Accidentele rutiere, in scadere cu 12,2% fata de anul trecut

 

In primele 7 luni ale acestui an s-au produs 4.790 de accidente grave de circulatie soldate cu 1.181 morti si 4.487 de raniti, cu 12,2% mai putine decat evenimentele rutiere dramatice produse in aceeasi perioada a anului trecut, cand numarul persoanelor decedate a fost cu 14,9% mai mare, iar cel al persoanelor ranite grav, cu 8,8% mai ridicat.

Aceasta reducere este rezultatul unei intregi serii de activitati preventiv-educative, dar si de impunere a legii, desfasutata de Politia Romana, prin intermediul Directiei Rutiere. “Sub directa coordonare a Inspectoratului General al Politiei Romane, politistii rutieri au desfasurat mai multe actiuni, in sistem integrat, pentru combaterea principalelor cauze generatoare de accidente, in perioadele si intervalele orare critice. Astfel, urmare a masurilor dispuse si actiunilor organizate la nivel national, se mentine trendul descendent al tuturor indicatorilor specifici inceput in anul 2009, fapt care creeaza premisele atingerii obiectivelor de siguranta rutiera stabilite la nivelul Uniunii Europene pentru decada 2011-2020”, anunta Politia Romana.

Iata situatia accidentelor rutiere grave, in perioada ianuarie-iulie a acestui an si a anului trecut:

– In 2009 au fost 5.459 de accidente grave, cu 1.387 de morti si 4.919 de raniti grav.

– In 2010 au avut loc 4.790 de accidente grave, cu 1.181 morti si 4.487 de raniti grav.

Principalele cauze ale accidentelor rutiere grave produse anul acesta sunt:

  • Nerespectarea vitezei de deplasare a autovehiculelor – adica viteza excesiva si viteza neadaptata la conditiile de drum -, pe acest fond inregistrandu-se 1.057 de accidente (22% din total), soldate cu 334 de persoane decedate si 1.043 de persoane ranite grav. Pentru depasirea cu peste 50 km/h a limitei legale de viteza au fost retinute, in vederea suspendarii, 11.556 de permise de conducere.
  • Traversarea neregulamentara a pietonilor a generat 785 de accidente (16,3% din total), soldate cu 174 persoane decedate si cu 625 de persoane ranite grav. Peste 120.000 de pietoni au fost depistati de catre politistii rutieri traversand neregulamentar.
  • Neacordarea prioritatii de trecere pietonilor angajati regulamentar in traversare a dus la 384 de accidente (8% din total), soldate cu 43 de persoane decedate si 352 de persoane ranite grav. Politia Rutiera a retinut 13.758 de permise de conducere in vederea suspendarii dreptului de a conduce autovehicule.
  • Necordarea prioritatii de trecere vehiculelor care au acest drept, pe acest fond inregistrandu-se 377 de accidente (7,8% din total), soldate cu 49 de persoane decedate si 392 de persoane ranite grav. Politistii rutieri au retinut 5.072 de permise de conducere in vederea suspendarii dreptului de a conduce autovehicule.

“Un element important ce contribuie la reducerea consecintelor accidentelor de circulatie il reprezinta portul centurii de siguranta. Peste 300.000 de conducatori auto au fost depistati in perioada de referinta neutilizand acest dispozitiv. Daca in Uniunea Europeana, conform studiilor realizate, 90% dintre participantii la traficul rutier folosesc centura de siguranta, in tara noastra doar 52,1% dintre conducatorii auto considera necesara folosirea acestui dispozitiv in localitate si 70,4% in afara localitatii”, precizeaza Politia Rutiera.

 

Peste 104.800 de permise de conducere retinute anul acesta

In primele 7 luni ale anului 2010, au fost retinute in vederea suspendarii exercitarii dreptului de a conduce autovehicule 104.866 permise de conducere si au fost retrase 55.482 certificate de inmatriculare. Totodata, au fost descoperite 27.201 de infractiuni, din care 19.778 la regimul circulatiei si 7.423 de alta natura.

Pentru cresterea gradului de siguranta rutiera, in primele 7 luni ale acestui an au fost organizate actiuni in sistem integrat pe drumurile nationale cu cel mai ridicat risc rutier – DN 1, DN 2, DN 6 si DN 7. De asemenea, impreuna cu politiile din Ungaria si Bulgaria au fost desfasurate actiuni „in oglinda”, sub genericul „Blocada Vest” si „Blocada Sud”. Mai trebuie mentionate actiunile “Centura de siguranta inseamna viata”, „Invat sa circul corect!” – la nivel national, de Ziua Copilului – „Sa nu te joci cu viata ta!” – pentru reducerea riscului rutier in randul motociclistilor si mopedistilor etc. De asemenea, in cooperare cu Serviciul de Prevenire si Psihosociologie, la nivel national, a fost efectuat un sondaj de opinie asupra atitudinilor sociale privind riscul in trafic, pe un esantion reprezentativ de 1.200 de subiecti, care vizeaza perceptia atitudinilor adoptate in trafic de catre conducatorii auto, studiu care contribuie la gasirea celor mai eficiente metode de combatere a manifestarilor teribiliste in trafic, cu scopul diminuarii riscului rutier. Tot in cadrul Campaniei „Alege viata!”, au fost realizate 5 videoclipuri de prevenire cu tematica rutiera, care au primit avizul CNA pentru difuzare in regim non-comercial.

Magda SEVERIN

 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.