Adevarata economie la buget: Oamenii politici sa renunte la salariul de la stat

Presedintele Traian Basescu i-a indemnat pe oamenii politici – parlamentari, angajati in ministere, in consilii locale etc – sa renunte la leafa de la stat anul acesta, asa cum a procedat el.

In plus, o alta masura de reducere a cheltuielilor va fi reducerea cu 25% a angajatilor Administratiei Prezidentiale. Seful statului a facut apel la solidaritate, indemnandu-i pe politicieni sa renunte la salariul din acest an, la fel cum a procedat el. \”Ar fi extraordinar, clasa politica ar arata ca este solidara. E un gest pe care toti il putem face pana la 31 decembrie. Ar fi un gest psihologic, aceste salarii totalizate nu cred ca permit majorarea vreunei pensii. Dar gestul ar fi unul de solidaritatea. Aici nu vorbim doar de salarii, ci si de sume forfetare\”, a spus Basescu.

In privinta reducerii salariilor in sistemul bugetar, seful statului spune ca masura nu poate fi evitata. \”Daca programul nu se duce la indeplinire, se recurge la masura cu care a venit Fondul la Bucuresti, crestere de fiscalitate si de reducere in sistemul bugetar. Daca pierdem trenul de reducere a cheltuielilor intram intr-o spirala foarte rea. Suntem in momentul in care ne cam decidem soarta. Inca suntem intr-o situatie in care suntem in regula. Ratarea acestui program ne scoate de pe piete si nu se poate reveni decat la formula initiala\”, a spus Basescu.

 

\”Trebuie sa privim cu multa atentie alocatia pentru cresterea copilului\”

Presedintele a declarat ca spera ca indemnizatia pentru cresterea copilului sa fie \”minim afectata\”. El a precizat ca nu poate spune \”cum ies socotelile\” pe care le face Guvernul in aceasta chestiune, dar are speranta ca indemnizatia pentru cresterea copilului nu va fi sau va fi foarte putin afectata. \”Sper sa fie minim afectata\”, a spus seful statului.

Basescu a apreciat, totodata, ca alocatia pentru copii nu trebuie atinsa. \”Trebuie sa privim cu multa atentie alocatia pentru cresterea copilului. Sper sa fie minim afectata. Nu va pot spune exact. In momentul de fata se fac calculele pe fiecare varianta. Trebuie reduse programele sociale cu 15%. Cele care vizeaza copiii au o adresabilitate precisa, nu sunt in categoria de ajutoare despre care sa spui ca sunt exagerate\”, a spus Basescu.

El nu exclude posibilitatea ca Guvernul sa adopte o hotarare care sa nu vizeze o reducere de sus pana jos a acestor ajutoare.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.