Un ciclon care pătrunde în țară prin nord-vest, începând din 28 septembrie, va aduce ploi torențiale și vijelii ce vor cuprinde întreg teritoriul, până pe 30 septembrie la prânz.
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis deja o avertizare Cod galben, valabilă din 28 septembrie, la ora 18:00, până în 29 septembrie, la ora 10:00, iar în continuarea ei Cod portocaliu și Cod galben, până în 30 septembrie, ora 12:00.
Meteorologii au anunțat că este posibil să fie emise alerte de tip nowcasting Cod portocaliu, sau chiar Cod roșu pentru mai multe județe, atunci când ciclonul va acoperi întreaga țară și va aduce precipitații de până la 90 l/mp.
Potrivit primei alerte Cod galben, în Banat, Crișana, Maramureș, vestul Transilvaniei și local la munte vor fi perioade cu averse, descărcări electrice și intensificări ale vântului, local cu rafale în general de 50…60 km/h.
Izolat vor fi vijelii și va cădea grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat de peste 30…40 l/mp.
Cod galben 2
Din 29 septembrie, ora 10:00, până pe 30 septembrie, ora 12:00, aversele se vor extinde în toată țara, dinspre vest către est. În intervale scurte de timp și prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 25…40 l/mp și local de peste 50 l/mp.
Vântul va avea intensificări cu viteze la rafală de 45…65 km/h. În Moldova și estul Munteniei temporar vor fi și rafale de peste 70 km/h.
„Vremea se va răci accentuat în toată țara. La munte, la altitudini în general de peste 1.700 m și cu precădere în Carpații Orientali, vor fi și precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare”, precizează ANM.
Cod Portocaliu
În nordul și estul Olteniei, în cea mai mare parte a Munteniei precum și în Carpații Meridionali și Orientali, vor fi perioade cu ploi torențiale și abundente. În intervale scurte de timp și prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 50…90 l/mp și izolat de peste 100 l/mp.
„În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj inclusiv prin avertizări pentru fenomene severe imediate (nowcasting)”, mai spun meteorologii.