Adio, mașini pe benzină/motorină în transportul de pasageri, din 2025!

Un proiect de lege inițiat de mai mulți deputați PSD și UDMR, depus la Senat în 11 iunie, prevede modificarea și completarea Legii 37/2018 privind promovarea transportului ecologic, astfel încât firmele de transport persoane (interjudețean și județean, taxi, dar și de tip uber, clever) vor fi obligate, începând din anul 2025, să dețină în parcul propriu 80% autovehicule „verzi”.

Mașinile cu motoare diesel/benzină vor circula exclusiv pentru intervenții în situații de forță majoră și transport persoane ocazional sau tranzitare oraș.

Autovehiculele „verzi” sunt cele „cu propulsie electrică, hibridă, pe bază de hidrogen, gaz natural comprimat sau gaz petrolier lichefiat ori alte propulsoare ce îndeplinesc condițiile tehnice și de poluare asemănătoare cu acestea”, potrivit proiectului.

Inițiatorii argumentează că tehnologiile au avansat și prețurile de cost la producția de motoare și achiziția de autovehicule de către populație s-au redus, iar gradul de poluare în orașe este din ce în ce mai mare. Mai mult, spun că motoarele pe gaz au practic același preț cu cele pe benzină sau motorină. Aceștia amintesc că lipsa infrastructurii de alimentare cu energie electrică/gaz din rețeaua de autostrăzi, drumuri, gări, autogări este principalul impediment pentru ca populația să aleagă astfel de autovehicule verzi.

„Începând tot cu cu data de 1 ianuarie 2025, pentru transportul interjudețean și județean de persoane, public sau privat, inclusiv pentru efectuarea curselor pentru serviciu (navetă), local sau județean/interjudețean, persoanele fizice sau juridice vor putea deține licențele de transport numai în condițiile în care parcul total de autovehicule deținut de transportator (persoana juridică sau fizică ce efectueaza transportul de persoane) conține autovehicule verzi într-un procent de minim 80% din flota necesară desfăşurării activității”, iprevede proiectul de lege.

De asemenea, toate instituțiile publice și firmele cu capital majoritar de stat vor deține în parcul propriu cel puțin 80% autovehicule verzi, de la 1 ianuarie 2025.

Guvernul se va ocupa de autorizarea autovehiculelor verzi, amenajarea stațiilor de alimentare și asigurarea programelor de finanțare din fonduri europene și fondul de mediu, pentru reducerea poluării. Vor fi eligibile primăriile, distribuitorii de carburanți, de energie electrică și gaze, gările, autogările, aeroporturile, administratorii infrastructurii rutiere sau concesionari ai acestora.

Proiectul de lege a fost depus la Senat, urmând să intre în comisii și apoi la votul în plen, iar apoi va mege la Camera deputaților, unde va parcurge același traseu și va primi votul final.

Legea nr. 37/2018 privind promovarea transportului ecologic prevede că, începând din anul 2020, cel puțin 30% din mijloacele de transport în comun (inclusiv autovehiculele școlare) cumpărate anual de autorități publice, regii și companii de stat trebuie să fie acționate electric, pe gaz natural sau biogaz, iar firmele private de transport public, inclusiv de taxi, vor avea această obligație începând cu 2020. Restul achizițiilor pentru parcul auto de stat va trebui asigurat anual la minimum 20% autovehicule cu tehnologii verzi – electrice sau hibrid.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.