3 operaţiuni ROADPOL: Truck&Bus, Speed și Safe Holiday

Polițiștii rutieri din România vor participa, în perioada verii, similar cu agenții rutieri din celelalte state ale Uniunii Europene, la trei operatiuni stabilite în Organizaţia Poliţiilor Rutiere din Europa (ROADPOL), în calendarul din acest an.

„În perioada 19-25 iulie, în vederea prevenirii producerii accidentelor rutiere cauzate de nerespectarea legislaţiei specifice în domeniul transportului de mărfuri şi persoane, poliţiştii rutieri vor desfăşura acţiunea „Truck&Bus”. De asemenea, la nivel naţional, în perioada 9-15 august, va fi desfăşurată acţiunea „Speed”, pentru prevenirea producerii accidentelor rutiere pe fondul nerespectării regimului legal de viteză”, informează Inspectoratulu General al Poliţiei Române (IGPR).

Operaţiunea „Safe Holiday” se va desfăşura în perioada iulie-august, „întrucât, pe timpul vacanţei de vară, foarte mulţi europeni călătoresc cu autovehicule pe drumurile europene, precizează Poliția Română. 

Iată și precizările ROADPOL referitoare la acțiunea „Vară în siguranță”:

Cântărirea vehiculului va fi printre caracteristicile operațiunii ROADPOL Safe Holiday 2021. Această oportunitate va fi pusă la dispoziție de poliția luxemburgheză, care planifică, de asemenea, o campanie comună cu clubul auto național (ACL), pentru a informa oamenii cum să călătorească în siguranță în acest sezon și mai ales cum să-și asigure locuințele pentru a preveni spargerile în timp ce sunt plecați în vacanță. În cadrul „Marii Regiuni” forțele de poliție din Germania, Franța și Luxemburg vor organiza o zi comună comună (10 iulie) de ceontrol.

Operațiunea ROADPOL Safe Holiday se va desfășura în perioada 1 iulie – 31 august, pentru că, în vacanțele de vară, mulți rezidenți europeni călătoresc cu mașina pe drumurile europene, iar aceste călătorii au loc de obicei în anumite zile din aceste două luni.

Leandro Fuentes

Leandro Fuentes, șeful operațiunilor pentru secția de trafic și transport la Guardia Civilă spaniolă, care este, de asemenea, membru al Consiliului ROADPOL și al Grupului de lucru pentru operațiuni: „S-a observat că, uneori, acești șoferi și familiile lor călătoresc ore întregi cu destul de puțină odihnă. Apoi, se pune problema condițiilor tehnice ale mașinii și faptul că aceste călătorii includ adesea transportul a tot felul de obiecte personale, atât în ​​interiorul, cât și în afara vehiculului, încărcate necorespunzător. Toate acestea pot genera situații de risc pe drum, care ar putea duce la accidente grave, punând în pericol nu doar șoferii și pasagerii acestor vehicule, ci și alți utilizatori ai drumului”.

Efect

„Operațiunea este considerată un instrument util pentru creșterea siguranței rutiere a fiecărei țări, în timpul verii, cu ocazia acestor deplasări masive. Eficacitatea este sporită de operațiunea desfășurată ca un efort sincronizat în timp util de către fiecare forță de poliție rutieră de pe tot continentul”, explică Fuentes.

Potrivit acestuia, acțiunile sugerate în cadrul operațiunii Safe Holiday includ controlul vitezei, verificarea condițiilor de încărcare, elementele de securitate ale vehiculului (centurile de siguranță și condițiile pneurilor), precum și controlul greutății vehiculului.

Conștientizare

„Acțiunile poliției rutiere trebuie să fie susținute de mass-media și de campanii de marketing care vizează creșterea gradului de conștientizare a șoferilor, pentru a-și pregăti mașina și călătoria în mod corespunzător. Înființarea de campanii de informare și de aplicare în locuri specifice ale principalelor rute europene poate crește siguranța rutieră în toate țările în care călătoresc acești șoferi. Ar fi și mai eficient dacă aceste controale la marginea drumului sunt efectuate în comun de forțele de poliție rutieră din țările vecine la frontiera lor comună”, a mai spus Fuentes.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.