s-a produs in timpul unei opriri a camionului care transporta bunurile intr-o parcare nesecurizata de pe A2/E30, in apropiere de Magdeburg. Soferul nu a observat disparitia marfurilor pana a doua zi de dimineata si dupa ce a condus inca 300 km de la locul faptei. Un alt incident important a avut loc la inceputul lunii noiembrie, cand un camion suedez incarcat cu 20 de motoare de camion noi noute a fost furat dintr-o parcare nesecurizata din Lubeck, unde fusese lasat nesupravegheat in timpul week-end-ului. Hotii au cuplat propriul lor cap-tractor si au disparut neobservati cu trailerul si cu incarcatura lui in valoare de 525.000 euro.

Incidente in Germania raportate catre IIS
Procentaje din totalul incidentelor raportate in regiunea EMEA

Ianuarie 22%

Februarie 32%

Martie 17%

Aprilie 24%

Mai 38%

Iunie 35%

Iulie 20%

August 30%

Septembrie 34%

Octombrie 28%

Noiembrie 22%

Decembrie 19%

Tipuri de incidente – 2014, Germania

Jaf 1

Furturi din camioane in miscare 2

Preluare frauduloasa de marfa 9

Furt vehicul 35

Furt din depozite/facilitati 70

Furt din vehicule 138

Produse furate – 2014, Germania (numar incidente)

Farmaceutice 1

Diverse 3

Nespecificate 5

Tutun 7

Cosmetice si igiena 10

Alimente si bauturi 21

Imbracaminte si incaltaminte 22

Metal 26

Electronice 61

Non-electronice 98

Zone in care s-au intamplat incidentele 2014, Germania

Saarland 1

Nespecificat 2

Hamburg 2

Bremen 3

Mecklenburg-Vorpommen 4

Rhineland-Palatinate 6

Brandenburg 6

Schleswig-Holstein 8

Thuringia 10

Saxonia-Anhalt 10

Saxonia 17

Saxonia Inferioara 24

Bavaria 24

Hesse 28

Baden Wurttemberg 30

Nord Rin-Westphalia 80

Raluca MIHAILESCU

raluca.mihailescu@ziuacargo.ro

(Sursa: Vigilant,
buletinul informativ al TAPA EMEA)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.