Alertă de caniculă în toată țara

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis avertizări Cod Portocaliu și Cod Galben de caniculă și disconfort termic în aproape toată țara, până la sfârșitul săptămânii, iar pe 28 iulie, alerte similare de ploi și vijelii în nord, nord-est, precum și în zonele de deal și la munte.

Cod Galben de caniculă: 28 – 31 iulie 

Valul de căldură va persista în cea mai mare parte a țării, disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

În regiunile vestice, sudice și local în restul teritoriului va fi caniculă.

Temperaturile maxime se vor situa, în general, între 34 și 39 de grade – la umbră, iar noaptea, local, temperaturile nu vor coborî sub 20 de grade.

Cod Portocaliu de caniculă: 29, 30, 31 iulie

Pe parcursul zilelor de joi, vineri și sâmbătă (29, 30 și 31 iulie), în județele Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, municipiul București și în sudul județului Caraș-Severin disconfortul termic va fi deosebit de accentuat.

Indicele temperatură umezeală (ITU) se va situa peste pragul critic de 80 de unități.

Temperaturile maxime se vor situa frecvent între 38 şi 40 de grade.

În zilele de 1 și 2 august valul de căldură va persista în regiunile sudice și sud-estice, unde disconfortul termic se va menține deosebit de accentuat.

Cod Galben de ploi torențiale: 28 iulie, ora 13:00 – 29 iulie, ora 02:00

Local, în nordul, centrul și estul țării, în zonele montane și în dealurile subcarpatice vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii, izolat averse ce vor avea și caracter torențial și grindină.

Astfel de fenomene vor fi și în restul teritoriului, dar pe arii mai restrânse.

Cod Portocaliu de ploi și vijelii: 28 iulie, ora 13:00 – 28 iulie, ora 23:00

În județele Maramureș, Bistrița-Năsăud, Mureș, Harghita, Suceava, Neamț, Bacău, Botoșani, Iași și Vaslui vor fi perioade cu instabilitate atmosferică deosebit de accentuată.

Vor fi vijelii puternice, intensificări ale vântului cu rafale de peste 70…80 km/h, frecvente descărcări electrice și grindină.

Pe alocuri, aversele vor fi torențiale, iar cantitățile de apă vor depăși izolat 25…30 l/mp.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.