Accident cu 14 români morţi pe Autostrada M43 din Ungaria

Un TIR a facut praf un microbuz pe autostrada M43 din Ungaria, intre localitatea Mako si Budapesta, in urma impactului pierzandu-si viata 14 romani – 4 femei, 7 barbati si 3 copii cu varste intre 7 si 14 ani. Ambele vehicule erau conduse de romani: microbuzul venea din Spania si aducea acasa oameni de la munca, iar TIR-ul transporta componente de mobilier din lemn si se deplasa de la Arad spre Germania.

Accidentul s-a produs in noaptea de duminica spre luni, in jurul orei 1.00, iar din datele preliminare consemnate de politistii maghiari rezulta ca soferul TIR-ului a adormit la volan, a rupt parapetii despartitori ai sensurilor si a lovit in plin microbuzul ce se deplasa regulamentar.

Un al 15-lea pasager al microbuzului se afla in stare foarte grava internat la Spitalul Universitar din Szeged, insa medicii sunt rezervati in privinta sanselor lui de supravietuire. Soferul TIR-ului a fost si el grav ranit, dar medicii l-au stabilizat, iar sotia lui, care se afla cu el, urmeaza sa dea declaratii politistilor. Totodata, va da declaratii si soferul unui al doilea TIR romanesc, de la aceeasi companie de transport, care circula in spatele colegului sau.

Pentru scoaterea cadavrelor dintre fiarele contorsionate ale celor doua autovehicule a fost nevoie de doua ore. Epava microbuzului aflata in santul de colectare a apei de pe marginea carosabilului a fost ridicata cu o macara. Portiunea din autostrada afectata de accidentul rutier a fost inchisa de politisti, astfel incat coada formata pe sensul de mers spre frontiera s-a intins pe mai multi kilometri. “Microbuzul se afla intr-o stare jalnica, eu nu am putut verifica nici macar numerele de inmatriculare”, a declarat Razvan Ciolca, consul la Consulatul General al Romaniei de la Szeged.

Politia ungara a demarat cercetarea penala sub acuzatia de ucidere din culpa impotriva soferului autotrenului.

Microbuzul implicat in accident era inmatriculat in Arges si era condus de un barbat din Pitesti, care era si proprietarul lui. Romanul avea o firma de transport si efectua curse interne si externe, iar la momentul accidentului era insotit de tatal si de cumnatul sau.

TIR-ul este detinut de o firma de transport din municipiul Arad, ai carei patroni sunt un fost politist de frontiera condamnat pentru ucidere din culpa si mama acestuia, femeia afirmand ca nu crede ca soferul a adormit la volan.

Seful Biroului Drumuri Europene si Nationale din cadrul Politiei Rutiere Timis, Gheorghe Moldovan, care a ajuns la locul accidentului impreuna cu alti trei politisti din Timis, pentru a ajuta la identificarea victimelor, declara ca Politia Timis a fost informata despre accident de catre autoritatile ungare, care au cerut sprijin la fata locului. El a mentionat ca urmeaza sa fie facuta autopsia victimelor, avand in vedere faptul ca moartea a fost violenta. Un membru al familiei fiecarei victime urmeaza sa ia legatura cu o firma de pompe funebre, iar Consulatul va asista familiile in a contacta aceste firme si in obtinerea actelor, respectiv certificat de deces si acte de inhumare. De asemenea, Consulatul va acorda pasapoartele mortuare in regim de gratuitate. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.