Importanța contractului de asigurare în afaceri

Când conduceți o afacere, vă asumați responsabilitatea pentru integritatea bunăstării și conservarea patrimoniului unei game largi de persoane, de la angajați, la clienți.

Alin Dicu

Activitățile dumneavoastră au potențialul de a afecta aceste persoane în mod grav și foarte costisitor, iar, printr-un contract de asigurare, vă puteți proteja de unele dintre aceste consecințe.

De ce ar trebui să aveți activitatea asigurată?

Este foarte important să cunoașteți și să alegeți cel mai bun produs de asigurare pentru activitatea de transport, deoarece consecințele financiare ale unei eventuale daune ar putea șterge, cu ușurință, activele unei afaceri, provocând, chiar, și un faliment.

Asigurarea este un instrument de protecție financiară. Putem alege un grad mic de protecție, sau putem alege o protecție completă, atunci când ne pasă de afacerea noastră și de partenerii noștri.

CMR, CASCO, PROPERTY, RCA, GTPL sunt printre principalele contracte de asigurare întâlnite printre instrumentele de protecție pe care companiile de transport le utilizează. Ce reprezintă fiecare și cât de importante sunt pentru compania asigurată? Acest lucru îl vom putea cunoaște doar după o analiză atentă și informare pe care consultantul (brokerul de asigurare) le oferă în mod profesionist.

CMR – este contractul de asigurare prin care ne asigurăm răspunderea din contractul de transport. Mai exact, vom beneficia de acoperire pentru daunele provocate mărfurilor pe durata transportului, daune încadrate în răspunderea ce decurge din contractul de transport.

CASCO – este contractul prin care ne asigurăm flota. Așa cum spuneam, instrumentele de protecție sunt esențiale pentru a ne putea conserva patrimoniul, astfel încât, împreună cu asigurarea Property, ne vom asigura activele companiei în cazul unor circumstanțe prin care ne-ar putea fi afectate, fie că vorbim de flotă sau de clădiri.

Posesia unei polițe RCA nu exonerează de răspunderea faptei, în consecință, suntem direct interesați ca asigurătorul nostru să fie o companie solidă, cu o bună reputație, astfel încât, atunci când provocăm o pagubă mare unui terț, să nu ne trezim cu un faliment al asiguratorului RCA, ca ulterior, diferența ce apare prin depășirea plafonului suportat de Fondul de Garantare să o plătim din fonduri proprii și care, în unele situații, să atragă chiar și falimentul asiguratului.

GTPL – este, probabil, contractul cel mai puțin cunoscut, însă, cu siguranță, cel mai important. Prin „general liability”, ne acoperim răspunderea civilă a companiei, decurgând din activitatea desfășurată, pentru prejudiciile produse din culpa asiguratului sau a prepușilor săi. Fie că vorbim de daune materiale, daune provocate mediului sau vătămări corporale aduse terților, toate acestea fac obiectul riscului asigurat prin GTPL.

În domeniul transporturilor, costul asigurării este unul semnificativ și impactează, în mod vizibil, bugetul companiei. Modalitatea prin care alegem contractul de asigurare este direct proporțională cu atenția pe care o acordăm propriei afaceri, iar, dacă prețul este tot ceea ce știm despre contractele de asigurare, este cu adevărat trist și îngrijorător. Brokerul este responsabil de calitatea consultanței, iar decizia în alegerea brokerului și evaluarea consultanței îi revine întotdeauna asiguratului.

Nimic nu se schimbă dacă nimic nu se schimbă!

Alin DICU

Branch Manager Asko International Insurance Broker

alin.dicu@asko24.com

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.