193 milioane euro pentru porturile dunarene

Valoarea celor sase proiecte de investitii ce vor fi implementate in porturile fluviale dunarene pentru reabilitarea si modernizarea infrastructurii acestora se ridica la peste 193 milioane euro.

Directorul general al Companiei Nationale “Administratia Porturilor Dunarii Fluviale” (CN APDF) Giurgiu, Danut Ofiteru, a declarat, pentru Agerpres, ca fondurile respective provin din surse atrase europene prin Programul Operational Sectorial-Transport (POS-T) si au drept destinatii, in special, porturile aflate in reteaua europeana de transporturi (TEN-T) – Moldova Veche, Drobeta-Turnu Severin, Calafat, Giurgiu, Oltenita, Calarasi si Cernavoda.

“Pana la aceasta data, pentru aceste proiecte s-au efectuat studiile de fezabilitate. Sumele necesare platii contravalorii acestora au fost finantate de Comisia Europeana si din alocatii bugetare. Investitiile vor permite companiei noastre sa realizeze primul terminal de containere pe Dunare, la Oltenita, un sistem de preluare si prelucrare a reziduurilor de la nave si interventii in caz de poluare accidentala a fluviului, dezvoltarea infrastructurii celor zece porturi din afara retelei TEN-T si a retelelor de acces in acestea la standarde europene”, a afirmat Ofiteru.

In legatura cu preconizata decizie a Ministerului Transporturilor si Infrastructurii de transfer a porturilor de la Dunare in administrarea consiliilor locale, directorul general al CN APDF Giurgiu a precizat ca “daca interesul national o va cere, masura poate fi operabila, dar numai prin denuntarea unilaterala de catre companie a contractelor de concesiune, cu plata unei despagubiri juste”. “|n acest caz, studiile de fezabilitate vor ramane fara obiect, investitiile nu se vor efectua, afectand astfel dezvoltarea porturilor fluviale prin Programul POS-T”, a spus Ofiteru. Potrivit sursei citate, daca totusi se va modifica situatia juridica a CN APDF Giurgiu prin lichidarea si transferul patrimoniului, noii administratori, consiliile locale, vor trebui sa identifice surse financiare pentru asigurarea finantarii proiectelor de reabilitare si modernizare a porturilor romanesti de pe Dunare.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.