Iohannis a revocat-o pe șefa DNA. Mesajul lui Kovesi

Președintele Klaus Iohannis a semnat în 9 iulie decretul de revocare a procurorului-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi.

Semnarea decretului survine la o lună de la publicarea de către CCR a motivării deciziei prin care judecătorii constituționali au stabilit că șeful statului “urmează” să facă acest pas, deoarece a invocat doar “oportunitatea” menținerii în funcție a lui Kovesi, și „nicio obiecţie cu privire la regularitatea” procedurii iniţiate de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, de demitere a acesteia.

Anunțul privind semnarea decretului de revocare a fost făcut însă nu de Iohannis, ci de purtătorul de cuvânt al Administrației Prezidențiale, Mădălina Dobrovolschi:

„Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a afirmat constant, că respectă Constituția și legile țării și a acționat permanent în acest sens. Prin urmare, în executarea deciziei Curții Constituționale nr. 358/2018, Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat, astăzi, decretul de revocare  a doamnei Laura Codruța Kövesi din funcția de  procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție. Klaus Iohannis atrage atenția că, indiferent de numele procurorului-șef al Direcției Naționale Anticorupție, această instituție are obligația să-și continue activitatea în mod profesionist, la cel mai înalt nivel de performanță”.
Kovesi: Decretul de revocare lasă un mare semn de întrebare
Laura Codruța Kovesi a susținut la sediul DNA o declarație de presă, în care și-a exprimat nedumerirea în legătură cu subordonarea procurorilor către ministrul Justiției:

“Procedura de revocare a nu a întrunit condițiile prevăzute de lege: CSM a dar aviz negativ. Am dovedit că o parte din ele sunt nereale, o parte sunt neadevărate. Decretul de revocare emis de președintele României lasă un mare semn de întrebare: va exista o subordonare discreţionară a procurorilor şefi faţă de ministrul Justiţiei? Nu comentez decizia CCR, însă aş vrea să arăt că motivarea sugerează că procurorii ar putea fi în viitor subordonaţi ministrului Justiţiei. Şi de aceea cred că o clarificare rămâne în continuare necesară.

Fosta șefă a DNA a transmis procurorilor următorul mesaj:
„Începând de azi nu voi mai lucra în DNA. Voi rămâne procuror. Vreau să adresez un mesaj colegilor mei din DNA, procurorilor de la Parchetul General – în egală tuturor procurorilor:

Vă mulţumesc tuturor pentru curajul vostru, pentru profesionalism. Vă mulţumesc pentru rezistenţa şi dârzenia de care aţi dat dovadă în lupta cu infracţionalitatea. Vă mulţumesc pentru că aţi mers înainte, indiferent cât de atacaţi am fost, indiferent cât de umiliţi am fost în faţa societăţii, în faţa familiilor noastre, târâţi în noroi fără posibilitatea de a ne apăra decât în fața CSM. Dragi colegi, ce am reușit să demonstrăm a fost că instituțiile publice din România lucrează legal și da, corupția poate fi înfruntă. Episodul de azi nu e înfrângere. Modul brutal în care se forțează modificarea legilor penale arată că vor protecție pentru trecut, pentru prezent și pentru viitor. (…) Este de bun simț să observăm că voința politică este pentru blocarea anchetelor, pentru blocarea Justiției”.

Fosta șefă a DNA a avut un mesaj și pentru cetățeni: “Corupția poate fi învinsă. Nu abandonați!”.

Anca Jurma, interimar la DNA

Procurorul general a desemnat-o interimar la conducerea DNA pe Anca Jurma, fiica fostului procuror general Nicolae Cochinescu în perioada 1996 – 1997.

Anca Jurma a îndeplinit pe parcursul a două mandate atribuțiile de procuror șef al Serviciului de cooperare internațională și programe din cadrul DNA, iar ulterior a devenit consiliera Codruței Kovesi.

Ministrul Justiției a demarat procedura de numire a noului șef al DNA

Ministrului Justiției, Tudorel Toader, a demarat procedura de numire a unui nou procuror-șef, înscrierile la concurs urmând a fi făcute până la 30 iulie.

Potrivit procedurii, după înscrierea candidaților, cei care îndeplinesc condițiile vor susține un interviu în fața ministrului Justiției, după care acesta va alege o persoană și va transmite propunerea către CSM, care va analiza proiectul de management al candidatului/candidaților și va da un aviz consultativ.

Pot fi propuși pentru numirea în funcțiile de conducere procurorii care au o vechime minimă de 10 ani în funcția de judecător sau procuror. Condiția de vechime trebuie îndeplinită până la data susținerii interviului în fața ministrului justiției.

Președintele Iohannis va decide dacă acceptă sau nu propunerea ministrului Justiției. Până acum nu a fost vehiculat în spațiul public niciun nume în locul Codruței Kovesi.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.