Adrian Ionescu, CNADR: Nimeni nu plateste rovinieta in Romania

\”Vrem sa instituim un sistem electronic de achitare a rovinietei, pentru ca nimeni nu o plateste, iar incasarile noastre se fac cu mare greutate. Cheltuim anual circa 300 de milioane de lei pe intretinerea drumurilor, desi necesarul nostru este de 5 ori mai mare\”, a argumentat Adrian Ionescu, director in cadrul CNADR, decizia companiei de a institui din aceasta vara rovinieta electronica.

Din doi soferi opriti, prin sondaj, doar unul are rovinieta. Asa se explica de ce bugetul Companiei de drumuri e tot mai mic, in ciuda faptului ca soselele nationale si autostrazile sunt mereu aglomerate.

Guvernul a aprobat, la sfarsitul lunii ianuarie, un act normativ potrivit caruia rovinieta electronica va fi introdusa incepand cu 1 august 2010, simultan cu un sistem de verificare cu ajutorul camerelor video. Potrivit ministrului Transporturilor, Radu Berceanu, noul sistem presupune amplasarea de camere de luat vederi speciale, care vor citi numarul de inmatriculare al autovehiculelor. Apoi se va verifica intr-o baza de date daca proprietarul a achitat contravaloarea rovinietei. In cazul in care aceasta nu a fost platita, masina va fi oprita de un echipaj de politie.

Toate rovinietele vandute vor fi inregistrate intr-o baza de date pe internet, iar cuponul lipit in geam dispare, facandu-se si economie, cu aceasta ocazie. Soferul va pastra cel mult chitanta, drept dovada ca a facut plata. Documentul va putea fi cumparat din benzinarii, dar si de pe internet sau prin SMS. Astfel, romanii vor vira suma automat, fara a mai fi nevoie de cuponul care se lipeste pe parbriz. Cand toate rovinietele vor fi inregistrate in baza de date, politistii vor cunoaste care masina are rovinieta valabila, tastand numarul de circulatie al vehiculului.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.