1 din 3 angajatori va face recrutări până în iunie

ManpowerGroup-Infographic_RO-compressed-e1489488915503Pentru prima dată în istoria Studiului ManpowerGroup privind Perspectivele Angajării de Forță de Muncă, prognoza de angajare este pozitivă în toate regiunile țării și în toate sectoarele de activitate analizate: 1 din 3 angajatori va face recrutări în perioada aprilie – iunie.

Astfel, 32% dintre angajatorii din România plănuiesc să-și sporească numărul de angajați în următorul trimestru. Dat fiind că doar 7% dintre angajatori au de gând să facă reduceri de personal și 60% nu intenționează nici o schimbare, Previziunea Netă de Angajare ajustată sezonier se situează la +16%, relativ stabilă comparativ cu trimestrul I/2017, dar cu 5 puncte procentuale mai puternică decât cea raportată în trim. II/2016.

“Pentru prima dată în derularea ediției pentru România a studiului ManpowerGroup, lansată în trim. II/2008, Previziunea Netă de Angajare este pozitivă în toate cele opt regiuni și toate cele 10 sectoare de activitate din România, chiar dacă gradul de încredere al angajatorilor se diferențiază încă de la o regiune la alta și de la un sector la altul. Perspectivele de angajare luminoase și stabile, care le egalează pe cele mai optimiste raportate de la declanșarea crizei economice încoace, denotă o piață a muncii mai favorabilă și diversificată, de care vor beneficia cei aflați în căutarea unui loc de muncă, cu condiția să dețină competențele și abilitățile căutate, atât cele profesionale, cât și cele interpersonale”, spune Corina-Bianca Gonteanu, Director Strategic de Marketing pentru Europa în cadrul ManpowerGroup.

Este de așteptat ca oportunitățile de angajare să fie favorabile în sectorul Comerț cu ridicata și cu amănuntul, unde Previziunea Netă de Angajare de +30% este cea mai optimistă raportată din trim. III/2008 până în prezent, îmbunătățindu-se considerabil față de al doilea trimestru al anului trecut, cu 13 puncte procentuale.

regionalq217_ro

Cele mai robuste prognoze sunt, încă o dată, cele raportate de angajatorii din Industrie prelucrătoare. Previziunea Netă de Angajare din acest sector slăbește oarecum față de trimestrul I/2017, cu 1 punct procentual, dar se îmbunătățește ușor față de anul trecut, cu 2 puncte procentuale, situându-se acum la +31%.

Îmbunătățirea cea mai marcată față de anul trecut se raportează însă în sectorul Finanțe, asigurări, servicii imobiliare și servicii de afaceri, unde Previziunea de +26% este cu 19 puncte procentuale mai puternică decât în trim. II/2016, îmbunătățindu-se și față de trimestrul I al anului în curs, cu 11 puncte procentuale.

Îmbunătățiri considerabile, atât de la an la an (cu 16 puncte procentuale), cât și față de trimestrul I/2017 (cu 11 puncte procentuale), sunt raportate și în sectorul Energie electrică, apă, gaz, unde Previziunea de +8% atinge o valoare pozitivă pentru prima dată în ultimii patru ani (din trim. II/2013), fiind cea mai puternică din întreaga istorie a Studiului în România.

GlobalRomaniaQ217_1_ro

Previziunile sunt pozitive în toate cele opt regiuni ale țării și se îmbunătățesc atât față de trim. I/2017, cât și față de trim. II/2016 în șase dintre acestea. Cea mai amplă față de intervalul ianuarie – martie 2017 (cu 14%) este raportată în regiunea Centru, unde Previziunea Netă de Angajare de +29% este totodată cea mai puternică din regiune de la demararea studiului (trim. II/2008) până în prezent și cea mai puternică prognoză regională din actuala ediție.

Cea mai robustă îmbunătățire față de anul trecut (aprilie – iunie 2016) este raportată în regiunea Sud, unde Previziunea Netă de Angajare atinge +23%, o cotă de optimism nemaiatinsă din trim. IV/2012. Nivele solide de optimism sunt raportate și în regiunea Nord-Vest, cu o Previziune de +24, cea mai puternică din trim. II/2012 până în prezent, și regiunea București și Ilfov, unde Previziunea de +22% este cea mai puternică raportată din trim. I/2009 până în prezent.

RomSec_Tran_GraphQ217_ro

Angajatorii români sunt optimiști indiferent de dimensiunea organizației pe care o reprezintă. Angajatorii din organizațiile mari sunt cei mai încrezători, raportând o Previziune Netă de Angajare de +28%, cea mai puternică din trim. III/2008 până în prezent, iar cei din micro-organizații sunt cei mai prudenți, raportând o Previziune de +7%, cu 3 puncte procentuale mai slabă decât în trim. I/2017, dar cu 2 puncte procentuale mai puternică decât în trim. II/2016.

* Notă: Previziunea Netă de Angajare se obţine făcând diferenţa dintre procentul de angajatori care anticipează o creştere a volumului total de angajări şi procentul de angajatori care prevăd o scădere a angajărilor în locaţia lor, în trimestrul următor. Pentru ţările care au acumulat date cel puţin 17 trimestre consecutiv, printre care şi România, cifrele citate au fost supuse ajustării sezoniere, cu excepţia cazului în care se specifică altfel.

Despre studiu:

Studiul ManpowerGroup privind Perspectivele Angajării de Forţă de Muncă este cel mai longeviv și  cuprinzător studiu din lume privind activitatea de angajare. ManpowerGroup administrează acest studiu predictiv încă din 1962, iar în prezent în cercetare sunt incluși aproape 59.000 de angajatori din 43 de țări și teritorii, cărora le sunt măsurate trimestrial intenţiile de a-și creşte sau de a-și diminua numărul total de angajați pe parcursul trimestrului următor.

Studiul este un barometru al tendințelor și activităților de pe piața forței de muncă, fiind utilizat de Banca Națională a Angliei în redactarea rapoartelor sale privitor la inflație și ca sursă a raportului lunar privitor la perspectivele economice și sociale în Uniunea Europeană Monthly Monitor, redactat de Comisia Europeană. Datele studiului independent al ManpowerGroup sunt utilizate în egală măsură de analiști financiari și economici din întreaga lume în evaluarea situației piețelor de forță de muncă.

Pentru România, cercetarea de teren s-a derulat în intervalul 18 – 31 ianuarie 2017 pe un eșantion reprezentativ de 625 de angajatori. Rezultatele obţinute au o marjă de eroare de +/-3,9%.

Alte date:

Rezultatele tuturor celor 43 de țări pot fi vizualizate interactiv pe platforma globală a Studiului ManpowerGroup privind Perspectivele Angajării de Forță de munca, la adresa: www.manpowergroup.com/meos.

Despre ManpowerGroup:

Despre ManpowerGroup România

ManpowerGroup România este unul din liderii în domeniul soluţiilor inovatoare ce privesc forţa de muncă, creând şi oferind clienţilor săi soluţii care să-i ajute să fie câştigători în lumea contemporană a muncii. Compania este specializată în recrutare permanentă şi pe bază de contract, evaluare şi selecţie, muncă temporară, payroll, gestiune şi administrare de contracte, externalizare şi consultanţă și soluții privind forța de muncă.

ManpowerGroup este prezentă în România din 2003 prin brandurile Manpower, Experis, ManpowerGroup Solutions și Proservia, având puncte de prezență cu acoperire regionala în: Bucureşti, Braşov, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Ploieşti, Piteşti Sibiu şi Timişoara.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.