Ambasada Austriei: Strategia la Dunare, un proiect in interesul UE

Strategia Uniunii Europene la Dunare nu trebuie perceputa ca fiind indreptata impotriva cuiva, ci ca un proiect cuprinzator, servind intereselor UE si nu numai pe cele ale tarilor direct implicate, a afirmat, marti, 6 octombrie, ambasadorul Austriei la Bucuresti, Martin Eichtinger, la un simpozion despre cooperarea regionala.

“Dunarea este cel mai international fluviu din lume, bazinul sau incluzand 18 tari, 82 de milioane de oameni si vorbitori a peste 20 de limbi. Credo-ul nostru european in unitate si diversitate nu poate fi niciunde reflectat mai bine decat de-a lungul malurilor acestui fluviu, care, dupa extinderea din 2007, a devenit o cale navigabila interna a UE”, a explicat Martin Eichtinger, citat de Agerpres.

El a remarcat, insa, ca apele Dunarii nu sunt la fel de albastre precum le evoca compozitorul Johann Strauss, avand in vedere ca poluarea a devenit o amenintare a biodiversitatii din regiune. In context, ambasadorul austriac a mentionat ca Delta Dunarii are un potential imens de dezvoltare economica, fiind accesibila transportului si altor resurse care prezinta interes pentru sectorul de afaceri. Cultura si turismul reprezinta, de asemenea, oportunitati majore.

“Multe organizatii si institutii au lucrat la numeroase proiecte in toate domeniile de-a lungul si in jurul Dunarii. Totusi, a devenit evident ca multitudinea de proiecte izolate s-au suprapus in mare parte si nu a existat o eficienta, intrucat a lipsit un plan de baza. De aceea, Austria, impreuna cu Romania, au incercat sa convinga toate statele membre ale UE de necesitatea dezvoltarii unui program comprehensiv pentru aceasta regiune unica. Suntem foarte satisfacuti ca am putut ancora acest proiect in decizia Consiliului European si ca elaborarea a fost incredintata Comisiei Europene”, a spus Martin Eichtinger. Comisia Europeana trebuie sa elaboreze acest proiect pana la sfarsitul lui 2010 si va fi sarcina presedintiei ungare a UE din prima parte a anului 2011 sa discute cu statele membre despre acest proiect si sa inceapa implementarea sa, a precizat diplomatul austriac.

“Proiectul ofera o abordare integrata pentru dezvoltarea cooperarii regionale, concentrandu-se pe imbunatatirea folosirii si protectiei Dunarii si depasind chiar acest nivel. Limitarea stricta a strategiei numai la statele membre ale UE ar lipsi initiativa de punctul sau central. De aceea, evidentiem necesitatea ca strategia sa cuprinda toate statele din bazinul Dunarii. O abordare exclusivista la Dunare nu este fezabila”, a concluzionat Martin Eichtinger.

Presedintele Comisiei de politica externa din Camera Deputatilor, Laszlo Borbely, a subliniat ca, la nivelul Comisiei Europene, unele tari nu sunt foarte multumite de aparitia de noi proiecte, pentru ca presupun alocarea de fonduri tot mai mari de bani.

“In primul rand, au fost pasi diplomatici facuti de premierul roman, de premierul austriac pentru a initia acest proces. Apoi, in 2008, in septembrie sau octombrie, am avut, la Bruxelles, o intalnire foarte importanta cu Danuta Hubner (fost comisar european pentru Dezvoltare Regionala – n.r.). Trebuie sa spun ca Danuta Hubner a avut un rol foarte important, a inteles foarte bine ce presupune acest nou proiect si, desigur, chiar la nivelul Comisiei Europene exista state care nu sunt foarte multumite de aparitia de noi proiecte pentru ca presupun alocarea de sume tot mai mari”, a spus Laszlo Borbely. El si-a exprimat speranta ca, in timpul presedintiei ungare a UE, din primele sase luni ale lui 2011, Strategia la Dunare va fi una dintre prioritati.

Un simpozion privind cooperarea regionala in Marea Baltica si Marea Neagra a fost organizat de Ambasada Suediei la Bucuresti si a reunit diplomati acreditati la Bucuresti, precum si politiceni romani.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.