2017, anul extremelor la spațiile comerciale

Sectorul industrial și logistic din România va înregistra în acest an un nivel record al livrărilor, de aproximativ 480.000 de metri pătrați, în timp ce în piața de retail livrările de spații noi vor fi la un minim istoric al ultimilor 14 ani, cu un nivel de aproximativ 70.000 de metri pătrați, potrivit unei analize realizate de firma de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.

Cristi Moga, Research Consultant C&W Echinox

În primul semestru al acestui an, în Romania au fost livrate spații comerciale noi cu o suprafață de doar 9.000 de metri pătrați, respectiv prima etapă a proiectului Prima Shops din Oradea și extinderea galeriei comerciale deținute de Carrefour în Brașov. În prima jumătate a anului 2016 au fost livrate în România spații comerciale de 69.000 mp (Shopping City Timișoara, Mercur Craiova și Satu Mare Shopping Plaza), astfel că scăderea a fost de 87%.

În cea de-a doua jumătate a anului este anunțată livrarea unor spații noi de retail cu o suprafață cumulată de aproximativ 60.000 mp (Râmnicu Vâlcea Mall, extinderile proiectelor Galați Shopping City și AFI Palace Cotroceni, precum și cea de-a doua fază a proiectului Prima Shops din Oradea), astfel că nivelul total al livrărilor de spații comerciale în 2017 se va situa la aproximativ 70.000 de metri pătrați. În 2016, în România au fost livrate spații noi de retail modern cu o suprafață de 237.000 mp. Stocul spațiilor de retail modern va depăși până la finalul anului 2017 nivelul de 3,4 milioane de metri pătrați.

În ceea ce privește sectorul industrial, livrările din prima jumătate a anului s-au redus cu 64%, până la 80.000 mp, față de un nivel de 175.000 mp în S1 2016. Ponderea Bucureștiului în totalul livrărilor a rămas constantă, la circa 60%. Spre deosebire de sectorul de retail, piața de industrial va recupera în cea de-a doua jumătate a anului, când sunt programate spre livrare spații noi cu o suprafață cumulată de aproximativ 400.000 de metri pătrați în toate zonele țării. Astfel, cu livrări de aproximativ 480.000 de metri pătrați, 2017 se anunță a fi cel mai bun an pentru sectorul industrial în ceea ce priveste oferta de spații noi. Ca urmare a acestei evoluții, stocul de spații industriale și logistice va depăși la finalul anului pragul de 3 milioane de metri pătrați.

Cristi Moga – Research Consultant C&W Echinox: ”Piața imobiliară locală traversează o perioadă foarte bună, cu un nivel al chiriilor stabil, în ușoară creștere, și cu un grad de ocupare al spațiilor mai bun în toate segmentele de activitate. Pentru următorii ani preconizăm o reluare a activității de dezvoltare pe segmentul de retail din București, unde în diverse stadii de pre-dezvoltare sunt mai multe proiecte din nordul și estul orașului, în timp ce sectorul industrial va continua să se extindă în preajma orașelor care beneficiază de o infrastructură dezvoltată și care pot atrage forță de muncă din alte zone ale țării”.

Cushman & Wakefield Echinox este afiliatul exclusiv al Cushman & Wakefield în România, deținut și operat independent. Echipa de peste 50 de profesioniști și colaboratori oferă o gamă completă de servicii investitorilor, dezvoltatorilor, proprietarilor și chiriașilor pe toate segmentele pieței imobiliare, inclusiv pe piața rezidențială. Pentru mai multe informații, vizitați site-ul companiei cwechinox.com

Cushman & Wakefield este unul dintre liderii globali în domeniul serviciilor imobiliare comerciale, ajutându-și clienții să transforme modul în care oamenii lucrează, cumpără și trăiesc. Cei 43.000 de angajați ai companiei din mai mult de 60 de țări furnizează perspective locale și globale, reușind să creeze o valoare semnificativă pentru proprietarii și investitorii din întreaga lume.

Cushman & Wakefield se poziționează printre cele mai mari firme care oferă servicii imobiliare, având venituri de 5 miliarde de dolari în cadrul serviciilor principale ale companiei: închirieri, gestionarea activelor, piețe de capital, administrarea proprietăților (numit C&W Services), servicii globale de administrare, gestionarea investițiilor (numit DTZ Investors), servicii de proiect și de dezvoltare, reprezentarea chiriașilor, evaluare și consultanță. Pentru mai multe informații, vizitați site-ul companiei www.cushmanwakefield.com

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.