60% dintre şoferi vorbesc la telefon fără handsfree

Un sondaj realizat de Asociaţia Pentru Promovarea Asigurărilor (APPA), în cadrul campaniei “Fii treaz la volan”, arată că 60% dintre şoferii români vorbesc la telefonul mobil fără a folosi handsfree.

Dacă 32% fac acest lucru rar, doar atunci când apar urgenţe, 20% vorbesc la telefon fără handsfree din când în când, iar 8%, aproape la fiecare călătorie cu vehiculul.

“Aproape 40% trimit mesaje text atunci când se află la volan (21% – rar, când apar urgenţe, 13% – din când în când, 4% – aproape la fiecare călătorie cu autovehiculul)”, mai arată datele.

“Consumul de băuturi alcoolice reprezintă o altă activitate care poate creşte riscul de accidente în trafic. Conform sondajului, aproape 1 din 5 şoferi a condus sub influenţa alcoolului cel puţin o dată (18% dintre respondenţi)”, arată sondajul.

În ceea ce priveşte oboseala la volan, 54% dintre respondenţi au spus că li se întâmplă rar să se simtă obosiţi atunci când conduc, însă 3% dintre ei se simt des obosiţi la volan. De asemenea, întrebaţi dacă au aţipit vreodată în timp ce conduceau, 8% au recunoscut că au păţit acest lucru.

În anul 2015, unul din cinci accidente grave a fost provocat de pietoni. În acest context, sondajul arată că 70% dintre pietoni traversează neregulamentar.

“Aproape 40% au traversat trecerea de pietoni în fugă cel puţin o dată (18% – foarte rar, 17% – uneori, 5% – adesea). Distragerea atenţiei este o altă problemă care poate creşte riscul unui accident rutier. Peste 60% dintre pietoni sunt atenţi la ecranul telefonului mobil în timp ce merg pe stradă (scriu mesaje, se joacă etc.) – 49% fac acest lucru ocazional, în timp ce 12%, foarte des”, potrivit datelor APPA.

În ceea ce priveşte respectarea regulilor de către biciclişti, din datele prezentate reiese că 77% dintre biciclişti nu folosesc echipament de protecţie

“45% dintre participanţii la sondaj care merg pe bicicletă semnalizează cu mâna schimbarea direcţiei de mers de fiecare dată, în timp ce 30% fac acest lucru doar uneori, iar 26% nu adoptă deloc această practică”, au spus oamenii.

54% dintre motocicliştii care au răspuns întrebărilor au declarat că poartă atât cască de protecţie, cât şi îmbrăcăminte de protecţie, în timp ce 29% optează doar pentru cască, iar 17% nu folosesc deloc echipament de protecţie atunci când circulă cu motocicleta.

“De asemenea, peste jumătate dintre motociclişti se strecoară printre maşini, în trafic: 23% fac acest lucru de cele mai multe ori, în timp ce 30%, doar când este foarte aglomerat. Nu în ultimul rând, 8% dintre motociclişti au declarat că au călătorit cel puţin o dată sub influenţa alcoolului”, potrivit studiului.

Sondajul a fost realizat în perioada 21 august 2017 – 17 septembrie 2017 în mediul online. Au participat 8.081 de respondenţi, majoritatea (76%) având între 18-25 de ani

81% dintre ei (6.574) sunt şoferi, 60% (4.816) au declarat că merg pe bicicletă, iar 9% (732) s-au încadrat la categoria motocicliştilor, folosind acest mijloc de transport. Dintre şoferii care au participat la sondaj, 72% conduc zilnic, 20% – de câteva ori pe săptămână -, 6% – de câteva ori pe lună, iar 3%, mai rar de o dată pe lună.

Campania “FII TREAZ LA VOLAN!”, ajunsă, în acest an, la cea de-a doua ediţie, este iniţiată de APPA – Asociaţia Pentru Promovarea Asigurărilor şi a avut loc în perioada iulie – septembrie 2017 cu sprijinul Poliţiei Române, ASF – Autoritatea de Supraveghere Financiară şi BAAR – Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.