151 de autovehicule suspecte a fi furate, depistate la graniță în 2021

Peste 150 de autovehicule (122 autoturisme, 16 microbuze, 5 camioane, 1 autocar, 4 motociclete şi 3 remorci) care se aflau în atenția autorităților sau erau suspecte a fi furate au fost depistate, anul trecut, de poliţiştii de frontieră. Este un indicator ce se menţine la fel cu cel înregistrat în anul anterior (156 autovehicule).

Cele mai multe autovehicule au fost descoperite la frontiera cu Ungaria, la PTF Nădlac II (judeţul Arad) şi PTF Petea (judeţul Satu Mare), informează Poliția de Frontieră Română. Cazuri semnificative s-au înregistrat şi la frontiera cu Bulgaria, în PTF Calafat şi PTF Giurgiu, precum şi la graniţa cu R. Moldova, unde PTF Albiţa (judeţul Vaslui) are cele mai multe astfel de cazuri.

De asemenea, au fost constatate 160 de infracţiuni, persoanele implicate fiind atât cetăţeni români, cât şi bulgari, spanioli, suedezi, iranieni, polonezi, turci, ucraineni, moldoveni, unguri, germani şi alţii.

În toate situaţiile, conform legislaţiei, pe numele celor implicaţi au fost întocmite dosare penale, iar autovehiculele în cauză au fost indisponibilizate la sediile structurilor teritoriale ale Politiei de Frontieră, până la finalizarea cauzei.

Principalele ţări de unde proveneau autovehicule aflate în atenţia autorităţilor, care au fost depistate frontierele României, sunt Germania, Italia, Norvegia, Spania, Bulgaria, Franţa dar şi România, cele mai multe maşini depistate fiind din categoria autoturismelor de lux şi de mijloc.

În majoritatea cazurilor, cei care se aflau la volanul maşinilor respective au declarat, pe timpul cercetărilor, că nu ştiau că autoturismele se află în atenţia autorităţilor ca fiind furate, ei fiind doar „cumpărători de bună credinţă”. Alţii au susţinut că au primit o sumă de bani pentru a transporta maşina în România şi, la fel, nu cunoşteau că aceasta se află în atenţia autorităţilor.

Pentru identificarea şi indisponibilizarea autoturismelor reclamate ca fiind furate în străinătate, sub supravegherea directă a unităţilor de parchet competente, poliţiştii de frontieră au colaborat cu structurile similare din statele membre UE, realizând un schimb operativ de date şi informaţii, prin intermediul Punctelor şi Centrelor de Contact de la frontieră.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.