Aderarea la Spatiul Schengen a ramas ca-n tren


 

Decizia privind aderarea Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen a fost amanata pentru o data neprecizata, dupa ce presedintia poloneza a Uniunii Europene nu a supus la vot, joi, acest subiect in cadrul Consiliului de Justitie si Afaceri Europene, preferand sa evite o decizie negativa, in conditiile opozitiei Olandei si Finlandei.

 

Un vot negativ ar fi putut genera reluarea unei parti semnificative a procedurii juridice cel putin la nivelul Consiliului si, posibil, si al Parlamentului European. Amanarea face posibila o eventuala reintroducere a subiectului aderarii celor doua tari pe ordinea de zi a viitorului Consiliu European, de la jumatatea lunii octombrie. Nicio tara nu poate adera la Spatiul Schengen fara aprobarea tuturor membrilor actuali.

Inspectori de la Bruxelles recunosc faptul ca Romania si Bulgaria sunt din punct de vedere tehnic gata sa adere la spatiu, iar Parlamentul European le-a acordat un sprijin puternic. Noi ne-am achitat de tehnologie, respectandu-ne termenul aprilie 2011 de implementare a contractului de securizare a frontierelor (2.070 km non Schengen), in valoare de 450 milioane euro – din care jumatate bani europeni.

 

Traian Basescu: “Imi asum acest esec”

“Stiam ca exista opozitie din partea Olandei; stiam si motivele. Nu am reusit sa-i convingem pe parlamentari, desi Predoiu (Catalin Predoiu, ministrul Justitiei, n. red.) a facut o impresie foarte buna in Parlamentul lor. (…) Eu imi asum acest esec, e responsabilitatea sefului statului”, a declarat Traian Basescu joi seara, la B1Tv. Seful statului a mai spus ca Polonia “a procedat extrem de inteligent”. “Desi a constatat ca 19 state sustin aderarea celor doua tari, si doua nu, nu a mai supus la vot aceasta decizie, pentru a se inregistra o respingere, ci a permis amanarea. In momentul de fata, nu ne-am definitivat strategia pe care o vom adopta.

El a anuntat ca saptamana viitoare va cauta o solutie “sa vedem cum putem clinti decizia Olandei”. \”Trebuie sa obtinem un calendar (privind procesul de aderare la Schengen – n.r.). Spre exemplu, eu de saptamana viitoare intru intr-un proces de a incerca sa vedem cum putem clinti pozitia olandeza. Aduceti-va aminte ca a fost un moment in care era Franta cu un veto clar. S-au mobilizat toate fortele sa gasim o solutie cu Franta si cu Germania, ei au transmis scrisoare (Comisiei Europene – n.r.), cei doi ministri de Interne. Am ajuns sa ne facem din Franta, Germania un aliat, pentru o solutie de mijloc, care, ziceam noi, satisface si Olanda: nu intrare totala, ci in trepte, iar pe frontierele terestre o facem dupa ce apare si raportul MCV de anul viitor. Nu am reusit cu Olanda nici in felul acesta, in care am obtinut o solutie franco-germana convenabila. Noua state astazi, unele vehement au sustinut Romania, nu ma refer la Polonia care a fost un aliat constant, dar au fost Danemarca, au fost state care au spus: \”Domne, este inadmisibil, hai sa respectam tratatul de aderare al Romaniei. Nu v-ati opus cand s-a concluzionat ca tehnic s-au indeplinit toate conditiile, MCV este din criteriile politice\”\”, a conchis Basescu.

Magda SEVERIN

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.