UPDATE! 3 medici, 3 asistente, 2 administratori de şcoli de şoferi şi un instructor, reţinuţi de DGA. Şpaga la examenul auto – între 200-300 euro, fişa medicală în alb, 85 de lei

Anchetatorii au reţinut marţi, după audierile de luni noaptea de la sediul Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Gorj, 10 persoane în dosarul reţelei infracţionale care facilita obţinerea în mod fraudulos a permisului auto. Toţi inculpaţii sunt prezentaţi acum judecătorilor Tribunalului Bucureşti, cu propunere de arestare preventivă. Între şpăgari se află 3 medici – Elena Băltăreţu-Dinică, Dana-Maria Vodislav şi Rodica Lehner -, 3 asistente medicale – Elena-Liliana Răcman, Lorenziana-Paula Diaconescu şi Eugenia Adam -, 2 doi administratori de şcoli de şoferi – Georgiana Stroe şi Gheorghe Frăţilescu –, instructorul auto Petre Bogdan şi fiul uneia dintre doctoriţe – Dinică Băltăreţu. De asemenea, procurorii Parchetului General au început urmărirea penală în cazul altor 6 persoane, cercetate în stare de libertate, printre care 3 sunt de la Serviciul Permise Auto Gorj, 2 fiind poliţişti examinatori.

UPDATE: Toţi cei 10 inculpaţi au fost arestaţi preventiv, marţi seara, prin deciza instanţei Tribunalului Bucureşti.

Amintim că ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA) au efectuat, luni, 17 percheziţii în judeţul Gorj, într-un dosar în care sunt cercetaţi 4 medici, 3 asistente, 2 agenţi de poliţie şi 4 instructori auto suspectaţi de luare de mită pentru eliberarea unor documente medicale şi a altor acte necesare la obţinerea permisului de conducere. Au fost audiate 16 persoane, aduse cu mandat la IJJ Gorj.

Astăzi vor fi supuşi unor noi audieri la Poliţia Capitalei, apoi vor fi prezentaţi instanţei, cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile.

Lotul medicilor

Dintre medicii reţinuţi, Dana Vodislav este fosta şefa a secţiei Oftalmologie de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu, condamnată definitiv la 2 ani de închisoare cu suspendare într-un alt dosar de corupţie, după ce a luat mită 1.000 de lei de la o pacientă care avea nevoie de o parafă pentru a obţine o încadrare mai avantajoasă într-un alt grad de handicap.

Ofiţerii DGA au descins, luni, la vila doctoriţei Vodislav, pe care o are în centrul municipiului Târgu Jiu, de unde au ridicat mai mulţi saci cu documente. Percheziţii au fost făcute şi la farmacia pe care aceasta o deţine. Fiul ei cel mare a fost dus ulterior de mascaţi la mai multe cabinete medicale din oraş, unde au avut loc percheziţii în prezenţa acestuia.

Dana Vodislav este soţia medicului chirurg Cristinel Vodislav, judecat de mai mult timp la Curtea de Apel Bucureşti într-un dosar instrumentat de DNA în care sunt inculpaţi foşti oficiali din Ministerul Sănătăţii acuzaţi că, la începutul anilor 2000, au acceptat mită de la firma lui Vodislav pentru a achiziţiona la preţuri foarte mari sterilete folosite de diferite unităţi sanitare din ţară.

Două dintre două asistentele reţinute sunt ale medicului Dana Vodislav.

Alt medic reţinut în dosar este Elena Băltăreţu Dinică, şefa Organizaţiei de femei a filialei Gorj a Partidului Conservator.

Cel de-al treilea medic reţinut este Rodica Lehner, care are la Târgu Jiu un cabinet de Medicina Muncii, ea fiind reţinută împreună cu fiul său, acuzat că intermedia obţinerea unor parafe medicale pe diferite acte, în schimbul unor sume de bani.

Investigatorii sub acoperire au primit fişe medicale şi avize psihologice fără control prealabil

Medicii şi asistentele, alături de alte persoane, făceau parte dintr-un grup infracţional, constituit într-o “adevărată filieră” pentru obţinerea frauduloasă de permise auto. Astfel,

membrii reţelei le-au promis investigatorilor sub acoperire că le vor obţine fişe medicale contra cost fără să fie examinaţi din punct de vedere medical, dar şi mai grav, chiar şi avize psihologice.

“Acordarea unor astfel de fişe medicale, fără consultarea cursantului, poate avea şi consecinţe negative, de punerea în pericol a circulaţiei pe drumurile publice în condiţiile în care unii solicitanţi pot suferi de unele afecţiuni, în special cele oftalmologice, dar şi neurologice, care sunt incompatibile cu statutul de conducător auto, afecţiuni care nu sunt constatate de către medic, în lipsa unor controale corecte”, susţin procurorii.

Documente medicale în alb, contra 85 de lei bucata

Medicii din filieră aveau formulare completate “în alb”, pe care le eliberau contra sumei de 85 de lei bucata celor care doreau să se înscrie la şcoala de şoferi, fără ca aceştia să fie consultaţi de specialişti, susţin anchetatorii.

