Adriana Ticau, realeasa vicepresedinte al Comisiei pentru Transport si Turism


Adriana Ticau a fost realeasa in functia de vicepresedinte al Comisiei pentru Transport si Turism (TRAN) din Parlamentul European.

Aceasta comisie este competenta in chestiuni privind dezvoltarea unei politici comune privind transportul feroviar, rutier si pe cai navigabile, precum si transportul maritim si aerian. Principalele aspecte privesc: normele comune aplicabile transporturilor pe teritoriul Uniunii Europene, stabilirea si dezvoltarea de retele transeuropene in sectorul infrastructurilor de transport, furnizarea serviciilor de transport si relatiile cu tarile terte in domeniul transporturilor, securitatea transporturilor, relatiile cu organizatiile internationale de transport, serviciile postale si turismul.

„Calitatea si costul serviciilor de transport au un impact major asupra calitatii vietii fiecarui cetatean european si asupra cresterii economice si competitivitatii Uniunii Europene. Sectorul serviciilor postale, servicii de interes economic general, are o importanta vitala atat pentru cetateni cat si pentru utilizatorii comerciali. De asemenea, dezvoltarea turismului contribuie la cresterea competitivitatii regiunilor UE si creeaza locuri de munca la nivel local“, a declarat Adriana Ticau.

In UE, domeniul transporturilor, serviciilor postale si turismului angajeaza in mod direct peste 25 milioane de persoane si contribuie cu 9,6% la PIB-ul UE.

„In aceasta perioada, UE isi redefineste reteaua de transport trans-european in cadrul revizuirii Regulamentului privind orientarile pentru dezvoltarea retelelor TEN-T. Romania trebuie sa fie cat mai prezenta la dezbaterile si deciziile privind viitorul transporturilor si trebuie sa trimita, la nivel european, cat mai multe proiecte de calitate. Dezvoltarea retelei trans-europene de transport trebuie sa tina cont de necesitatile mai mari de dezvoltare a infrastructurii de transport din noile state membre, inclusiv in domeniul rutier, precum si de asigurare a legaturilor dintre infrastructura de transport a acestora si cea a statelor vecine Uniunii. Totodata, pentru Romania, este important sa fie fructificat potentialul inca insuficient exploatat al transportului in regiunea Dunarii si in regiunea Marii Negre, prin dezvoltarea de terminale multimodale si prin modernizarea porturilor fluviale dunarene, precum si prin dezvoltarea unor coridoare maritime pe distanta scurta la Marea Neagra“, a subliniat Adriana Ticau, realeasa pentru a treia oara in calitate de vicepresedinte al Comisiei TRAN.

Comisia TRAN a votat saptamana aceasta compozitia biroului pentru urmatoarea jumatate de mandat, pentru perioada ianuarie 2012 – iulie 2014, formata din: Brian Simpson (UK) – Presedinte, Adriana Ticau (RO) – Vicepresedinte, Koch Dieter-Lebrecht (DE) – Vicepresedinte, Riquet Dominique (FR) – Vicepresedinte, Peter Van Dalen (NL) – Vicepresedinte. Comisia TRAN este compusa din 91 de eurodeputati, dintre care 47 sunt membri plini si 44 sunt membri supleanti. Dintre acestia, doar 11 dintre membrii plini si doar 12 dintre membrii supleanti sunt din noile state membre ce au aderat la 1 mai 2004. (R.B.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.