7.000 de controale la carausi

De la inceputul anului Politia Rutiera a desfasurat peste 7.000 de actiuni care au urmarit verificarea legalitatii transporturilor publice de marfuri si persoane. Dintre acestea, aproximativ 3.700 au vizat transportul de persoane, peste 2.600 transportul marfurilor generale si aproape 1.000 transportul marfurilor periculoase.

Din totalul actiunilor desfasurate de politisti 4.163 s-au desfasurat impreuna cu autoritatea competenta in domeniul transporturilor rutiere publice, respectiv Autoritatea Rutiera Romana, Registrul Auto Roman si Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale.

Actiunile desfasurate de Politia Rutiera impreuna cu partenerii cu atributii in domeniul transporturilor publice au vizat cu prioritate reducerea cauzelor generatoare de evenimente rutiere cu consecinte grave, produse ca urmare a nerespectarii perioadelor de conducere sau de odihna de catre conducatorii auto.

Alte obiective care au stat la baza desfasurarii acestor actiuni au fost verificarea gradului de siguranta rutiera pe care il prezinta vehiculele implicate in transporturile pe drumurile publice, din perspectiva respectarii normelor rutiere si verificarea respectarii legalitatii efectuarii transporturilor publice, in sensul eliminarii activitatilor de piraterie. De asemenea, echipele de control au verificat respectarea capacitatii de incarcare a autovehiculelor de transport persoane si marfa si detinerea de catre conducatorul auto a certificatului de competenta profesionala in termenul de valabilitate. Un alt element caruia echipele de control i-au acordat o atentie deosebita a fost urmarirea starii psiho-fizice a conducatorilor auto.

Coordonarea activitatilor s-a realizat de catre Directia Rutiera din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane in baza analizelor realizate asupra dinamicii evenimentelor produse in sfera transporturilor publice.

In functie de ponderea aspectelor reiesite din analizele efectuate, eforturile politistilor au fost canalizate atat pe actiuni care au vizat segmente ale transportului public – persoane, marfuri generale sau marfuri periculoase, cat si pe actiuni care au vizat transporturile per ansamblu, din punct de vedere al respectarii normelor rutiere. Totodata, Directia Rutiera a organizat cu efective proprii 26 de actiuni, la 15 dintre acestea fiind cooptati specialisti din cadrul Garzii Nationale de Mediu, Ministerului Transporturilor si Infrastructurii, reprezentanti ai asociatiilor profesionale din domeniu (Federatia Operatorilor Romani de Transport, Federatia Nationala a Transportatorilor Romani). De asemenea, din cele 26 actiuni, 19 au vizat exclusiv transportul rutier public de persoane, realizat cu autovehicule cu capacitatea de transport peste 8+1 locuri.

De mentionat ca, in doua dintre aceste actiuni au participat si politisti in tinuta civila care au calatorit in autovehicule de transport persoane pe diverse trasee, observand maniera de conducere si gradul de respectare a normelor rutiere de catre conducatorii auto, iar in puncte stabilite anterior pe traseu, s-a procedat la oprirea autovehiculelor de catre alti politisti, fiind dispuse masuri de sanctionare.

In perioada 21-25 septembrie a.c, la nivel national, s-a desfasurat o actiune care a vizat sondarea legalitatii derularii transporturilor rutiere publice de persoane cu autovehicule avand capacitatea de transport cuprinsa intre 8+1 si 16+1 locuri. Prin aceasta actiune, au fost verificate 3.225 microbuze. Efectele activitatilor realizate de Politia Rutiera in primele zece luni ale anului in curs sunt reflectate in evolutia dinamicii accidentelor grave de circulatie pe acest segment.

Autovehiculele destinate transportului public de marfuri au fost implicate in 1.531 accidente rutiere grave (-245 fata de aceeasi perioada a anului 2008), din care a rezultat decesul a 664 persoane (-167) si ranirea grava a altor 1.277 (-151).

Cat priveste autovehiculele destinate transportului public de persoane, in acelasi interval, acestea au fost implicate in 254 accidente rutiere grave (-46 fata de aceeasi perioada a anului 2008), din care a rezultat decesul a 111 persoane (+19) si ranirea grava a altor 241 (-60).

Pentru a preintampina producerea accidentelor in care sunt implicate autovehiculele destinate transportului public de persoane, in perioada 19-20 octombrie a.c, Directia Rutiera a coordonat la nivel national actiuni educative cu operatorii de transport rutier public. La intalnirile organizate au participat 1.028 de reprezentanti ai operatorilor de transport si 17 reprezentanti ai unor asociatii profesionale, printre care Federatia Nationala Patronala a Transportatorilor Romani, Federatia Operatorilor Romani de Transport, Institutul de Formare Profesionala in Transporturi Rutiere, Asociatia Carausilor si Operatorilor de Transport Particular.

Totodata, in perioada 12-19 octombrie a.c, la nivel national, a fost desfasurata o campanie de verificare a respectarii normelor rutiere de catre conducatorii microbuzelor destinate exclusiv transportului de elevi. Pe parcursul acestei campanii, la nivelul fiecarui judet si in municipiul Bucuresti, s-au organizat intalniri cu conducatorii auto si reprezentantii detinatorilor acestor autovehicule.

De asemenea, Directia Rutiera a dispus, in data de 21 octombrie a.c, derularea la nivel national a unei ample actiuni de verificare in trafic a tuturor autovehiculelor destinate transportului public de persoane si marfuri, activitate care urmeaza a fi incheiata in data de 15 noiembrie.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.