19.900 de persoane au murit în accidente rutiere în UE, în 2021

Cifrele sunt anunțate deoarece Comisia găzduiește, anual, Premiile de excelență în domeniul siguranței rutiere, prin care sunt recompensate proiectele inovatoare în materie de siguranță rutieră din întreaga Europă.

Precizările CE:

Numărul deceselor cauzate de accidente rutiere se situează, în 2021, sub nivelurile anterioare pandemiei, dar îmbunătățirea este încă prea lentă pentru a le reduce la jumătate, până în 2030.

Cifrele din acest an anunță o creștere de 6%, față de 2020. Creșterea a urmat unei scăderi anuale fără precedent, de 17%, între 2019 și 2020, puternic influențată de scăderea nivelurilor de trafic din cauza restricțiilor de deplasare impuse în pandemie. La nivelul UE, în 2021 s-au înregistrat 45 de decese în accidente rutiere la un milion de locuitori (de la 20 per milion în Suedia și 22 per milion în Danemarca, până la 81 per milion în Bulgaria și 92 per milion în România).

Pentru primele șapte luni ale anului 2022, cifrele preliminare indică o creștere medie cu peste 10% a numărului de decese cauzate de accidente rutiere, în comparație cu aceeași perioadă a lui 2021. Cu toate acestea, tendința actuală este încă sub nivelurile anterioare pandemiei. În cadrul a strategiei sale „Viziunea zero”, Comisia colaborează îndeaproape cu statele membre în sensul unei abordări holistice a unui sistem sigur, care să includă vehicule sigure, infrastructură sigură, utilizarea în condiții de siguranță a drumurilor și o mai bună îngrijire post-coliziune. Se acceptă pe scară largă că această abordare modernă este ce mai bună metodă de abordare a siguranței rutiere.

De asemenea, în Observatorul european pentru siguranță rutieră, Comisia a publicat o serie de rapoarte care oferă date și analize detaliate cu privire la diverse subiecte legate de siguranța rutieră, precum importanța purtării centurii de siguranță, vulnerabilitatea copiilor, a bicicliștilor și a persoanelor în vârstă ca participanți la trafic sau distragerea atenției conducătorilor auto.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.