Afacerile din comerțul cu amănuntul în primele 5 luni

  Afacerile din comerţul cu amănuntul au crescut în primele 5 luni faţă de perioada similară din 2017 cu 6,4% ca serie brută cât şi cu 7,5% ca serie ajustată sezonier, potrivit datelor comunicate marți de Institutul Național de Statistică (INS).

  ”Volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, în perioada ianuarie-mai 2018, comparativ cu aceeași perioadă din 2017, a înregistrat o creştere cu 6,4% datorită creşterii vânzărilor de produse nealimentare (+7,2%), vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (+7%) şi comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+4,3%)”, arată un comunicat al INS.

  Pe seria ajustată sezonier, în perioada analizată, afacerile din comerțul cu amănuntul au înregistrat o creştere cu 7,5% datorită creşterii vânzărilor de produse nealimentare (+8,8%), vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (+7,5%) şi comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+5,2%).

  În luna mai comparativ cu aprilie 2018, volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, a crescut pe ansamblu cu 4,1%, ca urmare a creşterii comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+8,3%), vânzărilor de produse nealimentare (+3,4%) şi vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (+2,2%).

  În luna mai 2018 comparativ cu luna mai 2017, comerțul cu amănuntul a înregistrat o creştere cu 6,4% ca urmare a creşterilor înregistrate la comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+9,3%), vânzările de produse nealimentare (+6,1%) şi la vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+4,8%).

  În terminologia statisticienilor, cifra de afaceri reprezintă „veniturile totale înregistrate de către întreprindere în perioada de referinţă, provenite atât din activitatea principală, cât şi din activităţile secundare exercitate de aceasta”. Cifra de afaceri nu include TVA şi veniturile din vânzarea sau transferul de mijloace fixe.

  LĂSAȚI UN MESAJ

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.