“Pe parcursul probatoriului administrat în cauză, a reieşit şi faptul că învinuita Băltăreţu Dinică Elena, medic, asociat şi administrator al unei societăţi comerciale cu sediul în Târgu Jiu, elibera în fals, prin intermediul acestei societăţi ‘certificate medicale tip A(B) pentru atestarea stării de sănătate la conducătorii de autovehicule’ în schimbul sumei de 85 lei (…) pentru care nu erau emise documente fiscale”, se arată în materialul probatoriu.

Racolare în breaslă

Totodată, dr. Băltăreţu a convins şi alţi doctori să i se alăture. Astfel, aceştia din urmă acceptau să consemneze, în fals, realizarea unor investigaţii medicale pentru cele şapte specialităţi clinice necesare eliberării avizului medical.

“Persoanele solicitante care aveau consemnate datele personale de identificare şi aveau completate rubrica ‘antecedentele personale’ de către medicul de familie la care era înscris pe listă se prezentau cu acestea la cabinetul medical, unde le era efectuat în mod superficial controlul medical oftalmologic de către învinuita Diaconescu Lorenziana Paula (asistenta medicală), care cu încălcarea atribuţiilor de serviciu nu proceda la programarea solicitantului în vederea consultării lui, fiindu-le ulterior reţinut formularul medical tip, pentru consemnarea investigaţiilor medicale şi la celelalte 7 specialităţi clinice (boli interne, chirurgie-ortopedie, neurologie, psihiatrie, oftalmologie, ORL şi serologia sângelui)”, se mai arată în rechizitoriu.

„Vizită medicală” într-o secundă la toţi cei 7 medici specialişti

A doua zi, cei care solicitau aceste controale medicale se prezentau la sediul cabinetului la care era asociat şi administrator medicul Băltăreţu, moment în care acestora le era înmânat un alt formular medical, completat cu toate semnăturile şi parafele pentru celelalte 7 specialităţi clinice prevăzute, fără ca investigaţiile sau analizele respective să fie realizate în realitate.

Reprezentanţii cabinetului medical aveau formulare medicale completate “în alb” de către medicii specialişti, pe care le dădeau solicitanţilor după achitarea unei taxe de 85 lei, pentru care nu erau emise documente fiscale.

“Certificatul medical era închis prin declararea ca apt a solicitantului, cu încălcarea atribuţiilor de serviciu, de către învinuita Băltăreţu Dinică Elena, medic primar prin intermediul societăţii anterior menţionate cu o altă dată decât cea în care solicitantul s-a prezentat la sediul cabinetului, deşi ştia că solicitantul nu s-a prezentat la nicio consultaţie de specialitate”, spun anchetatorii.

Peste 230.000 lei pentru 2.600 fişe medicale false

De la începutul anului, susţin anchetatorii, au fost eliberate aproximativ 2.600 de certificate sau fişe medicale, pentru care au fost încasaţi aproximativ 234.000 lei, de cele mai multe ori nefiind eliberate documente fiscale. Prin acelaşi mecanism, la cabinetul medicului Dana Maria Vodislav au fost eliberate, de la începutul anului, 2.500 de certificate, pentru care au fost încasaţi circa 225.000 lei, bani pentru care nu s-au plătit taxe către stat, mai spun anchetatorii.

“O situaţie similară s-a constat şi la cabinetul medical la care funcţiona învinuita Lehner Rodica, unde în cursul acestui an au fost eliberate circa 1.500 certificate/fişe medicale, pentru care a fost încasată suma de 127.500 lei”, mai arată anchetatorii.

Modul de operare la examenul auto. Racolarea de către instructor

Pe partea cealaltă, instructorul auto îi promitea elevului sau candidatului că, în schimbul unei sume de bani, îl va ajuta să promoveze proba practică. Oferta era făcută fie candidaţilor care deja picaseră o dată examenul, fie unui celor care urmau să îl susţină.

Instructorul auto primea de la candidat şpaga – sume cuprinse, în general, între 200 şi 300 de euro – imediat după momentul examenului. Înainte de susţinierea examenului, instructorul afla fie de la candidat, fie de la instructorul care îl însoţea pe acesta, numele examinatorului prin SMS sau telefonic.

Apoi, instructorul auto îl contacta telefonic pe examinator şi îi cerea să se întâlnescă ori, în situaţia în care examinatorul nu era un cunoscut, apela la şeful acestuia sau la un alt examinator care, la rândul lui, urma să intervină pe lângă examinator, astfel încât cursantul să obţină permisul auto.

“După susţinerea şi promovarea examenului de către candidaţii pentru care s-a traficat influenţa (care de regulă erau lăsaţi la sfârşitul examinării) instructorul auto se întâlnea cu poliţiştii examinatori, iar în cazul învinuitei Stroe Georgiana (administratorul unei şcoli de şoferi, n.r.), aceasta îl trimitea pe fiul său, Stroe George Ionuţ, la întâlniri cu agentul de poliţie, Stroe Nicu Cristian, acestuia fiindu-i remis un bileţel cu numele cursantului care trebuia favorizat şi data susţinerii examenului”, arată anchetatorii.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.