Noutăţi TAPA EMEA – 15 „acrobaţi“ după gratii

Membrii unei bande de „gimnaşti“ români, specializată în furtul de mărfuri din camioane aflate în mişcare, procedură cunoscută la nivel european drept „mod de operare românesc“, au fost condamnaţi recent la un total de 160 ani de închisoare de către un tribunal bucureştean.

 

Conform unui comunicat TAPA EMEA, cei cincisprezece infractori au primit pedepse cu privare de libertate între 5 şi 12 ani pentru jaf cu circumstanţe agravante. În plus, trebuie să plătească 230.000 euro despăgubiri către victime, precum şi 60.000 euro amenzi. Grupul infracţional a atras atenţia comunităţii internaţionale în urmă cu doi ani, când un clip filmat dintr-un elicopter al Poliţiei Române a surprins banda în timp ce se pregătea să sară la bordul unui camion care rula pe o autostradă, pe timp de noapte. Materialul arată pe unul dintre indivizi încercând să deschidă obloanele caminului, „călătorind“ pe botul vehiculului bandiţilor, în timp ce un al doilea îl susţine din spate, cu ajutorul unor frânghii sau curele. Grupul folosea trei vehicule în atacurile lui: o maşină în faţa camionului vizat pentru a-l încetini şi pentru a asigura că va menţine viteza dorită (această maşină folosea faza lungă, pentru a orbi pe cei care veneau din faţă, ca să nu observe ce se întâmplă); un SUV special pregătit cu trapă de plafon deschisă, capotă modificată şi corzi de securizare şi un al treilea autoturism care rula în spatele SUV-ului, pentru mascarea atacului şi pentru a împiedica alte maşini să depăşească. Pentru a-i prinde pe infractori, Poliţia Română a organizat o echipă specială de intervenţie care includea elicoptere cu camere cu infraroşu. Materialul video menţionat anterior arată atacatorii deschizând uşa compartimentului de marfă camionului, dar închizând-o la loc şi plecând. S-a crezut iniţial că ori au găsit duba goală, ori că transporta o marfă care nu merita furată. Dar mai târziu s-a aflat că bandiţii au auzit zgomote din aer şi au început să bănuiască faptul că sunt urmăriţi de un elicopter. Şi chiar aşa şi era… Foarte curând după acest incident, au fost arestaţi.

Preluare frauduloasă în Italia

Un vehicul a dispărut, potrivit TAPA, la începutul lunii aprilie. Un camion încărcat cu echipamente industriale de înaltă valoare utilizate în sectorul energetic, în valoare de peste 650.000 euro, s-a volatilizat după ce a fost preluat în mod fraudulos de către un cărăuş, în Costa di Mezzata, în provincia Bergamo, Lombardia. Încărcătura trebuia transportată către portul Genova, de unde trebuia îmbarcată pentru Singapore. Dar nu a ajuns niciodată la Genova. Din cauza unor termene foarte strânse, transportatorul care realiza acele curse în mod normal a trebuit să subcontracteze parte a încărcăturii către un cărăuş necunoscut, contactat prin intermediul unei burse de transport pe internet. Se pare că toată documentaţia a fost verificată înainte şi în timpul încărcării, dar vehiculul şi marfa au dispărut. Compania de transport respectivă n-a mai putut fi contactată după incident. Investigaţiile sunt în curs de desfăşurare.

Statistici infracţiuni TAPA EMEA
– trimestrul 1 2014

– 216 incidente raportate, cu 9 mai multe decât în trim. IV 2013

– cu 12% mai multe incidente raportate decât în aceeaşi perioadă 2013

– 64 incidente în ianuarie, 81 în februarie, 71 în martie

– în cazul a 92 incidente s-au raportat pierderi

– 32 incidente majore, cu pierderi de peste 100.000 EUR fiecare

– pierderi medii: 210.869 EUR

– 116 incidente au fost cu furt din vehicule (54%)

– 19 ţări au raportat incidente

– 7 ţări şi-au adjudecat 84% din toate incidentele raportate

– Olanda a raportat cele mai multe incidente (59), urmată de Germania (52), Marea Britanie (30), Italia (20), Franţa (11), Rusia (10)

– 6 încărcări frauduloase

– violenţa s-a folosit în 10% din cazuri, comparativ cu 13% în trim. IV 2013

– intruziunea – cel mai popular modus operandi: 51% din cazuri

– produsele electronice şi non-electronice au fost cele mai furate bunuri: câte 44 incidente fiecare; haine şi încălţăminte: 35 incidente.

 

Raluca MIHĂILESCU

raluca.mihailescu@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.