168 de infractiuni economice depistate in aceasta saptamana

 

In urma controalelor la diferite societati comerciale, verificari in trafic si perchezitii, politistii Directiei de Investigare a Fraudelor, din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane, au depistat in aceasta saptamana 168 de infractiuni, de comiterea carora sunt suspectate 180 de persoane, dintre care 10 sunt deja retinute sau arestate.

 

Cele mai frecvente infractiuni descoperite de politistii din formatiunile de investigare a fraudelor sunt de evaziune fiscala (61), fals in inscrisuri (32), inselaciuni in relatiile comerciale (14), la Legea 31/1991 privind societatile comerciale (14) si fapte de coruptie (14). Au mai fost constatate 8 infractiuni de delapidare, 9 la Legea 86/2006 privind Codul vamal, 7 de abuz in serviciu, tot atatea privind Codul fiscal si Legea nr. 571/2003 si cate 3 privind neglijenta in serviciu si procedura insolventei.

Un exemplu dintre cazurile instrumentate de politistii de investigarea fraudelor in perioada 12 – 18 martie este cel al unui barbat de 26 de ani, din judetul Valcea, retinut de politisti din cadrul Serviciului de Investigarea Fraudelor Sibiu, si apoi arestat preventiv pentru 29 de zile, sub aspectul savarsirii infractiunii de evaziune fiscala. Totodata, alte doua persoane sunt cercetate, in stare de libertate, in acelasi dosar. “In fapt, s-a stabilit ca suspectul, in calitate de administrator al unei societati comerciale din Sibiu, in cursul anilor 2007- 2008, a achizitionat produse petroliere din Bulgaria, pe care le-a comercializat, ulterior, pe piata din Romania, fara ca veniturile sa fie evidentiate in actele contabile. In acest mod, s-a sustras de la plata taxelor si impozitelor datorate bugetului de stat in cuantum de aproximativ 680.000 de lei. Totodata, organele de inspectie fiscala au stabilit un TVA suplimentar in sarcina societatii in valoare de peste 1.000.000 de lei, societatea sibiana neavand drept de deducere a taxei pe valoare adaugata aferenta achizitiilor intracomunitare de bunuri, intrucat nu indeplinea conditiile legale”, potrivit Politiei Romane.

Suspectul, cercetat pentru savarsirea infractiunii de evaziune fiscala, fapta prevazuta si pedepsita de art. 9 din Legea 241/2005 privind prevenirea si combaterea evaziunii fiscale, a fost prezentat la data de 15 martie Parchetului de pe langa Tribunalul Sibiu, si ulterior Tribunalului Sibiu, cu propunere de punere in miscare a actiunii penale si arestare preventiva. In urma deliberarii, instanta de judecata a admis propunerea si a dispus arestarea preventiva a acestuia pentru o perioada de 29 de zile. Barbatul a fost incarcerat in Centrul de Retinere si Arest Preventiv Sibiu, iar cercetarile continua in vederea stabilirii intregii activitati infractionale a suspectilor si pentru recuperarea prejudiciului.

Magda SEVERIN

Foto: Jean-Mihai PALSU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.