10 greșeli comune în strategiile pentru cloud ale organizațiilor

O strategie pentru cloud este un punct de vedere concis asupra rolului pe care cloud computing-ul îl are în organizație. Cu toate acestea, liderii de afaceri și cei de IT continuă să comită 10 greșeli comune atunci când își elaborează strategia pentru cloud, după cum arată analiștii Gartner.  

Precizările transmise ZIUA CARGO:

Analiștii Gartner au discutat despre modul de adoptare și utilizare a beneficiilor oferite de cloud și au demonstrat valoarea adusă de acesta în cadrul Gartner IT Infrastructure, Operations & Cloud Strategies Conference 2022, desfășurat la Londra.

„O strategie bună pentru cloud ar trebui să fie un document scurt și ușor de parcurs, constând din 10 până la 20 de pagini sau slide-uri. În plus, strategia de afaceri ar trebui să influențeze strategia cloud și să ofere îndrumări celor care o vor implementa. Trebuie să coexiste cu alte eforturi strategice, nu să încerce să le refacă”, a declarat Marco Meinardi, vicepreședinte Analyst la Gartner.

Marco Meinardi a explicat cum puteți evita să comiteți aceleași greșeli în timp ce dezvoltați o strategie pentru cloud.

Liderii de afaceri și cei din IT ar trebui să colaboreze pentru a stabili o strategie pentru cloud și să evite următoarele 10 greșeli atunci când o construiesc:

  1. Presupunerea că este o strategie (numai) de IT

Cloud computing nu este doar legat de tehnologie. Cei din afara mediului IT au abilități și cunoștințe esențiale pentru succesul strategiei cloud. „Liderii de afaceri și cei de IT ar trebui să evite greșeala de a concepe o strategie centrată pe IT și apoi să încerce să o „vândă” restului organizației”, a spus Meinardi. „Departamentele de afaceri și cel de IT ar trebui să fie parteneri egali în definirea strategiei cloud”, a adăugat el.

  1. Inexistența unei strategii de ieșire

Elaborarea unei strategii de ieșire din relația cu furnizorii de cloud este dificilă, acesta fiind unul dintre motivele pentru care mulți lideri nu creează una. Multe organizații cred că nu au nevoie de o strategie de ieșire, deoarece nu se așteaptă să aducă nimic înapoi din cloud în propriile centre de date. Cu toate acestea, o strategie de ieșire este vitală pentru succesul strategiei de cloud a unei organizații. „Este ca și cum ai avea o poliță de asigurare în sertar, pe care speri că nu va trebui să o folosești niciodată”, a spus Meinardi.

  1. Combinarea sau confundarea unei strategii pentru cloud cu un plan de implementare a cloud-ului

O strategie pentru cloud este diferită de un plan de implementare a cloud-ului, iar o strategie pentru cloud trebuie să fie pe primul loc. Este faza de decizie în care liderii de afaceri și cei de IT decid rolul pe care cloud computing-ul îl va juca în organizație. Este urmată de un plan de implementare a cloud-ului, punând în aplicare strategia cloud.

  1. Convingerea că este prea târziu pentru a concepe o strategie pentru cloud

Niciodată nu este prea târziu pentru a începe o strategie pentru cloud. „Dacă organizațiile promovează adoptarea cloud-ului fără o strategie, acest lucru va provoca în cele din urmă rezistență din partea persoanelor care nu sunt aliniate la factorii și principiile cheie ale strategiei. Ca urmare, această rezistență va încetini adoptarea cloud-ului și va pune în pericol întregul proiect cloud”, a spus Meinardi.

  1. Echivalarea unei strategii pentru cloud cu „Mutăm totul în cloud”

Multe organizații presupun că a avea o strategie pentru cloud implică mutarea integrală în cloud. „Această abordare descurajează mulți lideri de afaceri și de IT să elaboreze o strategie, deoarece cred că aceasta înseamnă că vor fi forțați să înceapă să folosească cloud computing pentru orice”, a spus Meinardi. „Organizațiile ar trebui să păstreze o abordare deschisă și să colaboreze cu un expert în tehnologie non-cloud, cum ar fi un arhitect enterprise, care poate aduce o viziune mai amplă în definirea strategiei dumneavoastră cloud”, a completat Meinardi.

