6 din 10 angajatori vor acorda prime de sărbători angajaților

Barometrul Frames&TrainYourBrain relevă că 6 din 10 angajatori vor acorda prime de sărbători angajaților, iar peste 65% dintre ei se gândesc să organizeze petreceri de Crăciun.


Potrivit rezultatelor sondajului realizat în luna noiembrie 2018, la care au participat peste 500 de respondenți din tot spectrul economic (oameni de afaceri, manageri din  companii, responsabili HR etc), sărbătorile de sfârșit de an – Moș  Nicolae, Crăciunul și Revelionul – au devenit extrem de importante  pentru majoritatea companiilor din România.

Întrebați în ce măsură aceste evenimente afectează viața companiilor,  peste 70% dintre respondenți au indicat răspunsul “în mare măsură’’,  asociind aceste evenimente cu o serie de momente speciale dedicate  angajaților.

Astfel, la întrebarea: “Aveți în plan organizarea unor evenimente  speciale, în cadrul companiei, de sfârșit de an?”, peste 65% dintre  respondenți au răspuns afirmativ, iar 11% au indicat răspunsul “posibil’’.

Cei mai mulți dintre cei intervievați (65%) au indicat petrecerea de  Crăciun drept principalul eveniment din viața companiei în această  perioadă, urmat de petrecerea pentru copii (16%), team building-ul (12%)  și ieșirea cu colegii în oraș (7%).

“Petrecerea de Crăciun a devenit un must-have în tot mai multe  companii, indiferent de dimensiunea acestora.  La restaurant, în club,  la birou sau într-o destinație turistică, indiferent de locație, tot mai  mulți investitori au înțeles importanța acestui tip de socializare  pentru soliditatea echipei și pentru fidelizarea acesteia. Petrecerea de  Crăciun este momentul bilanțului, este momentul în care se acordă  premii, angajații primesc cadouri sau își fac surprize reciproc – în  genul Secret Santa, și discută cu optimism despre planurile pentru noul  an”, afirmă Adrian Negrescu, managerul Frames.

Potrivit expertului Alexandru Bălțat, managerul TrainYourBrain,  petrecerea de Crăciun a ajuns să facă diferența între ofertele de HR.

,,Este mai mult decât o petrecere. În funcție de locul, tematica,  succesul organizării acesteia, angajații români au ajuns să își  raporteze perspectivele de angajare în noul an. Pentru managerii de HR,  este cel mai bun moment pentru racolarea sau fidelizarea resursei umane,  indispensabile pentru succesul companiei”, a declarat acesta.

CINE IA PRIME DE SĂRBĂTORI ÎN 2018

Dincolo de evenimentele speciale de sfârșit de an, Barometrul  Frames&TrainYourBrain a atins și lista beneficiilor acordate  angajaților.

Întrebați dacă vor acorda prime de sărbători angajaților, 60% dintre cei  chestionați au răspuns afirmativ, 23% au indicat răspunsul ,,posibil’’,  în timp ce 17% au răspuns negativ sau au refuzat să se pronunțe.


Din cadrul celor care au declarat că vor acorda prime de sărbători,  marea majoritate lucrează în sectorul de stat, în retail, în domeniul  bancar, asigurări, software, HR, telecom, pharma, servicii financiare și  industria auto, iar dintre cei care au indicat răspunsul ,,posibil’’,  cei mai mulți activează în construcții,  servicii către populație și  activități de suport.

,,Analizând domeniile unde se vor acorda prime de Sărbători, reiese  faptul că retailul și sectorul de stat sunt în prim-plan. Dincolo de  mediul bugetar, unde decizia este administrativă, în retail este  rezultatul unui an excelent de vânzări. Este interesant și faptul că pe  lista celor care vor acorda prime de sărbători se află și firme care au  performat nesatisfăcător în 2018, semn că fidelizarea și motivarea  angajaților sunt prioritare”, afirmă Alexandru Bălțat.

Întrebați ce alte forme de premiere vor implementa în această perioadă,  altele decât primele de sărbători, peste 50% dintre respondenți au  indicat coșurile de produse tradiționale de Crăciun. Pe lista  beneficiilor s-au mai aflat bilete gratuite la evenimente și spectacole,  vouchere de discount la diverși retaileri, traininguri/participări la  conferințe, vacanțe și călătorii etc.

,,Fidelizarea angajaților rămâne cheia de boltă a activității de HR și  în 2019. Să îți motivezi echipa, să le oferi cele mai bune condiții de  muncă, să îi determini prin prime și surprize de orice fel să performeze  mai bine – sunt elementele esențiale pe care trebuie să le ia în calcul  orice companie, indiferent de mărime și puterea financiară. Într-o  economie în care criza forței de muncă este tot mai acută, fără  dezvoltarea unor politici de HR flexibile, costumizabile, adaptate  așteptărilor angajaților, este puțin probabil să reușești să performezi.

Succesul unei companii depinde în cea mai mare măsură de oameni, iar  sintagma ,,oricine poate fi înlocuit”  și-a dovedit de multă vreme  limitele negative”, a mai declarat Adrian Negrescu.

Cea de-a patra ediție a Barometrului Frames&TrainYourBrain a fost  realizată în perioada 15-30 noiembrie, pe un eșantion de 500 de  respondenți din tot spectrul economic (oameni de afaceri, manageri din  companii, responsabili HR etc). Metoda folosită a fost interogarea  online&telefonică, iar marja de eroare este de +/- 3%.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.