  1. „Strategia noastră în cloud este strategia noastră pentru centrul de date”

Multe organizații își confundă strategia în cloud cu strategia pentru centrele de date. În timp ce organizațiile trebuie să le separe, trebuie să se asigure că acestea sunt aliniate, deoarece asta afectează rolul pe care cloud computing-ul îl va juca în organizația lor. „Deciziile privind strategia cloud sunt legate de sarcinile de lucru, nu decizii privind centrele de date”, a spus Meinardi.

  1. Convingerea că o decizie executivă este o strategie

O altă greșeală comună pe care o fac organizațiile este să adopte cloud computing, deoarece CEO-ul, CIO sau șeful unei departament consideră că acest lucru va duce la economii de costuri. Analiștii Gartner recomandă tratarea deciziilor executive ca o susținere a procesului de concepere a unei strategii pentru cloud și nu ca o strategie pentru cloud în sine. Strategia pentru cloud ar trebui, de asemenea, să păstreze legătura cu procesele de afaceri, asigurându-se că organizațiile știu de ce se pun în mișcare diverse sarcini de lucru și care este scopul acestora.

  1. Convingerea că adoptarea unui furnizor înseamnă că aceasta este strategia cloud

Organizațiile vor folosi probabil mai multe servicii cloud diferite de-a lungul timpului. Pe măsură ce utilizarea serviciilor cloud ar putea deveni din ce în ce mai largă și mai diversă, liderii de afaceri și cei de IT ar trebui să elaboreze o strategie amplă prin adaptarea mai multor tipuri de scenarii, servicii cloud, furnizori și medii non-cloud.

  1. Externalizarea dezvoltării strategiei de cloud

Externalizarea strategiei de cloud a unei organizații poate părea o soluție atractivă, dar nu ar trebui făcută – este mult prea important să externalizați. În schimb, analiștii Gartner recomandă liderilor de afaceri și celor de IT să folosească terțe organizații – chiar și furnizorul de cloud – pentru implementare. Aceasta poate fi o modalitate eficientă de a-și dobândi competențele limitate de cloud de care organizația lor are nevoie.

  1. A spune „Strategia noastră este cloud-ul ca primă opțiune” este întreaga strategie pentru cloud

O abordare bazată pe cloud înseamnă că dacă cineva solicită o investiție, locul implicit pentru a construi sau a plasa noul activ este în cloudul public. „Dar cloud-ul ca primă opțiune nu înseamnă doar cloud. Dacă liderii de afaceri și cei de IT adoptă principiul cloud-ul ca primă opțiune, strategia lor ar trebui să stabilească excepțiile de la alegerea implicită care va duce aplicațiile în altă parte decât în ​​cloud”, a spus Meinardi.

Clienții Gartner pot afla mai multe din „Infographic: Cloud Strategy Cookbook”.

Gartner IT Infrastructure, Operations & Cloud Strategies Conference

Analiștii Gartner oferă analize suplimentare privind strategiile cloud și tendințele manifestate la nivel de infrastructură și operațiuni ,în cadrul seriei de evenimente Gartner IT Infrastructure, Operations & Cloud Strategies Conference, programate pe 6-8 decembrie, la Las Vegas, și pe 13-14 decembrie, la Tokyo

Despre Gartner for Information Technology Executives

Gartner for Information Technology Executives oferă o perspectivă acționabilă și obiectivă pentru CIO și liderii IT, pentru a-i ajuta să-și conducă organizațiile prin transformarea digitală și să conducă creșterea afacerii. Informații suplimentare sunt disponibile la www.gartner.com/en/information-technology.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.